Una dintre emblemele incontestabile ale marilor religii ale lumii, totodata simbol politic, dar si un superb monument de arhitectura si arta este, de multe secole, cea denumita initial Hagia Sofia a Constantinopolului.
Pe de alta parte, trecerea timpului nu a facut nici in acest caz exceptie de la regula, astfel ca, pana in zilele noastre, maiestuosul edificiu continua sa ne ofere surprize majore.
A treia renastere
In cei 1.500 de ani de existenta, „Hagia Sofia” a fost lacas de cult atat pentru crestinii ortodocsi, cat si pentru catolici si musulmani, s-a aflat sub dominatia diferitelor imperii si a suferit importante transformari. Arhitectura este realizata de Isidor de Milet si Anthemiu de Tralles, la vremea respectiva arhitecti si profesori de geometrie la Universitatea din Constantinopol. Desi astazi este un muzeu, ea a fost mai intai o bazilica si apoi o moschee, considerata de istorici cea de-a opta minune a lumii antice tarzii.
Prea putin se stie despre descoperirile arheologice mai recente, absolut senzationale si despre faptul ca structura actuala reprezinta de fapt o a treia astfel de constructie, pe acelasi amplasament, din motive dramatice: cele doua anterioare au fost mistuite de flacari, incidente petrecute in anii 404 si, respectiv, 532.
Dupa a doua catastrofa, imparatul Iustinian I a comandat demararea reconstructiilor unui nou lacas de cult, sub aceeasi denumire, lucrare incheiata intr-un timp record, de numai cinci ani. Aceasta bijuterie a Constantinopolului, fostul Bizant, astazi Istanbul – capitala de la vremea aceea a Imperiului Bizantin (Imperiul Roman de Rasarit) – nu a fost insa dedicata unei anume Sfanta Sofia, cum probabil multi cred si astazi. Potrivit istoricului cipriot Dionysios Stathakopoulos, profesor la Universitatea Regala din Londra, „Sophia este cuvantul grecesc pentru intelepciune, deci inseamna «Sfanta Intelepciune», sintagma ce reprezinta un mod de a descrie existenta lui Dumnezeu”.
Totodata, mai precizeaza expertul – „Trebuie sa tinem cont de faptul ca imensa ei cupola nu a fost reprodusa timp de aproape o mie de ani, pana la constructia Bazilicii Sf. Petru din Roma” aflata in Cetatea Vaticanului si construita in perioada 1506-1626.
Structuri misterioase multiseculare
Dupa Primul Razboi Mondial, caderea Imperiului Otoman, care din 1453 stapanea Istanbulul, a dus si la formarea statului turc laic, al carui fondator, Mustafa Kemal Ataturk, a ordonat ca „Hagia Sofia”, transformata la 1453 in moschee, sa fie secularizata (trecuta in patrimoniul statului) si transformata in muzeul Sfanta Sofia.
Istoricii spun ca nou-infiintata Republica Turcia a cautat sa includa mostenirile tuturor civilizatiilor care au format tara, inclusiv pe cea bizantina si cea otomana. Aspectul cel mai fascinant al existentei edificiului nu se afla insa la vedere, datorita aurei sale de mister. Astfel, una dintre povestile care circula in randul istoricilor este ca Hagia Sofia a fost construita peste un templu pagan si sub ea se afla o intreaga cladire nedescoperita, diferita de cea de deasupra.
Mai mult decat atat, pe baza unor scrieri stravechi gasite in biserica, oamenii credeau la acea vreme ca Satana a fost inchis sub Hagia Sofia si de aceea nimeni nu a explorat niciodata cu adevarat spatiul subteran in vremuri mai vechi, in timp ce, potrivit unei alte legende, unii preoti ar fi ascuns acolo mari valori.
Cu toate acestea, pana in prezent se cunosc putine lucruri despre ce se afla sub biserica, in ciuda investigatiilor ample incepute in anii 1935 si 1945, incheiate brusc, apoi reluate abia in 2005.
Cautarile au identificat noua fantani in zona inconjuratoare a bisericii, dintre care cinci inca mai aveau apa, doua fiind explorate integral, in timp ce au fost gasite cateva tuneluri care functionau ca sistem de ventilatie si dezumidificare.
Mai tarziu, in 2009, alte sapaturi au scos la iveala doua rezervoare ce legau biserica de cisterna subterana si de palatul Topkapi, care este construit pe un deal cu vedere la stramtoarea Bosfor.
Printr-o decizie istorica, incepand cu data de 10 iulie 2020, catedrala Sfanta Sofia a devenit moschee, schimbarea statutului bisericii – simbol al crestinismului – starnind critici din partea Bisericii Ortodoxe, a SUA si a UNESCO.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii