Cleptocratia este termenul aplicat presedintilor si guvernelor (dar si altor demnitari) care se folosesc de privilegiile puterii detinute pentru a acumula averi si alte avantaje personale. Metodele de inavutire sunt diverse, insa ele se pot subsuma categoriilor de infractiuni numite coruptie si deturnare de fonduri. Expertii de la organizatia nonguvernamentala germana „Transparency International” (fondata la Berlin in 1993) a publicat o lista cu cele mai notorii cazuri din lume.
Hotie la nivel inalt
In stabilirea celor mai mari cleptocrati (kleptes = hot si kratos = putere, in greceste) ai lumii s-a tinut cont de urmatoarea diferentiere: inaltii oameni politici considerati „cleptocrati” apartin (apartineau) unor state in care coruptia este (era) sistematica si nepedepsita. Exista si o alta „specie” de state, numite „state mafiote”, in care furtul din averea publica se face prin legaturi intre politicieni si grupuri de crima organizata.
Presedintele Suharto al Indoneziei a exercitat cea mai inalta functie in stat timp de 31 de ani, intre 1967 si 1998. El a fost creditat cu o avere cuprinsa intre 15 si 35 de miliarde de dolari! Cum ar fi putut din „munca cinstita” sa acumuleze un asemenea Everest de banet? In urma unei lovituri de stat, primul presedinte al Indoneziei, Sukarno, a fost nevoit sa transfere puterea generalului-maior Suharto. Acesta a devenit un presedinte pro-occidental. Treptat, coruptia generalizata si criza financiara cronicizata l-au transformat pe Suharto intr-un autocrat. In 1998 a demisionat, iar in 2000 a fost plasat in arest la domiciliu, in timp ce anchetele economice dezvaluiau furturi inimaginabile. Au fost condamnati, printre altii, fiul si fratele sau. A murit in 2008, la 86 de ani.
Presedintele Ferdinand Marcos a condus statul Filipine timp de 21 de ani, intre 1965 si 1986. Dictator corupt, violent si plin de extravagante, el a fost suspectat si de asasinarea (1983) liderului opozitiei, Benigno Aquino. O ampla revolta populara l-a alungat in 1986 din tara, presedintia fiind castigata de vaduva Corazon Aquino. Ferdinand Marcos a murit grav bolnav in 1989, la Honolulu, la varsta de 72 de ani. In 1986, el a fost creditat cu o avere de peste 10 miliarde dolari, ceea ce astazi ar echivala cu 21 de miliarde dolari.
Presedintele Mobutu Sese Seko Kuku al Republicii Democratice Congo (redenumita de el „Zair”, in 1971) a avut puterea timp de 32 de ani, intre 1965 si 1997. In fruntea unui regim autoritar, el s-a definit drept „anticomunist” si de aceea a avut sprijinul SUA. Mobutu a fost creditat cu o avere de peste 5 miliarde dolari. In timpul „crizei congoleze”, statul belgian l-a ajutat sa-l inlature de la putere pe primul lider ales democratic, Patrice Lumumba. Dupa ce a scapat de adversarii politici, a instaurat un partid-stat la putere si un sufocant cult al personalitatii. Coruptia, cleptocratia si nepotismul erau in floare… Mobutu a fost alungat de la putere de Laurent Kabila si a murit in exil in Maroc, in 1997. Kabila a fost asasinat in 2001.
Jean-Claude Duvalier a fost presedintele statului Haiti intre 1971 si 1986 (succedand tatalui sau, François „Papa Doc”). Si-a asigurat sprijinul SUA, in special al lui Ronald Reagan. Furia populara l-a alungat in Franta. Intors in tara, a recunoscut acuzatiile de furt – aproape 800 milioane dolari – si a murit bolnav de inima in 2014.
PAUL IOAN
Comentarii