Ca animal de companie, pisica este cu certitudine cea mai îndragita si nu pentru ca ar aduce foloase extraordinare omului, ci datorita atat aspectului sau adorabil, cat si firii sale caline si nu de putine ori capricioase. Se estimeaza ca în întreaga lume ar trai peste 500 de milioane de asemenea feline, apartinand unui numar foarte mare de rase. Cu toate acestea, imensa „populatie” felina domestica are un singur stramos comun!
O divinitate „interesata”
Adulate astazi, pisicile fascinau deja Egiptul antic, unde au fost ridicate la rang de divinitate. Dar de unde vin ele, cu toata aceasta zestre fascinanta? Pentru a merge pe urmele stramosilor pisicii, cercetatorii au demarat un vast studiu genetic pe mai mult de 230 de specimene vechi. Iar prin „vechi” trebuie înteles micile feline care au trait începand de acum peste 10.000 de ani î.Hr., pana în prima jumatate a secolului al XX-lea. Vestigiile analizate proveneau din toate zonele lumii.
Prima concluzie a fost ca superbul nostru animal de companie nu descinde din pisicile salbatice europene, ci din regiuni mai îndepartate. Toate pisicile domestice sunt descendente dintr-o rasa salbatica originara din Orientul Apropiat numita Felis silvestris lybica, potrivit cercetatorilor.
O alta certitudine a acestora este ca aceasta pisica salbatica s-a apropiat de om în perioada nasterii agriculturii, acum circa 10.000 de ani. Epoca în care vanatorii-culegatori au inceput sa traiasca sedentar. Pisicile s-au apropiat atunci de sate pentru a se delecta cu rozatoarele atrase ele însele de cerealele cultivate si stocate de om.
Cucerind lumea…
Bucuros pentru ajutorul primit, omul a acceptat imediat noul prieten necuvantator. Printre dovezile acestei insolite aliante se numara si un schelet de pisica gasit în mormantul unui copil, în Cipru, datand din jurul anului 7.500 î.Hr., iar în Egipt a fost gasit chiar un mormant continand exclusiv oseminte de pisici, vechi de prin anul 4.500 î.Hr.
Urmatoarea etapa este una mai sensibila: dupa apropierea sa de om, pisica l-a urmat acolo unde acesta s-a stabilit si astfel, spun cercetatorii, felinele au cucerit lumea în doua mari valuri distincte: pisica din Orientul Mijlociu i-a urmat mai întai pe primii agricultori care au migrat catre Europa (4.400 î.Hr.). Apoi, în sec. al V-lea î.Hr. felina a dobandit un statut aparte în Egipt, unde a fost imortalizata în statui, în picturi, iar în unele cazuri a fost chiar mumificata. În imagistica antica de aici pisica apare în scene de vanatoare, dupa care o regasim în casa, asezata pe un scaun si chiar împodobita cu coliere.
Astfel, încet-încet, un nou val migrator felin cucereste Roma si vechea Grecie. Se stie, de pilda, ca ambarcatiunile de razboi romane luau la bord pisici pentru a lupta contra rozatoarelor care distrugeau în mod constant rezervele de hrana si echipamentele militare.
Ramane totusi si o umbra de mister în toata aceasta istorie: cand anume pisica a trecut de la statutul sau de animal „apreciat” pentru serviciile sale la cel de animal domestic si – de ce nu? – la cel de „terapeut” necuvantator!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii