Lucrarile arhitectonice initiate de Cezar si de Augustus in Roma au fost continuate de imparatii romani pentru a le preaslavi gloria si pentru a se impune prin grandoarea acestora in fata marilor puteri ale Antichitatii. Monumentalitate si arta sunt imperativele impuse care se regasesc in constructii precum: Colosseum, Panteon, termele din Caracalla… O atentie speciala a fost acordata Forului (sau Forumului) Roman, inima Romei, aflat intre colinele Capitoliu si Palatin si palatul regal, care simboliza puterile sacre ale suveranilor (construit in secolul al VI-lea i.Hr.). Este primul ansamblu arhitectural, centru politic, cultural, religios si economic.
De-a lungul secolelor, au fost construite si alte foruri de catre suverani romani. Augustus, cel care a initiat proiecte grandioase a inaugurat, dincolo de temple, basilici, Arcuri de triumf etc., un ansamblu arhitectural dupa modelul Forului lui Cezar (in anul 2 i.Hr.), pe o suprafata de 125/118 metri, cu statui din marmura sau bronz aurit, instalate pe porticurile ce strajuiau forul. Printre ele figurau cea a lui Romulus si a lui Enea, monumentul cel mai important fiind insa templul lui Mars Ultor, care comemora victoria impotriva ucigasilor lui Cezar. Alte foruri (piete monumentale) vor fi construite in zone apropiate. Vespasian va realiza Templul Pacii (intre 71 si 75 d.Hr.) pentru a sterge amintirile evenimentelor funeste legate de nebunia imparatului Nero care ar fi dat foc Romei.
Uriasul palat construit pentru Nero (prin anii 60-64) figura printre cele mai prestigioase constructii ale Romei, fiind descris de istoricul Suetone. Se intindea din Palatin pâna in Esquilin, acoperind intreaga vale care separa aceste doua coline. Ansamblul arhitectonic includea mai multe cladiri, un lac artificial „asemanator marii”, gradini in care se cultivau legume si fructe, terenuri intinse cu vita-de-vie, cu pasuni si paduri. Interiorul palatului principal era plin de decoratiuni ingenios aranjate, de un lux orbitor.
La sugestia imparatului, inginerii sai au realizat in sala in care se organizau banchete, o platforma circulara care se rotea „asemenea Pamântului in jurul axei sale”. O inovatie remarcabila. Platforma se sprijinea pe sfere din piatra sau din metal gresate, care aveau rol de bile de rulmenti, asezate in concavitatea unor suporturi. Intregul angrenaj era pus in miscare de sclavi.
A urmat Forul lui Traian proiectat de Apollodor din Damasc, un imens complex construit intre anii 107-110, pentru a celebra victoria repurtata in razboaiele cu dacii, cu o alee din marmura care se intindea pe o lungime de 500 de metri! Gloria militara a fost intarita si de constructia Columnei lui Traian. In interior se afla o scara cu 185 de trepte care permite accesul pe platforma din vârf unde a tronat, pâna in 1588, o statuie din bronz aurit reprezentându-l pe Traian (statuia a fost inlocuita cu cea a Apostolului Petru). S-au utilizat 19 „trunchiuri”, suprapuse, din marmura, fiecare având 40 de tone. La baza coloanei se afla depozitata cenusa imparatului.
Columna, inaugurata in 12 mai 113, cu o inaltime de 39 de metri, este ornata cu basoreliefuri – o banda „cinematografica – care se intind pe o lungime de 200 de metri, in spirala, ilustrând 155 de scene din istoria dramatica a razboaielor cu dacii.
DORIN MARAN
Comentarii