Zvonuri neconfirmate spun ca resturilepresupusei prabusiri a unui OZN la Roswell, în 4 iulie 1947, au ajuns la baza militara Wright Patterson de langa Dayton (Ohio), unde ar fi fost depuse într-o misterioasa „camera albastra”, sub cel mai sever secret. Ceea ce se stie ceva mai sigur, este ca Barry M. Goldwater general în rezerva al Air Force, senator, presedintele comitetului senatorial pentru serviciile secrete, fost candidat republican la presedintia SUA în 1964, a facut, la începutul anilor saizeci, o vizita la baza Wright-Patterson.
Cu acest prilej, i-ar fi cerut prietenului sau apropiat, generalul Curtis LeMay, seful Statului Major al Air Force, sa-i permita sa vada faimoasa „camera albastra” despre care circulau atatea istorii. Se afirma ca LeMay i-ar fi spus „La naiba, nu! Eu nu pot sa intru, tu nu poti sa intri si sa nu-mi mai ceri asta niciodata”. De data aceasta, ca o dovada solida, cunoastem trei scrisori ale senatorului Goldwater catre prieteni ai sai, în care el face aluzie la neplacutul incident. Citam mai jos din acestea.
„Problema OZN-urilor ma preocupa de mult timp. Acum zece sau doisprezece ani am facut o tentativa de a afla ce anume era în cladirea, din baza Air Force de la Wright-Patterson, în care sunt pastrate informatiile culese de Air Force, dar am fost refuzat din motive lesne de înteles. Problema este clasificata si acum mai presus de Top Secret. Am auzit totusi ca exista un plan, în curs de realizare, pentru a face cunoscut, în viitorul apropiat, acest material, în parte, daca nu cumva în întregime. Sunt tot atat de nerabdator ca si dumneavoastra sa vad acest material si sper sa nu avem prea mult de asteptat” (28 martie 1975).
„Este adevarat ca mi-a fost interzis accesul la Wright-Patterson. Pentru ca nu am intrat, nu pot spune ce se afla înauntru. Dar amandoi cunoastem zvonurile” (11 aprilie 1979). „Am renuntat de mult sa mai primesc acces la asa numita Camera Albastra de la Wright-Patterson, deoarece am avut parte de un lung sir de refuzuri de la mai multi sefi s…t Nu cunosc pe nimeni care sa fi avut acces la Camera Albastra si nici nu am cunostinta despre continutul ei sau despre vreo schimbare a amplasarii ei s…t Ca sa va spun drept, domnule Graham, problema este clasificata la un grad de secret atat de înalt încat, desi o buna parte din informatii au si fost divulgate, este pur si simplu imposibil sa pui mana pe ceva” (19 octombrie 1981).
Istoria cazului Roswell a stat îngropata treizeci de ani. Cand a iesit din nou la iveala, Air Force va da, pe rand, mai multe explicatii. Ca de fapt nu a fost un balon meteorologic ci un balon militar „Fugo” trimis peste ocean de japonezi. Cand s-a spus ca razboiul se terminase de doi ani, Air Force s-a scuzat, zicand ca nu a fost un balon „Fugo” ci o racheta V2 cu cimpanzei. Cand s-a descoperit ca astfel de experiente s-au facut abia în iunie 1948, cu maimute de marimea unei pisici, s-a spus ca nu a fost o racheta ci un balon „strict secret” al proiectului „Mogul” destinat detectarii unor eventuale explozii nucleare sovietice. Dar acest proiect era cunoscut ofiterilor bazei, deci nu putea fi luat drept OZN s.a.m.d.
În 1995 Biroul General de Conturi al SUA (GAO), la solicitarea Congresului SUA, a constatat ca au fost distruse arhivele administrative si cele cu mesaje, dintre anii 1946 si 1949, ale bazei 509 de la Roswell, în mod nemotivat, fara aprobarile necesare si nu se stie din ordinul cui, ceea ce constituia o grava încalcare a legii. A disparut si arhiva din perioada respectiva a companiei 1395 de politie militara din Roswell, aflata sub comanda maiorului Easley. Din Arhivele presedintelui SUA Truman, au fost sustrase înregistrarile convorbirilor telefonice pentru zilele de 4, 5 si 6 iulie 1947. Ancheta GAO admite, în concluzie, ca „dezbaterea privind ce anume s-a prabusit la Roswell continua”…
Pentru a mai adauga o pata de culoare la acest mozaic, mentionam ca locotenent colonelul Philip J. Corso, fost sef al Diviziei de Tehnologii Straine a departamentului de Cercetare-Dezvoltare al Armatei Terestre SUA, a scris în 1997 în cartea sa The Day After Roswell (publicata la varsta de 82 de ani, cu un an înainte de a muri, si tradusa si în romaneste) ca realizari ale industriei militare SUA ca: microprocesoarele, armele cu laser de mare energie, antisatelit si antiracheta, aparatura bazata pe fibre optice, kevlarul folosit la vestele antiglont, binoclurile în infrarosu etc. au fost realizate pe baza studierii obiectelor recuperate din OZN-ul de la Roswell, pe care chiar el însusi le-a transmis companiilor IBM, Hughes Aircraft, Bell Labs etc., ca fiind procurate prin spionaj de la „adversari”. El mai afirma ca a vazut în 1947 cadavrele extraterestrilor recuperati. (Va urma)
DAN D. FARCAS
Comentarii