Asa cum am mentionat in numarul trecut, in iulie 1761, corabia franceza Utile incarcata cu sclavi malgasi a esuat in recifurile coraliene din apropierea micii insule Tromelin din Oceanul Indian. Revenim cu noi informatii istorice si arheologice furnizate de oamenii de stiinta francezi care au inceput explorarea insulei din 2010. O epopee plina de mistere, despre care s-au scris deja doua carti bazate in special pe documente legate de istoria naufragiului si mai putin de modul in care o parte din sclavi a reusit sa supravietuiasca timp de 15 ani si care a polarizat interesul unor cineasti. Pentru a obtine informatii utile in descoperirea epavei corabiei Utile si informatii legate de sclavii supravietuitori, cercetatorii francezi au studiat documente existente referitoare la naufragiul acesteia, in special jurnalul de bord.
Corabia a parasit portul Bayonne in noiembrie 1760 indreptandu-se spre insulele Bourbon (Reunion) si Ile de France (Maurice) pentru a se aproviziona cu alimente si diverse materiale. In iulie, va avea loc o escala in Madagascar unde capitanul corabiei a cumparat 160 de sclavi (cu 30 de piastri pentru fiecare) pe care spera sa-i vanda la pret dublu in Ile de France. Un comert ilicit in insulele din Oceanul Indian, dar facilitat de o retea bine pusa la punct de complici. Capitanul a ales un drum gresit spre insula, iar in momentele in care a trecut prin apropierea insulei Tromelin, corabia a esuat. Peste 100 de marinari, dintre care unii s-au inecat, au ajuns pe plaja. Naufragiatii au recuperat din corabie materialele necesare pentru a construi plute si o ambarcatiune cu care au pornit in larg. Zeci de sclavi malgasi au ramas captivi in cala, multi dintre ei gasindu-si sfarsitul, iar dupa ce corabia s-a dizlocat, aproximativ 60 dintre ei au inotat spre insula inainte ca francezii sa o paraseasca, indreptandu-se spre Madagascar si apoi spre Ile de France. Acestia le-au promis ca se vor intoarce pentru a-i recupera dar n-au facut-o niciodata.
Dupa 14 ani, echipajul unei corabii care a trecut prin apropierea insulei Tromelin i-a zarit pe supravietuitori. Capitanul a incercat insa zadarnic sa acosteze pentru a-i salva – din cauza recifurilor de corali – dar cativa marinari au reusit sa salveze cu barci ultimii 13 supravietuitori. In acea vreme, povestea, care a fost uneori relatata, nu a avut ecou, cu timpul fiind uitata. Pe de alta parte, jurnalul de bord disparuse (a fost ulterior regasit). Relatarile sclavilor supravietuitori au fost notate, subiectul aparand intr-o publicatie franceza in 1777. Au fost mentionate, printre altele, alimentele care i-au tinut in viata (pe care le-am amintit in articolul precedent) si faptul ca membrii echipajului corabiei Utile care au stat o vreme pe insula au sapat puturi adanci care au asigurat sclavilor apa potabila timp de aproape 15 ani.
Au invatat sa se adapteze acestui mediu ostil, sa procure materiale de constructie pentru case si sa le prelucreze. Nu se stie de unde au procurat silex pe care l-au fasonat si l-au folosit ca unelte dar si pentru a aprinde focul, integrandu-l intr-o montura metalica ingenioasa (au fost descoperite doua astfel de brichete).
O alta demonstratie de ingeniozitate o constituie repararea unei gamele (care s-a erodat prin oxidare) cu 8 petice metalice. De-a lungul timpului, naufragiatii au modificat formele si structurile caselor care initial nu au rezistat presiunii ciclonilor, reusind sa construiasca locuinte cu ziduri groase, ale caror ruine au ramas pana in zilele noastre.
DORIN MARAN
Comentarii