In speranta unei cariere viitoare mai bune, multi astronauti europeni au inceput sa invete limba chineza si au manifestat un mare interes pentru fabuloasa cultura a acestei civilizatii orientale.
„Privind in sus, vad vastitatea Cosmosului; aplecand capul, privesc multimea lumii. Privirea se inalta, inima se deschide, bucuria simturilor poate atinge apogeul si, intr-adevar, aceasta este adevarata fericire”, a scris pe Twitter astronauta italiana Samantha Cristoforetti in luna octombrie, in timpul misiunii sale in Statia Spatiala Internationala (ISS), citandu-l pe Lantingji Xu, clasic al literaturii chineze din secolul IV, pentru a descrie sentimentele sale in spatiu. Ea vorbeste foarte bine chineza.
Thomas Pesquet, unul dintre cei mai faimosi astronauti europeni ai Agentiei Spatiale Europene (ESA), are si el aprecieri deosebite pentru China. Astronautul francez vorbeste sase limbi, inclusiv chineza. Prima data, el a fost trimis pe ISS in noiembrie 2016, pentru misiunea Proxima. A doua zi dupa decolare, misiunea spatiala cu echipaj chinez Shenzhou-11 a aterizat.
Astronautul francez s-a „incrucisat” cu doi taikonauti (termenul in limba chineza pentru astronaut) chinezi, Jing Haipeng si Chen Dong, care au inregistrat apoi un scurt videoclip pentru ESA si mai ales pentru Pesquet, pentru a saluta plecarea catre ISS. Apoi, cand trei taikonauti din misiunea Shenzhou-12 s-au alaturat Statiei Spatiale Chineze (CSS) la mijlocul lunii iunie 2021, Pesquet a postat un mesaj de felicitare pe site-ul de gazduire a imaginilor Flicker: „Populatia umana din spatiu a crescut cu 43%, toate zborurile spatiale cu echipaj sunt o realizare incredibil de impresionanta, felicitari!”
Astronautul german Matthias Maurer este, de asemenea, un participant activ al ESA in cooperarea chino-europeana. El invata limba chineza de ani de zile, cu intentia de a lucra mai bine cu omologii sai asiatici. Si-a ales si un nume chinezesc – Ma Tian, care inseamna „cal ceresc”.
El si Cristoforetti au participat la un exercitiu de supravietuire in mare organizat de Centrul de astronauti din China, primul antrenament comun al astronautilor chinezi si straini. Maurer a spus despre „China spatiala” ca are o multime de avantaje, cum ar fi recuzita: rachete, capsule si o statie spatiala. Antrenandu-se si traind cu alti 16 astronauti chinezi, s-a simtit ca „parte dintr-o familie”.
Maurer crede in puterea pozitiva a cooperarii pentru viitorul activitatilor spatiale. „Odata ce privim dincolo de orbita Pamantului, catre Luna sau Marte, avem nevoie de toti partenerii pe care ii putem gasi pe aceasta planeta. Cu cat avem mai multi membri in «familie», cu atat vom deveni mai buni”, a spus el.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii