Existenta marilor imperii in Antichitate presupune, dupa cum se stie, o expansiune intemeiata pe campanii militare ce au lasat in urma nenumarati morti, suferinta, pierderi materiale si spirituale imposibil de evaluat, la polul opus gloria si faima peste milenii apartinandu-le conducatorilor.
Istoria si arheologia sunt disciplinele de baza in reconstituirea evenimentelor din vechime, ele trimitandu-ne si la potentialele harti care sa ilustreze miscarile armate si ale populatiilor pe glob, de-a lungul timpului. Toate, urmand o logica, o coerenta argumentata de descoperirile care, nu de putine ori, ne rezerva tuturor si surprize majore.
Lungul drum catre Soare-Rasare
La o prima apreciere, prezenta romanilor in indepartatele tinuturi ale Arhipelagului Japoniei pare o gluma la care nici macar nu ai de ce sa zambesti. Dar se intelege ca nu vorbim aici despre o prezenta masiva, despre miscari militare si cuceriri despre care nu am mai auzit pana azi. Totusi, senzationalul informatiei este incontestabil. Concret: intre ruinele unei cetati de pe Insula Okinawa au fost gasite monede romane datand din secolele al III-lea si al IV-lea! Specialistii sunt de parere ca probabil acestea au ajuns pe insula nipona gratie comertului maritim desfasurat in secolele al XIV-lea – al XV-lea.
Este pentru prima data cand se face o asemenea descoperire neasteptata in Japonia, potrivit unui articol aparut in urma cu cateva luni in ziarul The Asahi Shimbum. Monedele romane de arama, zece la numar, au fost gasite in aria ruinelor cetatii Katsuren, situata la aproximativ 2.000 de kilometri sud de Tokyo, pe Insula Okinawa. Edificiul a fost construit aici intre secolele al XII-lea – al XIII-lea.
Filiera occidentala
Piesele realizate in secolele 3 si 4 d.Hr, extrem de valoroase astazi, dar nu din perspectiva financiara in sine, ci din punct de vedere al evolutiei civilizatiei umane, in general, ar fi fost transportate pe teritoriul nipon cu circa zece veacuri mai tarziu In epoca respectiva, comertul maritim dintre Okinawa, China si Asia de Sud-Est se afla in plina dezvoltare. „Aceasta descoperire istorica este deosebit de pretioasa, intrucat ea constituie o marturie a legaturii care exista intre Okinawa si lumea occidentala.” – a transmis public Consiliul Educatiei din Uruma, un oras de pe aceeasi insula. „As dori ca specialistii care vor examina monedele sa analizeze detaliat diferitele variante posibile ale prezentei acestora in spatiul nostru, inclusiv ca ele sa fi fost amestecate in tot acest timp scurs pana la descoperirea lor.” – a tinut sa mentioneze Yasuhiro Yokkaichi, cercetator la Universitatea Waseda din Tokyo.
Fiecare moneda are diametrul cuprins de la 1,6 pana la 2 centimetri. Motivele imagistice continute sunt deocamdata dificil de distins, din cauza abraziunii, insa majoritatea pieselor par a reproduce chipuri de imparati romani si litere romane. In urma analizarii mai atente cu ajutorul razelor X, ar putea fi vorba despre reprezentarea chipului imparatului Constantin I, care a condus imperiul intre anii 306 si 337. Una dintre monede insa are pe o fata litere arabe si pare sa dateze din perioada Imperiului Otoman (secolul al XVII-lea). Analiza vestigiilor descoperite este in curs, dar e evident ca arheologii si istoricii se afla in fata unei pagini de exceptie din istoria omenirii.
* * *
Ruinele Castelului Katsuren au fost inscrise in anul 2000 pe Lista Patrimoniului Mondial, ca parte a siturilor Gusuku si a proprietatilor conexe ale Regatului Ryukyu, un grup de monumente antice si ruine de castel din cadrul prefecturii insulei. Monedele au fost expuse pentru public in Uruma City Yonagusuku, la Muzeul de Istorie, din centrul Insulei Okinawa.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii