Regizorul Silviu Purcarete, cel mai bun regizor roman, dupa Liviu Ciulei, s-a impus, in acest an, la cea de-a XXVII-a editie a Premiilor Galei UNITER, care a avut loc pe 13 mai la Teatrul National din Cluj-Napoca, cu spectacolul Povestea printesei deocheate.
Ce este aceasta printesa, aceasta piesa putin cunoscuta la noi? „Tsuruya Namboku al IV-lea a scris in ultimii 25 de ani din viata peste 100 de piese de teatru, si este faimos pentru readucerea in atentia publicului a pieselor kabuki cunoscute din secolul al XVII-lea si pentru inovare in traditia kabuki. Una dintre cele mai importante piese ale sale este cea care spune povestea printesei Sakura”.
Printesa Sakura (Floare de cires) este eroina a numeroase piese kabuki si bunraku, dar Namboku este cel dintai care o aduce in prim-plan.
„Povestea debuteaza in momentul in care Seigen, staretul unui templu, se indragosteste de tanarul sau discipol, Shiragiku. Fiind condamnati la o viata de iubire imposibila, preotul si ucenicul sau hotarasc sa se sinucida. Tanarul moare, preotul supravietuieste. Saptesprezece ani mai tarziu, cand Printesa Sakura vine la templu pentru a se calugari, Seigen recunoaste in ea reincarnarea feminina a lui Shiragiku si se indragosteste din nou.
Povestea printesei deocheate abunda in istorii de dragoste obsesiva, crime, reincarnari si razbunare. Spectacolul preia aceste teme si construieste, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeana si cea japoneza”.
Aceasta poveste a printesei deocheate este unul din spectacolele aflate in repertoriul teatrului sibian.
„Spectacolul a fost creat ca urmare a unui program pe care il dezvoltam de cinci ani, impreuna cu partenerii nostri din Japonia, in vederea prezentarii acestuia la Jocurile Culturale si Olimpice Tokyo 2020 si intr-un turneu pe tot teritoriul Japoniei. In acelasi timp, acest spectacol va reprezenta Romania la Festivalul Europalia de la Bruxelles, cu trei reprezentatii programate in luna decembrie a acestui an”, preciza pe pagina sa de socializare, directorul Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac.
Spectacolul regizat de Silviu Purcarete va fi prezentat si in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu din acest an care va avea loc in perioada 14-23 iunie si care aduce in fata publicului 540 de evenimente, din 73 de tari, in 75 de spatii de joc, pentru aproximativ 70.000 spectatori pe zi, a mai spus Constantin Chiriac, care este si presedinte Festivalului.
Printre laureatii Galei UNITER, la categoria Cea mai buna actrita in rol principal, castigatoare a fost desemnata actrita Ofelia Popii, „pentru rolurile din Seigen si Shinnobu Sota din spectacolul Povestea printesei deocheate”.
De asemenea, Dragos Buhagiar a primit Premiul pentru cea mai buna scenografie, tot pentru spectacolul Povestea printesei deocheate. Nominalizari au mai primit Adriana Grand pentru scenografia spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci (cine poate uita filmul cu acelasi nume regizat de Milos Forman in 1976?) de Dale Wasserman, directia de scena Victor Ioan Frunza, de la Teatrul Metropolis din Bucuresti, si Cosmin Florea pentru scenografia spectacolului Padurea spanzuratilor dupa Liviu Rebreanu, scenariul, regia si universul sonor Radu Afrim, de la Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii