Insula Pastelui este unul dintre cele mai enigmatice si atractive situri preistorice si asta datorita celor 887 statui uriase care o populeaza. Reprezinta, de zeci de ani, un obiectiv provocator pentru cercetatori, intrucat o parte din enigmele care o invaluiesc continua sa ramana neelucidate, "sprijinindu-se" doar pe ipoteze.
Legendara insula din Oceanul Pacific, anexata in 1888 de Chile, se afla in partea de sud-est a triunghiului arhipelagului polinezian, cea mai mare parte a teritoriului primind statutul de Parc National de catre UNESCO. Insula a fost rebotezata de exploratorul olandez Jacob Roggeveen, cel care a descoperit-o in 1722. A fost cunoscuta si sub denumirea polineziana Rapa Nui.
Cercetatorii considera ca numele originar ar fi Te pito o te henua (Buricul Pamantului sau Capatul Lumii), imprecizia datorandu-se polisemantismului. In contextul traditiilor orale apar si alte denumiri stravechi, precum Micul Petec de Pamant sau Ochiul care priveste spre cer, o metafora care atesta vocatia poetica a celui (celor) care i-a dat aceste nume.
In credinta locala, insula reprezenta o legatura dintre locuitori si lumea nevazuta din adancurile oceanului. Este una dintre cele mai izolate insule din lume, cu un climat subtropical, temperaturile osciland intre aproximativ 18sC si 28sC, in functie de anotimp. Ploile o binecuvanteaza frecvent iar ciclonii si uraganele o ocolesc.
Este de origine vulcanica, creata in urma cu 750.000 de ani de trei monstri care au incetat sa erupa, ultimul eveniment petrecandu-se in urma cu 100.000 de ani. Relieful prezinta pesteri vulcanice, galerii stravechi care strapung sedimente groase de lava. Este bogata si in roci bazaltice si hawait, cu un continut important de fier.
O insula disputata si bulversata de oameni si zei
Cand a fost populata insula? Multa vreme s-a presupus ca primii polinezieni s-au instalat aici prin anii 300-400 d.Hr., in aceeasi perioada in care a fost populata si insula Hawaii.
In urma datarilor cu radiocarbon s-a ajuns la concluzia ca primii pasi pe insula au fost facuti dupa anul 700 (limita fiind anul 1200). Traditia populara spune ca, mai intai, au fost vizate zonele de pe tarmul Anakena, ideale pentru locurile de debarcare si lasare la apa si pentru contructia ambarcatiunilor, fiind un bun adapost impotriva valurilor. (Va urma)
DORIN MARAN
Comentarii