Regele Carlos al II-lea al Spaniei a murit in anul 1700, la doar 39 de ani (intr-o stare fizica deplorabila) si la tronul Spaniei ar fi trebuit sa succeada (prin complicatele inrudiri europene) nepotul regelui Frantei, Ludovic al XIV-lea. Dar daca acel nepot, Philip de Bourbon, ar fi ajuns suveran al Spaniei, atunci acea tara impreuna cu Franta ar fi format o singura monarhie si implicit o mare putere a Europei. In fata acestui pericol urias, celelalte tari europene au reactionat imediat si asa a izbucnit Razboiul de Succesiune a Spaniei.
Europa se framânta
Un razboi epuizant, care a durat aproape 14 ani, a macinat Europa si zone din America de Nord si Indiile de Vest intre 1701 si 1714. Marea miza a acestei conflagratii „mondializate” era urmatoarea: mostenitorul legal, Philip de Bourbon, era acceptat ca rege al Spaniei daca renunta la toate pretentiile in ceea ce priveste tronul Frantei. Si cum Philip era vlastar direct al Marelui Delfin (urmasul la tron dupa Ludovic al XIV-lea), el trebuia sa se „dezica” de familia sa.
Impotriva Frantei s-au unit Austria, Prusia, Hanovra, Anglia (din 1707 devenita Marea Britanie), Olanda, Savoia, Portugalia. Dupa lupte incrâncenate si schimbari teritoriale, Philip de Bourbon accepta tronul Spaniei cu conditia sa renunte la tronul Frantei. Nu are rost sa enumeram tratatele de pace care au pus capat Razboiului de Succesiune a Spaniei, din simpul motiv ca, dupa ce a ajuns oficial rege recunoscut de toata Europa, Philip al V-lea al Spaniei a pretins din nou tronul Frantei in 1717! Impotriva lui s-au unit atunci Marea Britanie, Franta, Austria si Olanda – formând „Quadrupla Alianta” –, iar razboiul a durat pâna in 1720. Philip al V-lea iar a pierdut tronul de la Paris.
Acest rege al Spaniei, primul din dinastia de Bourbon (fostul suveran, Juan Carlos, face parte din aceeasi Casa regala), a mai facut un gest ciudat in „cariera” sa monarhica. Astfel, in 1724 el abdica in favoarea fiului sau, Luis. Avea doar 41 de ani pe atunci si istoricii nu au clarificat nici acum adevaratele motive ale abandonului functiei. Dar soarta a fost nemiloasa, caci Luis a domnit din ianuarie pâna in august 1724, si a murit la 17 ani de varsat de vânt.
Devastat de moartea fiului sau, Philip al V-lea al Spaniei a revenit la tron si a domnit pâna in 1746. Unele surse afirma ca el a simtit declinul sanatatii sale si de aceea a abdicat. Se spune ca pentru ameliorarea psihicului regelui la Curte fusese angajat cântaretul italian Farinelli, care dadea concerte in fiecare seara. Dar Philip al V-lea al Spaniei nu a ezitat sa-si implice tara in razboaiele de succesiune din Polonia si Austria, pentru a recuceri unele teritorii pierdute din Italia.
PAUL IOAN
Comentarii