Foamea de energie electrica creste permanent, dar, in acelasi timp, specialistii recunosc ca resursele naturale, cele conventionale, pe baza carora este deocamdata produsa energia electrica sunt limitate. La un moment dat acestea se vor epuiza si lumea trebuie sa se gandeasca, inca de pe acum, la noi posibilitati de producere a energiei electrice. In revista "Magazin" am prezentat in urma cu nu foarte mult timp, o tehnologie revolutionara care ar putea fi raspunsul la aceste preocupari: fuziunea la rece. Se contureaza insa si o alta idee: obtinerea energiei electrice din spatiul cosmic.
Simpla dorinta sau posibilitate reala?
Ideea de a produce electricitate din spatiu pentru a fi trimisa apoi pe Pamant nu este de ultima ora. Inca pe la mijlocul secolului al XX-lea, imediat dupa trimiterea primului om in spatiu, ideea a prins contur. Cel putin teoretic. Proiectul a fost intens discutat atat in SUA cat si in URSS, in plin Razboi Rece. Oricum, ambele puteri de atunci au ajuns la concluzia ca, in termeni ai dezvoltarii tehnologice, costurile ar fi fost gigantice. SUA au revenit insa la proiect si, in anul 2009, compania californiana Solaren a promis ca va lansa in spatiu o centrala electrica solara de 200 MW pana in 2016. Specialistii californieni sunt convinsi ca aceasta instalatie cosmica va furniza energie electrica pentru 250.000 de camine din Fresno, proiectul urmand a deveni astfel prima centrala solara orbitala din lume. De la idee si dorinta, pana la realizare si realitate calea este totusi lunga. Dar nu numai SUA sunt interesate de aceasta posibilitate revolutionara, ci si Japonia, ca sa nu mai vorbim despre Rusia. Rusia considera ca in fata acestor provocari trebuie sa reactioneze si ea rapid.
Astfel, profesorul Vitali Melnikov, expert la Institutul Central de Cercetare pentru Constructia de Masini, declara la un Congres International Aerospatial ca in fata perspectivelor ca rezervele fosile sa se epuizeze, Rusia este capabila sa realizeze acest proiect in scurt timp. "Pentru punerea in aplicare a acestui proiect trebuie sa fie utilizate tehnologiile cu laser", spune expertul. "Avem baza materiala cea mai dezvoltata in tehnologiile cu laser. Avem si posibilitati spatiale suficiente. Pentru crearea prototipului sunt necesare 300 de milioane de dolari, ceea ce este foarte putin la nivelul preturilor mondiale, cata vreme japonezii planifica 22 de miliarde de dolari". Melnikov a mai declarat ca "un prototip de statie electrica solara cosmica de 100 kW este deja functional in Rusia.
Pe hartie, lucrurile sunt simple
Tehnic, ar fi vorba despre o aparatura plasata pe orbita circumterestra geostationara pentru a concentra radiatia solara care apoi va fi convertita in energie solara direct in electricitate. Iar energia rezultata va fi transferata pe Pamant folosindu-se un laser sau un transmitator cu microunde. Cercetatorii rusi opteaza pentru solutia laserului care, spun ei, e mai sigura si apoi aceasta tehnologie este deja folosita. In privinta eficientei, energia electrica obtinuta din cosmos ar fi mult mai avantajoasa. In primul rand pentru ca apa atmosferica si moleculele de gaz consuma cam 35 la suta din energia continuta in fotoni. Si apoi, centralele solare terestre sunt operabile doar in timpul zilei si doar in conditii favorabile de vreme.
Una peste alta, acesti factori reduc potentialul total al bateriilor solare terestre cu un procent de 75-90 la suta, in vreme ce centralele solare din spatiu nu s-ar intalni cu aceste inconveniente. Pe asta se bazeaza si Japonia, unde 16 companii, incluzand Mitsubishi Heavy Industries, si-au unit fortele pentru a incerca sa realizeze prima centrala electrica solara orbitala. Acestea ar putea incerca sa plaseze pe orbita un grup de panouri solare cu o suprafata totala de 4 km patrati care ar putea furniza 1-1,6 GW de electricitate spre Pamant, numai buna pentru a alimenta 300.000 de camine din zona orasului Tokio. E drept, proiectul ar urma sa coste in jur de 22 miliarde dolari si multi se indoiesc ca ar fi si rentabil. De fapt aici e si cel mai important obstacol in cazul acestui proiect futurist.
Sergei Kondratiev un expert moscovit in domeniul Energiei si Finantelor este de parere ca un asemenea proiect ar costa de zece ori mai mult decat o centrala electrica terestra conventionala. si apoi ar mai fi nevoie de materiale speciale plus costul plasarii acestor componente pe orbita. "Ideea e buna in principiu, dar numai intr-o perspectiva pe termen lung", este de parere expertul rus. Dincolo de aceste consideratii de specialitate ar mai fi o problema de ordin fizic: cate milioane de asemenea centrale solare orbitale ar trebui sa fie plasate pe orbita pentru a asigura foamea de energie electrica a planetei? In lipsa unui raspuns clar, aproape imposibil de oferit, e limpede ca o idee stiintifico-fantastica poate sfarsi deseori la cosul de gunoi.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii