Vorbeam in numarul precedent despre cetatea mayasa Palenque (situata in statul mexican Chiapas), care tainuieste mai multe „chei” ale trecutului populatiilor din aceasta zona a planetei noastre si astfel ar putea deschide porti catre intelegerea unora dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Un asemenea mister, care ii fascineaza pe arheologi, a fost numit „Regina Rosie”.
Deschiderea mormantului mayas
In anul 1994, in Templul XIII situat in apropierea faimoasei Piramide a Inscriptiilor, descoperita in 1952, s-a sapat un tunel, gasindu-se astfel un coridor ce ducea spre trei camere funerare – doua goale, probabil jefuite de cautatorii de comori, dar in cea de-a treia se afla un sarcofag de piatra. Un bloc de roca de calcar si o dala grea inchideau sarcofagul, iar arheologii au descoperit o mica deschidere circulara in partea superioara, realizata pentru a-i permite sufletului defunctului sa comunice cu lumea celor vii, potrivit credintelor religioase ale mayasilor. Un loc tocmai potrivit pentru ca oamenii de stiinta care cercetau situl sa poata introduce inauntru o camera video miniaturala.
In imaginile astfel obtinute s-au identificat in sarcofag oseminte umane, astfel ca s-a trecut la ridicarea „capacului” masiv de piatra. Intregul interior, inclusiv o masca funerara foarte bine conservata, era acoperit cu un praf rosu, care s-a dovedit a fi cinabru, un mineral compus din sulfura de mercur, extrem de toxic. La origine, cinabrul era utilizat de artistii mayasi ca pigment, in special in diferite contexte legate de riturile funerare, lucru constatat in urma efectuarii de cercetari arheologice in numeroase situri din Mexic. Iar mormantul Reginei Rosii era efectiv tapisat cu cinabru.
In cautarea aristocratiei din Palenque
Considerata sacra, culoarea rosie putea sa reprezinte un rasarit de soare, simbol al reinvierii si totodata constituie dovada rangului inalt al ocupantului sarcofagului, in cazul de fata Regina Rosie. Analizele osemintelor defunctei, desfasurate intre 1997 si 2002, au aratat ca aceasta avea circa 50 de ani si masura aproximativ 1,0 m inaltime. Camera funerara, construita din roca de calcar si intregul mormant bogat decorat trimit la ideea ca Regina Rosie facea parte din aristocratia cetatii Palenque si era probabil contemporana cu K’inich Janaab’ Pakal I. Aceste ilustre figuri au fost inhumate in temple apropiate, iar pe parcursul funeraliilor s-au practicat numeroase sacrificii umane.
Cercetatorii au reconstituit apoi, virtual, fata reginei, pe care au comparat-o cu masca verde gasita in mormantul sau. Analizele ADN au aratat insa ca intre ea si K’inich Janaab’ Pakal I nu existau legaturi de rudenie directe. In urma acestor descoperiri deosebit de importante, oamenii de stiinta au identificat corpul celei numite Ix Tz’akb’u Ajaw, sotia regelui mayas K’inich Janaab’ Pakal I, cu care s-a casatorit in anul 626. Ceea ce le-a ramas specialistilor si au drept urmator obiectiv este sa gaseasca si mormintele descendentilor care au devenit regi in Palenque, sa exhumeze osemintele acestora si sa efectueze si asupra lor analize ADN, pentru a confirma definitiv identitatea Reginei Rosii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii