Vrand sa glorifice vitejia de care ostasii nostri dadusera dovada pe campul de lupta, Alecsandri scria odata ca „romanul are sapte vieti/ In peptu-i de arama”. Desigur, o sintagma metaforica, dar intru totul potrivit inimosilor nostri compatrioti. In randurile ce urmeaza veti vedea ca nu doar urmasii lui Traian si Decebal se pot mandri cu un cumul de vieti ci si multe alte personalitati, dintre care unele ar fi fost poate mai bine ca nici sa nu se fi nascut dar care au dat dovada de o „incapatinare de a trai”, in ciuda numeroaselor atentate comise impotriva lor, incat ne fac sa ne gandim nu doar la un noroc fabulos, ci de-a dreptul la destin…
Steaua norocoasa a lui Hitler
Führer al Germaniei si lider al Partidului Nazist, Hitler a fost unul dintre cele mai detestate personaje istorice, fiind responsabil indirect de zecile de milioane de morti ale celui de-al doilea razboi mondial si direct de uciderea a sase milioane de evrei, doua milioane polonezi si patru milioane cetateni de alte nationalitati (inclusiv germani), considerati „nedemni de a trai”, printre care prizonieri de razboi, homosexuali, bolnavi mintal, francmasoni sau martori ai lui Iehova. Nu-i de mirare ca impotriva acestui om atat de urat au fost intreprinse numeroase incercari de atentat – peste 50 la numar, toate esuate de multe ori inexplicabil. Primul a avut loc in 1921, cand, in timpul unui discurs, cineva a tras asupra lui. Apoi, pe 5 octombrie 1939, pe cand strabatea in masina deschisa Varsovia cucerita, polonezii din Rezistenta au planuit sa arunce in aer autovehiculul, dar bomba n-a explodat atunci cand acesta a trecut peste ea. Cel mai celebru atentat a avut loc in iulie 1944 si, desi ranit, Hitler a scapat iarasi, in mod miraculos, cu viata.
Rasputin – omul care nu voia sa moara
Destinul lui Rasputin, taranul analfabet si salbatic din Siberia s-a impletit in mod bizar cu cel al familiei ultimului tar al Rusiei, Nicolae II. Adulat si urat in acelasi timp, Rasputin n-a fost, fara indoiala, un personaj oarecare si capacitatile sale de vizionar aveau sa fie certificate prin declansarea revolutiei, rasturnarea tarismului si uciderea intregii familii tariste, asa cum el avertizase. Prima tentativa de asasinat impotriva sa a avut loc pe 29 iunie 1914, cand o fosta prostituata, pe nume Ghionia Guseva l-a injunghiat cu un pumnal in pantece. Rana parea mortala si Guseva a exclamat, ca in transa: „Am ucis Antihristul!” Dar Rasputin n-a murit si, dupa ce a fost operat s-a vindecat pe deplin, spre uimirea generala. Pe 16 decembrie 1916, un grup de nobili condus de printul Felix Iusupov l-au atras pe Rasputin intr-o cursa, invitandu-l la palatul unuia dintre ei.
Dupa ce l-au servit cu vin rosu si prajituri injectate cu o cantitate apreciabila de cianura, vazand ca nu are nimic, conspiratorii au hotarat sa apeleze la pistoale. Iusupov l-a impuscat de patru ori in spate si Rasputin a ramas nemiscat. Dar tot nu murise si, atunci cand printul s-a aplecat asupra sa, mujicul cu puteri supraomenesti s-a napustit spre el. Iusupov a mai tras doua gloante si apoi, alaturi de ciracii sai, l-au tarat in curte si l-au batut cu o ghioaga. Pentru a se asigura ca nu le va mai face probleme, l-au legat pe Rasputin intr-o patura si l-au aruncat in apa Nevei, printr-o spartura in gheata. Cand trupul sau a fost scos de sub gheturi, s-a dovedit ca Rasputin murise inecat!
Un barbos norocos
Probabil ca Fidel Castro este cel mai greu de ucis om de pe planeta: pana acum a scapat, potrivit garzii sale de corp, Fabian Escalante, din 638 tentative de asasinat, puse la cale de CIA. Ideile baietilor cu ochi albastri din serviciile secrete americane au fost adesea cat se poate de „crete”: ei au apelat la trabucuri explozive, la costume de scafandru infestate cu fungi, la pantofi otraviti si chiar la propria lui amanta, Marita Lorenz, spre a-l ucide. „Daca supravietuirea in asemenea conditii ar fi fost sport olimpic, as fi castigat detasat medalia de aur”, obisnuia sa glumeasca Fidel Castro. Retras din viata publica si avand o sanatate precara, este putin probabil ca fostul lider cubanez va mai infrunta si tentativa de asasinat cu numarul 639…
Regi temerari
Hussein bin Talal a devenit rege al Iordaniei in 1952, dupa abdicarea tatalui sau, si a domnit pana in 1999. O domnie lunga si aparent fericita, in timpul careia insa el a supravietuit la 12 tentative de atentat, in decenile sase si sapte ale secolului trecut. „Ma simteam parca personajul principal al unui roman politist”, spunea, cu umor, suveranul. Prima tentativa a avut loc in 1951, cand un extremist palestinian a deschis focul asupra lui, in timp ce Hussein se indrepta spre moschee, pentru rugaciunea traditionala de vineri. Bunicul sau, Abdullah, a fost ucis, dar Hussein, fara sa-si piarda cumpatul, s-a aruncat asupra agresorului. Focul de arma ce ar fi putut sa-i curme viata a fost insa deviat de medalia pe care tanarul print o purta la uniforma.
In 1970, in timp ce se indrepta spre palatul sau de vara, escortat de motociclisti, regele a fost atacat, in propriul autoturism, de un tragator singuratic. Soferul a fost impuscat dar Hussein a sarit din masina, impuscandu-l pe agresor! Un alt rege curajos a fost Zogu I, conducator al Albaniei intre 1928 si 1939. In cursul domniei sale, a fost vizat de 55 de asasini si numai un noroc fabulos, dar si indrazneala sa, l-au salvat. In 1931, aflat in vizita la Viena, pentru a asista la un spectacol de opera, Zogu a fost atacat de mai multi indivizi, care s-au napustit asupra masinii sale. Regele a supravietuit ripostand la focurile de arma cu pistolul de care nu se despartea niciodata.
Arafat, cel de noroc aparat
Mohammed Abdel Raouf Arafat al-Qudwa Al-Husseini, mai cunoscut sub numele de Yasser Arafat, a fost un controversat dar carismatic lider palestinian, de asemenea rasfatat de zeita Fortuna. In 1985, un avion israelian i-a atacat cartierul general, lansand numeroase bombe si facand peste 70 de morti. fara insa ca Arafat sa pateasca ceva, pentru ca, in dimineata respectiva plecase mai devreme la jogging! El a mai supravietuit unui atac cu masina-capcana si unui accident de avion. Acesta s-a petrecut pe 7 aprilie 1992 si a fost provocat de o furtuna de nisip, in desertul libian. Cu motoarele blocate, aeronava s-a prabusit si cei doi piloti si inginerul de bord au murit pe loc, Arafat scapand doar cu rani usoare. Va muri in 2004, la un spital din Paris, cauza mortii sale fiind, cel mai probabil, SIDA.
Urciorul nu merge de multe ori la apa
Tar al Rusiei din 1855 in 1881, Alexandru III a fost unul dintre cei mai „vanati” suverani din toate timpurile. Primul care a incercat sa-l asasineze a fost un anume Soloviev; emotionat, el a tras, dar nu l-a nimerit pe tar, care a fugit efectiv printre gloante. Atentatorul a fost spanzurat. In decembrie 1879, Vointa poporului, un grup radical de anarhisti, a pus la cale un atentat cu bomba, ce urma sa-l ucida pe tar in trenul care-l transporta pe acesta de la Livadia la Moscova. Din nou, Alexandru a scapat, mutandu-se, in ultimul moment, in alt vagon al trenului! Pe 5 februarie 1888, Stepan Halturin, tot un membru al Vointei poporului, a montat o bomba sub sala de banchete a Palatului de Iarna. Au murit 11 oameni, alte zeci au fost raniti, dar tarul a scapat, pentru ca in seara respectiva intarziase la masa…
Totusi, pe 13 martie – o zi intr-adevar cu ghinion pentru el! – norocul l-a parasit. Atacat pe strada, cu o bomba artizanala, tarul a scapat din explozie, gratie trasurii blindate oferite in dar de Napoleon III, desi mai multi oameni din garda sa au fost ucisi. Greseala lui a fost ca a iesit din trasura, spre a acorda ranitilor primul ajutor. In acel moment, un alt complotist aflat in preajma, Ignacy Hryniewiecki, a aruncat o bomba chiar langa el. Cu picioarele sfartecate, tarul a fost dus la palat, unde a murit, din cauza hemoragiei masive. Ancheta care a urmat a dezvaluit ca in multime se mai afla un alt treilea atacator, insarcinat sa actioneze daca primii doi ar fi esuat. Era evident ca in ziua aceea, tarul trebuia sa moara…
GABRIEL TUDOR
Comentarii