Convins, in paranoia care l-a cuprins cu precadere in ultimii ani din viata, ca ar putea fi asasinat prin otravire, Adolf Hitler a avut permanent in preajma lui persoane a caror unica sarcina era sa guste mancarurile preparate pentru el.
Cele mai multe dintre acestea l-au insotit la cartierul general din „Barlogul Lupului”, in Polonia, unde dictatorul nazist a petrecut aproape 800 de zile, pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aici, 2.000 de oameni lucrau permanent pentru a-i indeplini toate dorintele.
Exista o gradina de legume, o livada cu pomi fructiferi si doua sere uriase, care ofereau trufandale pe tot parcursul anului, Hitler fiind un vegetarian convins. Absolut toate mancarurile care i se gateau – sub supravegherea atenta a unei intregi companii SS – erau apoi degustate de 15 tinere. Printre acestea s-a numarat si Margot Wölk, singura dintre ele care a supravietuit razboiului.
Nascuta in 1917, Margot lucrase ca secretara inainte de izbucnirea razboiului. Sotul ei, Karl, a fost recrutat inca din 1939 si timp de doi ani nu a mai stiut nimic de el, considerandu-l mort. In 1941, dupa ce un bombardament Aliat a distrus apartamentul parintilor ei din Berlin, femeia s-a refugiat pe teritoriul Poloniei, unde traiau socrii sai, intr-o casa de tara. Dar destinul a facut ca aceasta casa sa se afle la doar 3 km de Barlogul Lupului. Intr-o zi, Margot, alaturi de alte fete din sat, au fost luate de soldatii SS si au devenit degustatoarele lui Hitler.
„Mancarea era delicioasa, aveam cele mai bune legume – ardei grasi, rosii, cartofi, sparanghel, vinete, tot ce-ti puteai imagina. Si intotdeauna exista o garnitura de orez sau paste”. Zilnic, nazistii le luau pe fete si le duceau la Barlogul Lupului, unde gustau din diferitele mancaruri preparate pentru Hitler intre orele 11 si 12.
Cei din unitatea SS care le supravegheau asteptau apoi o ora, spre a se asigura ca niciuna dintre ele nu prezinta simptome de otravire si apoi trimiteau preparatele la masa Führerului. Fetele erau ingrozite si de fiecare data mancau plangand, stiind ca orice imbucatura poate fi ultima.
Cand terminau de mancat izbucneau in urale de bucurie, fericite ca mai puteau trai inca o zi. A fost o experienta cumplita, care a marcat-o pe viata pe Margot. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, intr-o zi, aproape de sfarsitul razboiului, cand deja fetele fusesera cazarmate in Barlogul Lupului, interzicandu-li-se sa se mai intoarca acasa, tanara a fost violata de un ofiter SS in varsta. Dar calvarul ei abia incepuse.
Pe 20 noiembrie 1944, cartierul general al lui Hitler a fost evacuat, trupele sovietice ajungand la doar cativa kilometri de el. Margot a fost suita in trenul de Berlin de un ofiter care o simpatiza. Celelalte fete, ramase in sat, au fost executate de sovietici. Dar, dupa capturarea Berlinului, Margot a cazut in mainile soldatilor sovietici, care au violat-o timp de doua saptamani.
Din cauza acestor violuri repetate, nu a mai putut niciodata sa aiba copii. Din fericire, sotul ei, luat prizonier pe Frontul de Est, a supravietuit razboiului si s-a intors acasa in 1946. Cei doi au trait impreuna, fericiti, pana la moartea lui Karl, in 1980, Margot supravietuindu-i inca 34 de ani.
GABRIEL TUDOR
Comentarii