Pentru arheologi si pentru cei interesati de vestigiile stravechi, nu este un secret ca in multe locuri de pe planeta se afla sub apele unor lacuri, fluvii sau pe funduri de mare ramasite nu doar ale unor cladiri scufundate, ci orase si cetati intregi. O descoperire recenta a cercetatorilor turci a fost facuta insa intr-un context cu totul neobisnuit, iar rezultatele investigatiilor au adus surprize pe masura.
In cautarea monstrului
Unele legende care circula de veacuri in zona lacului Van vorbesc despre un monstru care s-ar ascunde in adancurile neexplorate vreodata. O creatura din „familia” celebrului (dar niciodata vazut aievea) Nessie, din lacul scotian Loch Ness, ar bantui prin apele intunecate de pe teritoriul turc, inflacarand doar imaginatia localnicilor, caci astazi nu poate fi vorba despre actele de eroism intalnite in povestile de odinioara.
Totusi, o echipa de cercetatori de la Universitatea „Yüzüncü Yil” din Van a pornit sa cerceteze ceea ce parea sa fi fost reperat pe un film video de amator: o forma nedefinita ce a dus imediat cu gandul la toate legendele referitoare la terifianta creatura ce ar fi stapanit lacul. Insa, poate mult mai valoroasa decat un presupus monstru preistoric supravietuitor erelor geologice, descoperirea oamenilor de stiinta a venit sa confirme odata in plus ca teritoriul Turciei reprezinta un inestimabil rezervor si tezaur de vestigii ale civilizatiilor stravechi.
Regatul multimilenar si submarinul rus
Pe masura ce explorarea a avansat, arheologii subacvatici s-au convins ca nu vor gasi niciun monstru in adancurile lacului, dar nici vreo urma a miticei Atlantida. In schimb, in fata lor s-a aratat in toata splendoarea o imensa cetate scufundata. Zidurile constructiei se intind pe mai mult de un kilometru, inaltimea lor fiind de peste 4 metri. Datorita alcalinitatii apei lacului, conservarea vestigiilor a fost aproape perfecta, totul pastrandu-se in stare foarte buna.
Potrivit cercetatorilor, cetatea dateaza din timpul regatului Urartu, adica din secolul al IX-lea i.Hr. La apogeul sau, regatul se situa pe platoul armean, care se intindea din Georgia actuala pana in Iran, trecand prin nordul Siriei, prin Irak si, desigur, prin Turcia actuala. El a prosperat pana la invazia mezilor din anul 590 i.Hr. Cetatea scufundata se presupune ca ar fi fost descoperita de mai mult timp, daca apele lacului nu ar fi crescut in mod dra-matic in ultimul mileniu.
Totusi, o parte din fostul regat Urartu se afla pe uscat si siturile fac obiectul explorarilor arheologice. De altfel, acestea nu sunt unicele vestigii ale civilizatiilor trecute. Cu un an in urma, arheologii au gasit in profunzimile lacului Van o enorma suprafata cu stalagmite, pe o lungime de 4 kilometri, precum si pietre tombale vechi de peste 1.000 de ani, din timpul dinastiei selgiucizilor. Mult mai recenta a fost epava unui submarin rusesc scufundat, se pare, in 1948. Nu e un monstru, insa are, in mod cert, o importanta valoare istorica.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii