Am scris recent despre fabuloasa civilizatie a dogonilor, cea care a uimit lumea stiintifica prin revelatiile asupra unor cunostinte extrem de avansate de astronomie, datorita carora – e greu de explicat prin ce metode – au putut cunoaste existenta unor stele cu mult timp înainte de descoperirea lor chiar de catre astronomii lumii moderne. Cunostintele acestei populatii africane nu fac însa nota aparte în sensul mentionat anterior. Potrivit unei teorii recent prezentate de o echipa de cercetatori britanici, preocupari similare aveau vechii locuitori ai vaii Mondego, din Portugalia de astazi. Si nu cu secole în urma, ci acum nu mai putin de 6.000 de ani!
În cautarea lui Aldebaran
Morminte vechi de sase milenii, descoperite în cadrul unui sit megalitic de pe teritoriul lusitan, ar fi putut, foarte probabil, sa îndeplineasca (si) alte functii decât cea funerara. Este ceea ce sustin cercetatorii britanici, care cred ca edificiile de piatra erau folosite de oamenii preistorici pentru a observa stelele. Forma respectivelor monumente din valea Mondego evoca, într-adevar, imaginea unui telescop fara lentile. În aceasta idee, structurile se compun dintr-un tunel lung, care permite într-un anume fel sa se potenteze si sa se favorizeze conditiile de observare a boltei celeste.
Concluziile stiintifice la care facem referire au fost prezentate recent în cadrul unei conferinte a Societatii Regale de Astronomie. Noile rezultate reprezinta de fapt un fel de ecou al unor descoperiri facute acum câtiva ani, potrivit carora mormintele respective ar fi fost construite pe aliniamentul Aldebaran, steaua cea mai stralucitoare din constelatia Taurului.
Transhumanta în preistorie
Pentru a întelege mai bine, în contextul sugerat, interesul fata de acest astru, este cazul sa cunoastem obiceiurile si modul de viata al populatiilor preistorice traitoare în aceasta regiune a globului. Potrivit cercetatorilor, locuitorii respectivi îsi asigurau existenta preponderent prin cresterea ovinelor. Astfel, reaparitia stelei Aldebaran dupa o anume perioada de absenta de pe bolta echivalenta cu doua cicluri lunare ar fi putut constitui un bun indicator sezonier. Bazându-se pe acest calendar rudimentar, crescatorii de animale puteau identifica astfel cea mai potrivita perioada pentru transhumanta catre pasunile estivale.
Prima aparitie a stelei Aldebaran la crepuscul survenea catre sfârsitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, acum 6.000 de ani. Era un foarte bun reper pentru a sti când vine timpul potrivit pentru deplasarile cu turmele catre muntii din vecinatate, a afirmat Fabio Silva, membru al echipei de cercetatori. Acestia cred, de asemenea, ca monumentele funerare ar fi putut furniza populatiilor respective sanse în plus de a putea observa prima aparitie a astrului din Taur, aceasta chiar si în conditii de luminozitate putin favorabile observatiilor cu ochiul liber.
Prin urmare, structurile de piatra ar putea reprezenta unul dintre primele instrumente astronomice utilizate cu milenii înainte de inventarea telescopului. În perioada imediat urmatoare, cercetatorii intentioneaza sa reproduca experimental conditiile de observare, astfel încât sa se înteleaga mai bine avantajele furnizate de mormintele preistorice din valea Mondego.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii