Ufologul britanic Nigel Watson scria recent, privitor la ipoteza originii extraterestre a fenomenului OZN ca „marea problema cu acest mod de a pune problema este ca extraterestrii ar putea face de fapt orice ne-am putea imagina si chiar mai mult…” In consecinta activitatile lor se gasesc sdin punctul nostru de vederet pe un tarâm al magiei si al sacrului. Aceasta înseamna ca stiinta sau cercetarea umana nu vor descoperi niciodata daca ei exista sau nu; am putea cel mult sa întrezarim unele activitati ale nepamântenilor, dar nu este exclus nici ca alergam doar dupa o «himera extraterestra» generata de imaginatia noastra înfierbântata si de credinta ferma ca nu suntem singuri în Univers.
Ufologul francez Patrick Gross, de regula destul de sceptic, comenta într-o scrisoare din primavara anului 2010 ca unele dintre aceste afirmatii ar putea fi adevarate. El face urmatorul calcul: sunt cel putin 250 miliarde de stele doar în Galaxia noastra; Universul are o vârsta de circa 14 miliarde de ani. Soarele are vreo 4,5 miliarde de ani, dar în preajma noastra sunt alte stele, de acelasi tip cu Soarele dar mult mai batrâne. Au fost descoperite sute de „exoplanete” din care am înteles ca nici Pamântul nu este unic. Stiinta a demonstrat ca bacteriile pot rezista în meteoriti si pot „infecta” orice loc propice din Univers. Iar peste tot cauze asemanatoare ne asteptam sa produca efecte asemanatoare…
Ar fi deci un accident miraculos daca am fi singura ori prima civilizatie din Cosmos – adauga Gross – alte civilizatii ar putea fi chiar si cu 6 miliarde de ani mai batrâne decât noi, cu tot ce poate sa implice un astfel de avans. Dar chiar daca ar fi doar un miliard, sau doar un milion de ani… Chiar si asta ar fi suficient ca ei sa ne surclaseze în toate privintele. Prin urmare extraterestrii – daca acceptam ca exista – pot face, figurativ vorbind, „orice”. Gross îsi permite sa presupuna ca unele dintre primele civilizatii „reusite” trebuie sa fi realizat probabil un soi de „colonizare” a întregii noastre galaxii, înca de acum multe miliarde de ani, controlând apoi atent locurile în care se puteau naste ulterior alte civilizatii.
Este foarte posibil ca pentru noi sa fie imposibil sa percepem ce anume fac ei si înca si mai putin sa ne imaginam ce ar fi capabili sa faca. Prin urmare cei ce au urmarit acest rationament vor fi de acord ca e o prostie sa ne închipuim ca daca exista extraterestri ei sunt doar un pic mai avansati decât noi, sau ca n-ar dori sa calatoreasca prin Univers, sau ca noi am fi chiar în masura sa percepem si sa întelegem ce fac ei, cum anume si de ce.
Comentând afirmatia lui Watson ca „stiinta ori cercetarea omeneasca nu vor fi niciodata capabile sa descopere daca ei exista sau nu”, Gross este de alta parere. În primul rând el s-ar feri de expresii în care se foloseste „niciodata” sau „totdeauna”, în special atunci când se fac speculatii sau profetii. Chiar si cei înrolati în proiectele SETI ar putea descoperi ceva. Sau chiar extraterestrii ar putea decide la un moment dat sa se manifeste într-o maniera lipsita de echivoc, fata de care nimeni sa nu poata spune ca au fost niste lanterne chinezesti sau vreo farsa. Extraterestrii au probabil puterea de a fi chiar acum în jurul nostru, imperceptibili pentru simturile si aparatura noastra, „insondabili” din cauza superioritatii tehnice sau a „stranietatii intelectuale” aflata dincolo de capacitatile noastre de întelegere. Dar si aceasta situatie s-ar putea schimba. Stiinta ar putea gasi resturi, urme etc. din care sa deducem ca e cineva în preajma.
Faptul ca Watson spune ca am putea alerga dupa o „himera extraterestra” generata de imaginatia noastra – spune Gross – nu reprezinta o alternativa la „întrezarirea unor activitati ale nepamântenilor”. Deja zi de zi tot mai multi oameni iau lanternele chinezesti ori formatiunile din lanuri drept manifestari extraterestre. Faptul ca ei se însala nu înseamna automat ca nu exista extraterestri, undeva sau chiar aici lânga noi. Gross polemizeaza si cu cei care se îndoiesc ca stiinta e capabila sa ne conduca la dovedirea ipotezei extraterestre. Fapt este – spune el – ca daca metoda stiintifica are si limite, pâna la ora actuala nimeni n-a reusit sa propuna ceva mai bun si mai sigur.
DAN D. FARCAS
Comentarii