Conform calendarului traditional, data de 10 ianuarie 49 i.Hr. reprezinta ziua in care a izbucnit Marele Razboi Civil Roman sau, mai simplu, „Razboiul civil al lui Julius Caesar”. Cu aceasta denumire, istoria antica marcheaza gestul de fronda facut de Caesar la adresa liderului politic al Republicii Romane, Gnaeus Pompeius Magnus. Practic, Julius Caesar trecea Rubiconul la 10 ianuarie, adica granita Pepublicii Romane (venind dinspre nord, din Galia Cisaplina). Ii era interzis prin lege sa faca acest lucru si Caesar provoca astfel unul dintre ultimele conflicte militare interne ale Republicii Romane, inainte de a deveni imperiu.
Dupa opt ani de lupte intermitente in Razboaiele galice, Caesar voia sa se intoarca la Roma unde avea numai adversari politici. Senatul si Pompei se temeau atat de forta demonstrata de Caesar in campaniile sale, cat si reformele pe care voia sa le faca in cadrul Primului Triumvirat (cand era consul alaturi de Pompei si Crassus). Pozitia politica reformatoare a lui Caesar a dus la formarea curentului politic numit „Populares” (cei iubiti de popor), care se opunea curentului conservator format in Senat si care se numea „Optimates” (cei mai buni)…
Amintim aceste detalii pentru a arata, pe scurt, situatia conflictuala dintre Caesar si Senatul de la Roma. Exista si nuante subiective in atitudinea razboinica a lui Caesar fata de Pompei si fata de puterea politica care conducea atunci Republica Romana. Fiica sa, Julia, era casatorita cu Pompei. In anul 54 i.Hr. Julia moare la nasterea unei fiice si relatiile dintre Caesar si Pompei se racesc considerabil. Pe de alta parte, al treilea membru al Triumviratului, Crassus, a fost invins pe fronturile deschise contra partilor. Cu alte cuvinte, Triumviratul (forma de conducere a Republicii Romane) nu dovedise forta necesara pentru a asigura prestigiul si stabilitatea Romei.
Julius Caesar a trecut Rubiconul cu o singura legiune, a XIII-a Gemina. Era faimoasa pentru confruntarile cu galii si avea aproximativ 3.500 de oameni, fiind formata din infanterie de asalt (cea mai redutabila din epoca) cu suport de cavalerie. Mascota era un leu, iar deviza era „Credincioasa si loiala”. Principalii comandanti care au trecut Rubiconul cu Caesar au fost Marcus Otho si Marcus Primus. La 17 martie 45 i.Hr., Caesar a castigat Razboiul Civil si a fost proclamat „Dictator perpetuo”.
PAUL IOAN
Comentarii