Nu e gresit sa spunem ca a-ti aroga niste calitati si niste merite pe care nu le ai e mai greu decat de a dovedi, pur si simplu, ca le ai. Si poate ca tocmai de aceea farseurii, escrocii si sarlatanii, care se lauda cu ceva ce de fapt nu au trezesc atata admiratie. Lumea pe de o parte ii judeca pentru falsurile lor, manata in parte si de furia ca s-a lasat pacalita cu atata usurinta, dar pe de alta ii admira fiindca au fost capabili sa minta asa de frumos… Exemplele de sarlatani geniali sunt numeroase in istorie. De la indivizi care au vandut edificii sau obiecte ce nu le apartineau, la oameni care si-au luat identitati false, dandu-se drept personalitati de marca ale omenirii si pana la cei ce au „mimat” cu atata succes geniul incat au ajuns sa fie considerati geniali. Nu e un secret pentru nimeni ca in galeria escrocilor de geniu apar, an de an, figuri noi.
Prinde-ma daca poti!
Poate ca numele lui Frank Abagnale nu va spune nimic. Dar in anii ’60, pe vremea cand la noi se construia de zor socialismul, in Occident el era renumit drept cel mai talentat escroc care se nascuse vreodata. Si-a inceput cariera falsificand cecuri si in scurt timp a adunat mai bine de 40.000 dolari, o suma frumusica pentru acele vremuri. Dandu-se drept pilot de avion al companiei Pan Am, el a calatorit apoi gratis, prin toata lumea, sub numele de „Frank Williams”. Inainte ca un avion sa decoleze, Abagnale se prezenta la oficiul de imbarcare, debita lectia invatata pe de rost, dadea date credibile si era imediat acceptat la bord, cu atat mai mult cu cat avusese grija sa invete multe lucruri pe care doar un pilot ar fi trebuit sa le stie. Nimeni n-a contestat vreodata ca misteriosul calator intarziat, care zbura fara bani, ar fi altceva decat aviator…
Plictisindu-se de vazut lumea, s-a retras apoi intr-un spital din Georgia, dandu-se drept pediatru, sub acelasi nume – Frank Williams. Vrand probabil sa testeze limitele incompetentei administrative din America, a falsificat o diploma a Universitatii Harvard, a trecut examenul de avocat, in Lousiana si a primit o slujba bine platita la biroul Procurorului General al acestui stat! Timp de 5 ani, el a avut nu mai putin de 8 identitati diferite, ajungand sa gestioneze o avere de 2,5 milioane dolari si sa duca o viata de nabab. O viata care a inspirat de altfel filmul „Catch Me If You Can”, prezent si pe ecranele romanesti. In prezent, el conduce Abagnale&Asociatii, o firma de consultanta in domeniul… fraudelor financiare!
Ruda inexistenta a vedetelor
Christophe Thierry Rocancourt a avut parte de un destin sinuos. Cu o mama prostituata si un tata alcoolic, el a ajuns la orfelinat cand nu implinise inca 5 ani. La adolescenta, a fugit la Paris si timp de cativa ani a trait pe strazi; primul tun a fost vanzarea unei proprietati care nu-i apartinea. Dupa ce a incasat banii, si-a luat imediat talpasita in Statele Unite, unde s-a dat drept producator de filme, campion de box sau afacerist excentric. Laudandu-se ca ar fi ruda cu Sophia Loren sau cu Oscar de la Renta, el s-a integrat in lumea celebritatilor de la Hollywood, devenind prieten cu Mickey Rourke si casatorindu-se cu superbul model Playboy, Pia Reyes.
Mai tarziu, a inceput sa calatoreasca, pretinzand ca este un urmas al miliardarului Rockefeller si in aceasta calitate a pacalit zeci de persoane. Ajuns in Canada, Rocancourt a scris o autobiografie in care isi ridiculiza victimele. In martie 2002, extradat in Statele Unite, a fost judecat pentru nu mai putin de 11 capete de acuzare, primind cinci ani de inchisoare. Cam putin, pentru o avere scoasa din piatra seaca, estimata la 40 milioane dolari!
Medicul fals, mai bun decat cel cu patalama!
Ferdinand Waldo Demara (1921-1982) a fost si el un maestru al identitatilor false. Inrolat in armata SUA in 1941, s-a dat drept ofiter, apoi psiholog, si a reusit sa evite lupta pe front pana la finalul razboiului. Cand totusi a fost dat in vileag, razboiul se terminase si Demara a primit 18 luni de inchisoare. A urmat o lunga cariera „academica”. Printre altele, a fost inginer, specialist in pediatrie, doctor in psihologie aplicata, avocat, calugar benedictin, cercetator in domeniul cancerului, profesor, adjunct de serif, ajungand chiar director de inchisoare! Niciodata nu a devenit bogat, pentru ca nici nu-si propusese asta. Complexat de faptul ca nu avea decat cateva clase la activ, deoarece ii cam placuse sa bea cerneala la scoala, Waldo Demara voia doar sa-si asigure un statut social superior, dobandind respectul semenilor. Una dintre cele mai spectaculoase „deghizari” ale sale a fost in chirurg, sub numele lui Joseph Cyr, pe distrugatorul Cayuga, in timpul razboiului din Coreea.
El a reusit sa improvizeze si sa incheie cu succes cateva operatii, stopand ulterior infectiile cu generoase cantitati de penicilina administrate ranitilor. Afacerea a durat pana cand mama adevaratului Cyr, a alertat autoritatile ca fiul ei nu se afla in Coreea! In momentul in care a murit, acest inepuizabil „maestru al combinatiilor” era preot baptist! Probabil a vrut sa se puna astfel bine cu Sfantul Petru…
Duetul afonilor
Format pe la mijlocul anilor ’80, in Germania, duetul compus din Fab Morvan si Rob Pilatus s-a bucurat de un imens succes, castigand chiar un premiu Grammy. Dar, in timpul unui concert MTV in Statele Unite, pe cand cei doi cantau, aparent, live, „a sarit discul” si impostorii au fost dati in vileag ca fac play-back. Adevarul a iesit imediat la iveala si cei doi au recunoscut ca vocile de pe albumele lor nu le apartineau, ei fiind de fapt absolut afoni si neavand habar de muzica.
Saraca fata bogata
Nu doar barbatii au fost asi in asumarea de identitati false, ci si femeile. Cassie Chadwick (1857-1907) de pilda era originara din Canada. A avut o tinerete zbuciumata si, dupa o casnicie nefericita si-a inceput aventura vietii, anuntind in dreapta si-n stanga ca ar fi fiica nelegitima a miliardarului Andrew Carnegie. Prima actiune a fost una de amploare: a falsificat un ordin de plata de 2 milioane de dolari, imitand perfect semnatura magnatului. Stilul ei somptuos de mai tarziu i-a facut pe multi sa creada tot ce spunea si bancile s-au inghesuit sa-i ofere serviciile. Pentru urmatorii opt ani, a trait ca o regina, in lux si glorie, beneficiind de servicii gratuite oriunde se ducea, de la coafor la magazinele de incaltaminte. In total se apreciaza ca ar fi scos de la naivi circa 20 milioane dolari. Cand Carnegie a aflat despre acest circ, a negat orice legatura cu impostoarea. Stransa cu usa, Cassie a recunoscut farsa si a fost arestata, murind dupa putin timp, in inchisoare.
GABRIEL TUDOR
Comentarii