A fost odata ca niciodata razboinicul Hannibal Barca, marele lider al Cartaginei (unul dintre cei mai mari comandanti militari ai antichitatii), cel care a stiu sa foloseasca abilitatile elefantilor, cu care a trecut si Pirineii si Alpii in drum spre Roma.
Erau anii 208-201 i.Hr. (al doilea Razboi Punic), dar nu trebuie sa fim surprinsi sa aflam ca si in al Doilea Razboi Mondial, atat japonezii cat si aliatii au folosit pachidermele in Asia (mai ales in campania din Burma, 1942-43).
In Europa cavalerilor si a luptelor neintrerupte pentru putere s-au folosit intensiv caii, a caror ingrijire devenise o preocupare majora. Ca si elefantii, caii puteau parcurge terenuri accidentate purtand marfa. Dar cronicile ne spun ca existau si cai de lupta care erau invatati sa lovesca si sa muste. In imnurile sanskrite (un mileniu inainte de Hristos) apar si elefanti care lovesc adversarul cu trompa, pentru a-l dezechilibra. De asemenea, ragetele fioroase ale elefantilor intimidau inamicul. Armatele lui Alexandru Macedon au fost speriate de primul contact cu zidul de elefanti ai trupelor persane (batalia de la Gaugamela, 331 i.Hr.). In acele vremuri, se stia si ca armasarii se sperie de mirosul elefantilor si de coltii lor.
Pe post de combatanti in primele randuri ale frontului, conchistadorii spanioli au folosit cainii (in special Mastiff) impotriva bastinasilor din Lumea Noua. Acelasi lucru il faceau si grecii antici. Pare anecdotic, dar pe front apar si porcii. Pliniu cel Batran ne povesteste ca strigatele disperate ale guitatoarelor reuseau sa paralizeze elefantii! Dar cea mai nefericita folosire a animalelor in razboi este cea a cainilor purtatori de bombe contra tancurilor, in al Doilea Razboi Mondial. La polul opus se afla utilizarea porumbeilor pentru comunicatii la distanta, in caz de incercuire si nu numai.
In mediul acvatic, unele mamifere marine – delfini, lei de mare – s-au dovedit foarte utile in detectarea minelor si chiar indepartarea acestora in siguranta, fara detonare. De altfel, delfinii militari pot recupera obiecte valoroase si pot sesiza infiltrari de inamici scafandri. Durata unei misiuni cu delfini poate ajunge si la 72 de ore.
O utilizare interesanta a animalelor ne provine din perioada Razboiului civil din Spania (1936-1939), cand aviatorii nationalisti (adversari ai republicanilor) ar fi ajutat cu pachete de alimente parasutate prin intermediul… curcanilor. Populatia izolata privea uimita cum curcanii planeaza si merindele ajung intacte la sol.
Un caz aparte, larg comentat dupa al Doilea Razboi Mondial, este cel al ursului Vojtek (1942-1963). Un iranian l-a vandut unor soldati polonezi. A fost hranit cu lapte condensat, fructe, sirop, marmelada. Invatase sa salute cand era ospatat si a fost avansat la gradul de soldat cand a devenit un caraus pretios al armatei. Contributia lui a fost citata pe ordin de zi dupa batalia de la Monte Cassino (Italia) si a fost „felicitat public” dupa ce s-a remarcat si in Scotia. Ursul militar a murit la 22 de ani (avea 250 de kilograme) si are placute comemorative in mai multe muzee militare.
PAUL IOAN
Comentarii