În Romania, investigarea fenomenului OZN, chiar daca nu are vechimea din SUA, are deja o oarecare traditie, la care este util sa ia aminte cei dedicati acestei activitati. Interesul marelui public pentru fenomenul OZN în Romania a început cu ocazia „valului” de observatii din 1968, între care observatia pilotilor unui zbor TAROM în 17 august si a unui disc argintiu, pe 18 august, langa Cluj-Napoca, în padurea Hoia Baciu, disc vazut de patru martori si prins în trei fotografii. Primele carti romanesti despre fenomenul OZN au fost publicate de scriitorul si criticul Ion Hobana (OZN: o sfidare pentru ratiunea umana, Ed. Enciclopedica Romana, Bucuresti,1971, scrisa împreuna cu Julien Weverbergh) si de inginerul Florin Gheorghita (OZN – o problema moderna, Ed. Junimea, Iasi, 1973). Amandoi fusesera implicati în investigarea cazurilor din 1968. Ion Hobana a publicat si mai multe carti OZN în strainatate, împreuna cu Julien Weverbergh, între care Ufo’s from behind the iron curtain (1974), aparuta initial în Olanda si tradusa apoi în Anglia, Franta, Germania si Argentina. Aceasta carte, ramasa de referinta în ufologia mondiala, a fost prima care a aratat ca fenomenul OZN se manifesta si în „lagarul socialist”, avand si aceleasi caracteristici ca în tarile occidentale.
În 1971, sub conducerea lui Ion Hobana, a fost organizat la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti „Cercul stiintific OZN”. În cadrul acestui cerc, care a atras numerosi specialisti interesati în studiul fenomenului, multi din mediul universitar, s-au efectuat cercetari de teren, s-au arhivat rapoarte privind cazurile semnalate si s-au organizat numeroase informari si întalniri cu marele public. În perioada 1972-74 din acest cerc a facut parte si prof. Calin Turcu, de la o scoala din Valenii de Munte (jud. Prahova), un tenace investigator de teren si ulterior prolific autor de lucrari dedicate subiectului. Prof. Turcu a constituit în 1977, la nivel national, un grup informal de cercetare a fenomenului OZN, numit „Romanian UFO Researchers (RUFOR)”. Grupul a publicat un buletin OZN „samizdat”, numit RUFOR (27 numere, 1979-86), avand o circulatie restransa. Ulterior Calin Turcu a organizat cea mai voluminoasa arhiva de rapoarte scrise, fotografii si filme privind cazurile OZN din Romania, iar din 1992 cea mai mare biblioteca OZN din Romania, biblioteca pe care a dorit-o publica. Decesul sau prematur din 2006 l-a oprit sa-si desavarseasca proiectele.
Acelasi grup a editat, în perioada 1994-1996, periodicul „RUFOR”, editor sef fiind Peter Leb (1957-2008) din Targu Mures, unde se afla si redactia. Au aparut în total 21 de numere, primele 8 în format tabloid, iar celelalte ca o revista A4. Acesta a fost, pana la ora actuala, singurul periodic din Romania destinat exclusiv fenomenului OZN si distribuit la nivel national. În anii saptezeci si optzeci au fost publicate circa o duzina de carti despre OZN-uri, unele traduse, altele de autori romani, între care mentionam – cronologic – pe Ion Hobana, Florin Gheorghita, Dan D. Farcas, György Mandics, Dan Apostol, Doru Davidovici etc. Dupa 1990 numarul titlurilor s-a marit, dar a scazut difuzarea si calitatea. Printre cei care au scris lucrari de referinta trebuie mentionati (în afara celor deja amintiti mai sus) Calin Turcu, Adrian Patrut, Emil Strainu. Au aparut si multe traduceri.
În 1998 s-a înfiintat Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate (ASFAN), presedinte fiind Ion Hobana, iar membrii fondatori specialisti în domenii conexe: astronomi, fizicieni, matematicieni, ingineri, medici, psihologi, specialisti video, meteorologi, militari, publicisti etc. Dintre ei, ne amintim cu tristete ca asociatia i-a pierdut în ultimii ani pe Harald Alexandrescu si pe Ion Tugui.
ASFAN a analizat numeroase rapoarte asupra unor cazuri romanesti, o parte din ele fiind prezentate pe site-ul asociatiei. Începand din 2000 ASFAN a organizat mai multe conferinte publice, printre vorbitori numarandu-se: Roberto Pinotti, Dorin Prunariu, Cristina Aldea, György Mandics, Adrian Patrut. Între colaborarile internationale merita amintita cooptarea unui membru ASFAN în colectivul editorial al revistei European Journal of UFO and Abduction Studies (2000-2003) din Anglia, ca si colaborarea permanenta, din 2005, cu grupul european EuroUFOnet precum si cu alte asociatii internationale. Activitatea ASFAN a fost prezentata pe larg în prestigioase reviste straine de profil ca UFO Notiziario (2007) sau Flying Saucer Review (2008).
DAN D. FARCAS
Comentarii