In anul 1890, intr-o mina de aur din apropiere de Ekaterinburg (Rusia) a fost descoperita in turba, la o adancime de patru metri, o statuie din lemn incompleta, cu un cap bine definit. Din fericire, au fost identificate o mare parte din bucatile care lipseau. Dupa ce a fost degajata si curatata de o parte din straturile groase de turba, statuia a ajuns in Muzeul de istorie din Ekaterinburg, cel mai important oras cultural din regiunea Ural.
Specialistii muzeului au curatat-o indelung si au reconstituit-o pentru a-i patrunde misterele si a-i evalua vechimea. Pe suprafata sa erau incrustate numeroase figuri geometrice, simboluri realizate, probabil, in mezolitic, in urma cu 9.000-10.000 de ani, ceea ce inseamna ca este cea mai veche sculptura din lemn din Europa. Unele dintre reprezentari – linii drepte, „simple” sau in forma de sageata, serpuitoare, curbe, dispuse in mai multe directii, sugerau faptul ca indicau itinerarii, locuri. Asadar, o statuie (pe care au denumit-o Shigir Idol) care avea rol de harta? Cu siguranta, da, dar nu exclusiv, intrucat erau incrustate si reprezentari simbolice, in cea mai mare parte de neinteles.
Pentru a efectua datarea, prin studiul izotopilor, au fost trimise in 1997 esantioane prelevate, intr-un laborator german al Universitatii din Greifswald, Germania. In urma datarii, specialistii germani au ajuns la concluzia ca vechimea statuii este de 9.500 de ani. Nu au reusit insa sa desluseasca semnificatiile simbolurilor. De retinut faptul ca in 1914 arheologul Vladimir Tolmacev a refacut statuia integrand toate bucatile de lemn care au fost gasite in turba, in apropierea statuii, ajungand la o noua versiune, aceasta atingand 5,30 metri inaltime! De-a lungul razboaielor si revolutiilor care au zguduit Rusia, inclusiv regiunea Ural, aproape jumatate din corp a fost distrus. Din fericire, desenele lui Tolmacev care reprezentau statuia s-au pastrat. Statuia, cu o inaltime de 2,8 metri, introdusa intr-un acoperamant de sticla umplut cu gaz inert, se afla intr-o sala speciala a muzeului de istorie din Ekaterinburg.
DORIN MARAN
Comentarii