Unul dintre cele mai mari proiecte de acte teroriste din ultimul deceniu al secolului trecut a fost denumit Bojinka, insa FBI l-a inregistrat cu titlul: „48 de ore de teroare”. Principalii organizatori ai actiunilor au fost Ramzi Yousef (cetatean pakistanez) si Khalid Sheikh (cu cetatenii in Bosnia, Pakistan si Kuweit). In cadrul seriilor de atacuri teroriste planificate se afla si asasinarea papei Ioan Paul al II-lea, pe cand acesta facea o vizita oficiala in Philipine. Din fericire pentru multe vieti omenesti, planul Bojinka nu a mai fost pus in aplicare, dintr-o eroare.
Trei etape de atac
Planul terorist Bojinka (adica „explozie” in sarbo-croata) viza, pe langa asasinarea papei, atacuri cu bomba asupra unor avioane de linie care zburau din Asia spre SUA (se planificase doborarea a 11 aparate in zbor) si nu in ultimul rand atacarea sediului CIA din Fairfax County, statul Virginia, cu un avion plin cu explozbil.
Finantarea planului Bojinka a fost facuta, in principal, de Osama bin Laden si cumnatul sau Mohamed Jamal Khalifa. Mai exista o sursa de finantare in Afganistan. Centrul de organizare a planului a fost la Manila (capitala Philipine). Acolo s-a discutat si despre asasinarea presedintelui Bill Clinton in timpul unei vizite, in 12 noiembrie 1994 (prin atacarea cu racheta a avionului Air Force One). Yousef se ocupa cu pregatirea bombelor in apartamentul inchiriat in Manila. Inainte de startul planului Bojinka, teroristii au facut si niste teste cu bombe de capacitate mai mica. Astfel, au pus explozibil sub un scaun la un teatru filipinez si intr-un avion de linie din aceeasi tara. Au existat morti si raniti la aceste „incercari” premergatoare.
Asasinarea papei Ioan Paul al II-lea trebuia sa se faca prin intermediul unui sinucigas purtand o bomba la piept, la 15 ianuarie 1995. Teroristul urma sa poarte vesminte clericale catolice. Faza a doua, atacul cu bomba asupra celor 11 avioane, trebuia sa se desfasoare prin explozii deasupra Oceanului Pacific si Marii Chinei de Sud. Numarul estimat al victimelor era de peste 4.000, mult mai mare decat cel al atacurilor din 11 septembrie. Faza a treia, atacul asupra sediului CIA din Fairfax County, ar fi fost opera lui Abdul Hakim Murad, care trebuia sa deturneze sau sa cumpere un avion Cessna (dimensiuni reduse, aparat destinat mai mult transportului oamenilor de afaceri). Avionul trebuia umplut cu explozibil si dirijat catre sediul CIA.
Planul Bojinka nu a mai fost pus in aplicare, din cauza unui incendiu accidental izbucnit in bucataria apartamentului inchiriat de teroristi. Interventia pompierilor din Manila si apoi a politiei (din cauza substantelor suspecte descoperite) au condus la prinderea mai multor capi ai planului. La fata locului s-au gasit multe elemente necesare desfasurarii actiunilor teroriste, inclusiv in memoria calculatorului. Marturisirile lui Abdul Murad au fost ulterior complete.
Pregatire pentru 11 septembrie
Anchetatorii americani au facut, dupa mai muti ani, legatura directa cu organizatia Al-Qaeda si au aparut mai multe documentare si carti referitoare la faptul ca planul Bojinka a fost unul premergator atacurilor de la 11 septembrie 2001. Unul dintre principalii lideri ai planului din 1995, Mohamed Jamal Khalifa, fusese implicat in bombardarea World Trade Center, in 1993. El a fost ucis in 2007, in Madagascar.
PAUL IOAN
Comentarii