Sud-coreenii gasesc oricand si oriunde prilejuri de veselie. Putine sunt tarile de pe glob care sa aiba festivaluri dedicate, practic, oricarui eveniment, tendinta culturala sau creatura de pe fata Pamantului si aici exista sarbatori ale licuricilor, picturii pe corp, luptelor cu tauri si cate si mai cate. Dintre toate, cel mai apreciat si mai vizitat este festivalul destinat… noroiului, manifestare desfasurata în fiecare vara în orasul Boryeong.
Timp de doua saptamani, în luna iulie, sute de mii de oameni amatori de aruncat cu noroi la propriu iau cu asalt altminteri linistitul si somnorosul orasel de pe coasta vestica a tarii. Vin chiar si turisti din America, Europa sau Australia pentru a participa la o bataie zdravana cu noroi sau a plonja în bazinele înnoroite. În 1999, cand o firma locala de cosmetice, dornica sa-si promoveze produsele obtinute din namolul terapeutic de aici, a dat startul festivalului, nici cei mai optimisti oameni nu s-ar fi asteptat ca acesta sa aiba un asemenea succes.
De la an la an, numarul participantilor e tot mai mare. Anul trecut au fost doua milioane de participanti, anul acesta autoritatile locale se asteapta la si mai multi. Si, în ciuda unui incident survenit în 2016, cand 230 de elevi de la o scoala din Seul au dezvoltat o alergie dermatologica, în urma contactului cu noroiul, nimeni nu se teme sa se scufunde în namolul local. Dimpotriva, oamenii sustin ca acesta are certe calitati de întinerire si tonifiere a pielii, gratie continutului în minerale rare, în special germaniu si bentonita, emitand totodata mari cantitati de raze infrarosii, deosebit de benefice pentru piele. Festivalul se desfasoara pe kilometri întregi, între centrul orasului si plaja Daecheon, distractia începand la primele ore ale zilei, cand turistii sunt îmbarcati în autocare si adusi pe plaja bine aprovizionata, peste noapte, cu zeci de tone de namol, transportate cu camioanele din mlastinile regiunii. Unele zone sunt gratuite, altele necesita acces platit, fiind echipate cu fantani arteziene cu noroi, piscine cu noroi, cabinete de masaj cu noroi si chiar si o închisoare cu noroi, toate garantandu-ti ca vei arata ca un monstru înnoroit la sfarsitul zilei.
Nu lipsesc nici cursele cu obstacole în noroi sau toboganele gonflabile, la capatul de jos al carora se afla întinse bazine cu noroi. Se desfasoara chiar si campionate de fotbal în noroi, la care turistii pot participa formand echipa tarii lor – în 2017 titlul mondial la acest sport inedit a revenit selectionatei Olandei, chiar daca „fotbalistii” nu se mai aflau la prima tinerete…
Bineînteles, exista distractii si pentru cei ce nu doresc sa se murdareasca – focuri de artificii si concerte live – anul trecut faimosul superstar local Psy, cel care a lansat hitul „Gangnam Style”, a tinut aici un concert de proportii, unde intrarea a fost gratuita. De asemenea, unitatea de elita a aviatiei sud-coreene, „Vulturii Negri”, ofera periodic spectacole de acrobatii aeriene.
Singura conditie, daca vreti sa participati la festivalul noroiului, este sa nu fiti pretentiosi la cazare: cum preturile la hotelurile din zona sunt destul de piperate, majoritatea turistilor prefera sa doarma în hosteluri sau pensiuni, pe saltele însirate direct pe dusumea, bineînteles, numai dupa ce s-au spalat de tot noroiul!
GABRIEL TUDOR
Comentarii