Pe 3 decembrie 2024, Carolyn Brouillard, Managing Partner al ExoFuturesConsulting, a publicat rezultatele unui studiu recent care examineaza perspectivele publice asupra implicatiilor profunde pe care le-ar avea un eventual contact cu inteligentele non-umane (NHI), presupuse de unii a fi, între altele, la originea fenomenelor anomale neidentificate (UAP).
Prin interviuri aprofundate cu 39 de persoane din mai multe generatii – de la Baby Boomers la copiii din Generatia Z – studiul a explorat ce gândesc si simt oamenii despre un potential contact cu NHI. Esantionul a fost divers, incluzând un numar aproximativ egal de barbati si femei, în principal din Statele Unite, cu niveluri diferite de interes pentru subiect. Citam câteva din constatarile studiului.
Majoritatea oamenilor cred acum ca nu suntem singuri în univers, considerând existenta inteligentei non-umane (NHI) ca pe o inevitabilitate logica. Cu toate acestea, aceasta acceptare intelectuala exista alaturi de o anxietate profunda cu privire la disponibilitatea umanitatii de a întâlni NHI într-un mod vizibil si imposibil de respins.
Studiul a descoperit o retea complexa de dorinte concurente. La fel ca adolescentii aflati în pragul maturitatii, oamenii tânjesc si se tem în acelasi timp de o responsabilitate mai mare. Cautam schimbarea profunda în timp ce ne temem de consecintele sale practice. Visam la o transformare, în timp ce ne agatam de stabilitate si de status quo. Ne temem ca ceea ce ar trebui sa ne ajute si sa ne înalte ar putea duce la distrugerea noastra.
O problema pentru sustinatorii dezvaluirii
Anxietatea de baza nu sta în ceea ce acesti „ceilalti” ne vor face, ci în modul în care umanitatea va raspunde la întâlnirea cu ei. Acest fapt creeaza o problema pentru sustinatorii dezvaluirii. Cum prezinti dezvaluirea unui public care doreste adevarul, dar, în mod egal, se si teme de el? Un public care nu are încredere în autoritati, dar înca se bazeaza pe declaratiile sale? O umanitate care tânjeste dupa o epoca de aur, dar crede ca suntem incapabili de asta?
Interviurile au dezvaluit o extraordinara speranta si entuziasm pentru ceea ce contactul cu civilizatiile avansate ar putea însemna pentru umanitate. Multi au mentionat potentialul de progrese tehnologice, medicale, energie nelimitata, probleme de mediu, o lume în care nimeni nu sufera de foame, iar prapastia tot mai mare dintre bogati si saraci se micsoreaza pentru a oferi tuturor o viata buna. Conflictul dintre natiuni si oameni ar trebui sa dispara. Pentru prima data în istoria noastra umana, oamenii vad o oportunitate pentru o pace durabila.
Unii intervievati au salutat perspectiva unei cresteri spirituale accelerate. Ei au vazut contactul ca un impuls puternic pentru a reevalua scopul si sensul vietii si a explora natura realitatii printr-o constiinta extinsa. Unii au vorbit si despre învatarea unor moduri mai inspirate de a trai si de a fi. Cei mai pozitivi pareau a fi cei mai imaginativi si constienti de sine, vazându-se înflorind într-o lume de noi posibilitati.
Viziunea unei lumi post-contact este predominant pozitiva. Dar persista o îngrijorare cu privire la modul în care structurile de putere concurente ar putea militariza sau monopoliza progresele obtinute. Dupa cum a remarcat un respondent, „Gândeste-te la asta – cine primeste aceasta tehnologie primul, va dori sa o controleze. Priveste doar ce am facut cu energia nucleara”. Ne dorim cadourile, dar ne preocupa si cum le-ar putea folosi altii.
Exista un deficit de încredere în autoritati. Unul dintre intervievati a declarat: Nu as dori ca cei care ne-ar reprezenta sa fie actualii lideri mondiali. Nu am o parere prea buna despre oamenii care ne conduc. Tacerea actuala, aproape de nepatruns, din jurul posibilei prezente NHI ridica spectrul unor motive nefaste.
Unii sunt îngrijorati ca tehnologia avansata ar fi cooptata de cei de la putere pentru a-si consolida controlul si a-si promova propriile interese politice si economice egoiste. Ca, în loc sa promoveze pacea între oameni, ne-ar diviza si mai mult, natiune contra natiune, într-o posibila distrugere apocaliptica.
Disonanta cognitiva provine atât din mentinerea unei viziuni a sperantei, cât si din faptul ca nu vedem nicio modalitate de a ajunge acolo. Oamenii par sa aiba un simt intuitiv ca transformarea unei lumi post-contact este posibila numai prin transformarea lumii noastre pre-contact si asta pare prea înfricosator sau imposibil de înfruntat. Sub aceasta îndoiala se afla o teama de capacitatea noastra de a procesa si de a ne adapta la schimbarile de paradigma.
O îngrijorare vizeaza anumite grupuri, în special culte religioase, care se vor manifesta prin frica si dezinformare atunci când s-ar confrunta cu informatii noi care le pun sub semnul întrebarii viziunea asupra lumii. Alternativ, asa cum a spus o persoana: „Vor fi o multime de secte care se vor închina extraterestrilor”. Niciuna dintre aceste extreme nu este constructiva.
Multi si-au recunoscut propria incertitudine cu privire la modul în care vor procesa schimbari atât de profunde în întelegerea realitatii. Dupa cum a remarcat un respondent: „Cred ca as fi bine, dar sincer, cum poate cineva dintre noi sa stie cu adevarat cum am reactiona?”.
În mod interesant, raspunsurile reale ale intervievatilor religiosi evidentiaza contrastul dintre stereotip si realitate, ceea ce ar trebui sa ne dea speranta. De exemplu, când a vorbit despre confruntarea dintre contact si credinta sa crestina, un intervievat a declarat ca credinta sa „permite mister si lucruri dincolo de întelegerea noastra”, fara a contesta în mod fundamental credintele de baza. Generatiile mai tinere si cele cu o constientizare cosmica mai larga exprima adesea opinii mai optimiste despre potentialul uman. Ei vad contactul nu ca pe un test asupra naturii noastre actuale, ci ca pe un catalizator pentru dezvaluirea capacitatilor noastre mai profunde. Dupa cum a remarcat un tânar respondent: „Poate ca avem nevoie de un moment de întâlnire pentru a ne schimba traiectoria”.
Trasaturile constiintei superioare
Conform datelor, construirea încrederii trebuie sa înceapa cu mult înainte de orice dezvaluire oficiala. Provocarea si dilema este ca multi oameni doresc o confirmare prin autoritate a realitatii NHI, dar nu au o încredere deplina în autoritatile traditionale. Ei cauta dezvaluirea oficiala în timp ce pun la îndoiala motivele si credibilitatea celor care ar face astfel de anunturi. Construirea încrederii necesita o noua abordare, bazata pe un proces de dezvaluire la care putem asista, verificând noi însine dovezile, nu doar receptând ipoteze si concluzii pe care ni se cere sa le acceptam.
Acest lucru înseamna: Crearea de procese transparente, incluzive pentru partajarea informatiilor; dezvoltarea mai multor canale independente de verificare; stabilirea sistemelor de suport pentru procesarea schimbarilor practice si psihologice; investitia în resurse educationale cu experti de încredere în domenii relevante; angajamentul individual alaturi de pregatirea colectiva; construirea de forumuri de discutii la nivel de comunitate care sa respecte diversitatea perspectivelor; promovarea cooperarii internationale vizând unitatea si beneficiul colectiv. Oamenii par mai pozitivi atunci când se simt responsabilizati si informati personal, în loc sa fie gestionati colectiv.
De fapt, aceasta este parte a cresterii – asumarea responsabilitatii personale pentru alegerile facute si urmarirea gândirii independente. Persoana matura este capabila sa înfrunte încercarile, turbulentele si necazurile bazându-se pe propriul adevar.
În loc sa asteptam contactul pentru a ne cataliza cresterea, putem începe de acum sa construim trasaturile constiintei superioare, cum ar fi sa aratam grija si compasiune, sa ne întarim gândirea critica, sa rezolvam creativ problemele si sa vedem dorintele comune. Apoi cereti aceleasi comportamente si de la liderii nostri sau alegeti altii mai luminati, care împartasesc aceste valori.
Paradoxul de a dori si de a ne teme simultan de dezvaluirea existentei NHI reflecta un adevar fundamental despre transformare – ne cere sa pasim în incertitudine atât cu întelepciune, cât si cu mirare. Construind încrederea, întarindu-ne capacitatea colectiva de schimbare si cultivând acum o constiinta superioara, ne pregatim nu doar pentru contactul cu NHI, ci si pentru propria noastra evolutie ca specie.
DAN D. FARCAS
Comentarii