Spionul care alege sa faca un joc dublu nu mai are cale de intoarcere. In spionaj functioneaza principiul dominoului: un agent dublu prins darama mai multe "popice" pentru a obtine clementa. Dar "cartitele" sunt si victimele noului venit in tabara inamica: pentru a castiga increderea noilor sefi, ele demasca agentii dubli din propria tabara… Evident, discutam despre cele doua mari puteri mondiale, SUA si Rusia. Singura diferenta este ca in URSS "cartitele" erau executate, iar in SUA erau (sunt) inchise pe viata.
Tradat de lacomie
Fostul ofiter CIA Aldrich Ames (n. 1941) produsese, pana in 2001 (arestarea lui Robert Hanssen) cea mai mare paguba de contra-informatii pentru SUA. Etichetele puse acestui spion dublu sunt lacom si betiv. In cei noua ani cat a furnizat informatii pretioase rusilor, el a reusit sa cumpere (cash) o casa de 540.000 USD, un Jaguar de 50.000 USD si sa faca o redecorare de 100.000 de dolari… Totodata, Ames a fost admonestat pentru episoade spirtoase de cateva ori, ca si pentru un scandal iscat la o receptie, cu un oficial cubanez. Cum a fost posibil ca Ames sa fie angajat CIA atatia ani, fara sa fie demascat?
Anul 1985 a fost cotitura din viata sa. A divortat pentru amanta sa, Maria Rosario, iar divortul l-a dus la faliment. Atunci a trimis prima scrisoare ambasadei URSS prin care se punea la dispozitie, cerand 50.000 dolari. De atunci si pana in 1994 a primit bani grei si a divulgat secrete printre care si agenti rusi dubli. Unul dintre acestia, Poliakov, a fost executat. Dar in CIA functioneaza mereu principiul "exista o cartita, pe cine cade banuiala?" Ames a fost banuit, dar a trecut uimitor de bine testul poligraf. Apoi sefii au trecut la mijloacele "fara dubii": analiza sacilor menajeri (lasati prin parcuri), urmarirea masinii si a telefoanelor. A fost pus sub acuzare si a recunoscut totul. A primit detentie pe viata, fara parolare. Sotia sa (a doua) a primit cinci ani pentru complicitate si evaziune fiscala. Se spune ca ar fi fost tradat de agenti sovietici, fara dovezi majore.
Aldrich Ames a fost depasit in ceea ce priveste daunele produse contra-informatiilor SUA de catre agentul FBI Robert Hanssen (n.1944). Biografia acestuia depaseste romanele de profil. Poreclit "Briliantul blestemat", el si-a oferit colaborarea rusilor in 1979, la trei ani de la angajarea in FBI. Era specialist in filaj electronic si in calculatoare. Printre "succesele" sale se numara divulgarea tunelului facut sub ambasada URSS din Washington, chiar sub camera de decodare. Din cauza acestui catolic devotat (membru al "Opus Dei" – Lucrarea lui Dumnezeu) si tata de familie (sase copii) au fost executati mai multi agenti dubli rusi. In scrisoarea de intentie de colaborare catre KGB a pretins cel putin 100.000 dolari. Culmea este ca, precum in cazul Ames, mai multe depozitii impotriva lui nu au avut finalizare. Pentru acoperire, Hanssen avea si succese pentru FBI.
Cand tigrul se trezeste…
Deconspirarea lui Hanssen a fost foarte grea. De necrezut, dar impotriva sa a pledat si un cumnat, care a aflat despre un pachet de bani din debara. Suspectat in cele din urma de sefii FBI, s-a inceput supravegherea. Intr-o inregistrare audio nu i s-a recunoscut vocea, dar cineva a identificat un cliseu verbal personal al lui Hanssen. Apoi doua amprente de pe niste saci "menajeri suspecti", convorbiri telefonice "inadecvate" etc. Toate acestea "au trezit tigrul", cum se spune la FBI. Pentru ca aventurile sale amoroase erau foarte costisitoare. De unde? A pledat vinovat si este inchis pe viata din 2001.
PAUL IOAN
Comentarii