Ca idee generala, hotelul reprezinta un fel de casa de tranzit pentru turisti, pentru persoane aflate in vacanta, pentru angajati care calatoresc in interes profesional s.a.m.d. In realitate, uneori acestea devin obiective de rasfat, locuri in care indivizi pentru care banii, indiferent de suma in discutie, nu reprezinta absolut niciun fel de problema, vin sa petreaca nopti si zile feerice, propulsati intr-o lume de basm, desprinsa parca dintr-un univers paralel, nepretuit. Ma rog, dupa aprecierea oricarui om obisnuit, cu bun-simt, cand vine vorba de pret totul pare a intra intr-o tornada naucitoare.
Perlele coroanei
Recent, s-a facut publica o lista a celor mai scumpe 15 hoteluri din lume. Ceea ce inseamna, evident, ca sunt si cele mai luxoase, mai „ofertante” si cum vreti sa le mai spuneti. Intr-un fel, vorbim despre adevarate minuni in domeniu proiectate si realizate de om. Si pentru oameni, adica pentru cei cu averi fabuloase. Va prezentam o varianta scurta a acestui clasament, cu observatia elementara ca aceste spatii, servicii, locuri de agrement etc. nu ar exista daca nu ar avea si clienti pe masura.
Inainte sa ajungem la podiumul acestei competitii neoficiale, va propunem un exercitiu rapid de apreciere: daca locul 15 este ocupat de cea mai „abordabila” camera din lista – unicul apartament al Hotelului Connaught din Londra, care costa 21.350 euro/noapte –, cam cat ar putea sa ne scoata din buzunar cele mai scumpe asemenea stabilimente de pe mapamond? Mentionam ca hotelul englez are (desigur!) 5 stele, se afla la doi pasi de magazinele „de fite” de pe Bond Street si si-a deschis portile – atentie! – acum peste doua veacuri, in anul 1815. Totusi, a pierdut mult teren, dupa cum se vede; nu insa si profituri.
Rolls Royce, lenjerie aurita, cinematograf, privelisti de vis…
Un hotel ceva mai confortabil, dupa standardele lumii bune occidentale (nu dupa cele ale familiei „clasice” de la noi, care merge vara la mare cu catel, cu purcel si cu nelipsitul aragaz de voiaj, ca sa poata gati gospodina in camera), costa sub 200 euro/noapte. Peste 200, incepe sa stranga portofelul tot mai tare si iata pana unde se poate ajunge: in clasamentul despre care vorbim, niciodata mai jos de 20.000 euro/noapte. Si sa nu credeti ca aici se remarca doar investitii in domeniu ale seicilor din Emirate ori ale multimiliardarilor americani cu nume din tot felul de natii ale globului. Avem pe lista si multi europeni, si chinezi, si afaceristi de prin insulele exotice.
Complexuri hoteliere de 5 stele cu straluciri de diamant se afla in Bahamas, Emiratele Arabe Unite, Turcia, China, Franta, Insulele Mauritius, iarasi Emirate, Grecia, iarasi Franta, Insulele Fidji, SUA – tarile si zonele care ne urca pana pe locul 4 si la suma de 36.360 euro/noapte. Pe locul 3 se plaseaza Hotelul Four Seasons din New York (40.900 euro/noapte), camera de inchiriat la cea mai mare inaltime din metropola americana, cu vedere la 360 de grade asupra orasului cu un Rolls Royce la dispozitie (sofer „inclus”) si cu lenjerie de pat decorate cu aur de 22 de carate. Al doilea pe lista este complexul Shahi Mahal Suite din Hotelul Raj Palace (Jaipur, India – 40.900 euro/noapte). Pretul cu-adevarat regal se explica si prin faptul ca stabilimentul e situat chiar intr-un fost palat regal. Cat despre averile exorbitante ale printilor indieni, iata ca si azi se confirma ca acesta nu este nicidecum un mit.
* * *
Liderul clasamentului aflati ca nu e situat prea departe de noi: Hotelul President Wilson din Geneva, Elvetia (54.550 euro/noapte). Pe malul Lacului Geneva, 12 camere cu ascensor privat, sali de baie ultraluxoase, billiard, pian, sala de gimnastica si, de fapt, cam tot ce si-ar mai dori oaspetele platitor. Caci, iata, de bani nu duce lipsa omenirea; depinde numai unde anume se afla ei si incotro se scurg…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii