În luna mai a anului trecut, zece manuscrise de la curtea împaratului Carol cel Mare au fost incluse în registrul „Memoria Lumii” al UNESCO. Între ele se afla si celebrul manuscris „Codex Aureus”, aflat în colectia Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, scris în limba latina, cu litere de aur, pe un pergament foarte fin.
Valoarea sa este, practic inestimabila, caci manuscrisul vechi de douasprezece secole reprezinta un tezaur spiritual si cultural al umanitatii.
O bijuterie a scrierilor evanghelice
Pretioasele manuscrise ilustrate sunt depozitate în toata Europa: Paris, Londra, Viena, Alba Iulia, Vatican si Trier (oras din landul vest-german Renania-Palatinat). Cunoscute si sub numele de „Evangheliarul de la Lorsch”, dupa numele manastirii situate în Germania, ele figureaza în catalogul bibliotecii de manuscrise rare, aflata în manastire, sub denumirea Evanghelium pictum cum auro habens tabulas eburneas („Evanghelie pictata cu aur, având copertile din placute de fildes”). Este depozitat în camera numita Tezaur, o încapere blindata, fiind pastrat în conditii speciale si verificat periodic din punctul de vedere al conservarii sale. Devenit cu timpul mai popular sub denumirea de Codex Aureus, scris cu cerneala de aur, manuscrisul figureaza în inventar sub cinci-sase titulaturi diferite.
Realizate la începutul secolului al IX-lea (anul 810) în scriptorium-ul curtii lui Carol cel Mare (exista si versiunea provenientei de la curtea succesorului sau, Ludovic cel Cuvios), „Evangheliile de la Lorsch” constituie un exemplu de creatie foarte elaborata de carte carolingiana. Cunoscuta si sub numele de „Codex Aureus”, aceasta parte a Evangheliei, aflata în Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, constituie jumatatea unui tetraevangheliar latin, realizat la comanda lui Carol cel Mare, probabil la Schola Palatina din Aachen.
Foarte bogat ilustrata, este înnobilata cu cerneala de aur, argint si violet si deosebit de remarcabila pentru panourile de fildes sculptate de pe coperti. Descrisa în 860 conform alcatuirii laborios mestesugite, cartea a fost întotdeauna apreciata pentru somptuozitatea sa. Starea de conservare a manuscrisului este excelenta, deoarece se pare ca a fost folosit doar în ocazii rare.
Demonstratie de arta carolingiana
În integralitatea sa, Codexul contine textul latin complet al relatarilor despre viata lui Christos, atribuite Sfintilor Matei, Marcu, Luca si Ioan, fiind precedat de prefete si tabele canonice care prezinta coloane de numere ce indica corespondenta dintre pasajele Evangheliilor. La sfârsit se afla un capitular, în care se specifica zilele în care anumite pasaje urmau sa fie citite în cadrul Liturghiei.
Decoratia pictata a manuscrisului include patru portrete de evanghelist pe o pagina întreaga, o miniatura pe toata pagina a lui Christos Pantocrator, incipit si pagini de text somptuos pictate si douasprezece pagini de tabel de canon cu margini arhitecturale, de asemenea pictate elegant. Una dintre paginile incipit prezinta o reprezentare rara a înaintasilor lui Christos.
Manuscrisul s-a aflat în colectia manastirii benedictine de la Lorsch înca din anul 860 si probabil a fost facut pentru acest locas religios. Abatie regala din 772, manastirea a fost extrem de bogata în secolul al IX-lea, cu tinuturi care se întindeau de la Marea Nordului pâna în Alpi.
Manuscrisul este acum gazduit în trei colectii diferite: Muzeul Victoria & Albert (prima coperta), Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, (prima jumatate a textului) si Biblioteca Apostolica Vaticana (a doua jumatate a textului si ultima coperta). Fildesurile de pe copertile din fata si din spate au completat decorul acestui manuscris luxos, cu Fecioara cu Pruncul întronat între sfinti pe fata si Iisus calcând în picioare fiare flancate de îngeri, pe spate.
Fiecare „supracoperta” a fost asamblata din cinci panouri separate, cu sculpturi de fildes care reprezinta cea mai ambitioasa astfel de lucrare atribuita atelierului curtii lui Carol cel Mare din Aachen.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii