Onicomicoza sau micoza unghiilor este o infectie cauzata de o ciuperca localizata la unghiile picioarelor si ale mainilor, afectand circa o zecime din persoane. Se manifesta prin modificarea culorii unghiilor (ingalbenire, pete, albire etc.) sau prin ingrosare, faramitare ori desfacere in fasii. Ea apare mult mai frecvent (de sapte ori) la unghiile picioarelor decat la cele ale degetelor de la maini.
Cauze
Dermatofitele sunt ciuperci microscopice cu transmitere interumana, cel mai frecvent intalnite in onicomicozele din zona picioarelor. Fermentii din familia drojdiilor, de genul Candida, apar in special la unghiile mainilor si in asociere cu o inflamatie in jurul acestora. In schimb, agentii patogeni din categoria putregaiurilor, desi mai rar intalniti, pot fi si ei responsabili pentru dezvoltarea onicomicozelor, dar mai mult la maini.
Contrar unei pareri preconcepute, micoza unghiilor nu este legata de o igiena necorespunzatoare a picioarelor, ea dezvoltandu-se intr-un anumit context, la anumite persoane cu predispozitii genetice in acest sens. Cei dintai „vinovati” sunt caldura si umiditatea, respectiv climatul calduros si folosirea de incaltari inchise, din materiale care nu permit aerisirea.
Alte cauze majore sunt: – traumatismele repetate in contextul mersului indelungat pe jos, al practicarii artelor martiale sau a sporturilor nautice; – varsta (daca pana la 18 ani prevalenta nu trece de 1%, ea poate atinge 30% in jurul varstei de 70 de ani); anumite boli, precum diabetul, patologii ale unghiilor (psoriazis, licheni s.a.), tulburari vasculare periferice (tabagism, arterite), infectia cu virusul HIV, tratamente imunosupresoare (corticoide cu efect prelungit); – anumiti factori de mediu, care afecteaza in general unghiile picioarelor.
Factorii de risc si preventia
La unghiile picioarelor, onicomicozele pot aparea: l daca au avut loc traumatisme repetate, legate de folosirea incaltarilor prea stramte, la practicarea fotbalului, a sporturilor de combat ori daca exista deformari in zona picioarelor, cum ar fi, de pilda, Hallus valgus – la purtarea de incaltari inchise; – la contactul cu un sol contaminat (cand se utilizeaza dusurile colective, covoare, mochete etc.). Cele mai riscante sporturi legate de aparitia onicomicozelor sunt artele martiale, sporturile nautice si cursele de fond. Pentru unghiile de la maini, un factor de risc important este purtarea de unghii false.
Pentru prevenirea aparitiei acestei afectiuni deopotriva inestetice si deranjante (nu apar dureri decat in cazurile mai grave, dar o anume stare de incomoditate se manifesta, oricum) si pentru evitarea recidivelor, foarte posibile in aceasta patologie, se pot lua unele masuri destul de eficiente: – purtarea de incaltari ventilate, care sa permit limitarea caldurii si a umiditatii; – uscarea picioarelor ude, fara a uita spatiile dintre degete; – purtarea de papuci lavabili sau de unica folosinta, in salile de baie si vestiarele colective; – dezinfectarea periodica a incaltarilor cu sprayuri speciale.
Tratamente
Utilizarea diferitelor tratamente existente depinde de gravitatea afectiunii, respectiv: – desfacerea si indepartarea partiala sau totala a unghiei bolnave, prin metode stabilite de medic (mecanic, chimic, chirurgical); – tratamente topice (creme antifungice cu aplicare locala, antifungice sub forma de tablete, pana la disparitia totala a afectiunii); – tratamente sistemice in asociere cu cele topice (lacuri medicamentoase) care se dizolva in apa si nu necesita folosirea de dizolvanti ce pot fragiliza unghiile.
De retinut ca nu orice modificare a unghiei inseamna onicomicoza. Pentru a identifica aceasta afectiune, trebuie facuta obligatoriu o prelevare micologica (prin simpla razuire a unghiei infectate), ce va permite atat identificarea ciupercii care a produs infectia, cat si tratamentul cel mai potrivit.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii