In lumina evenimentelor din ultimii ani, „Cautarea vietii extraterestre, a OZN-urilor si a viitorului nostru” devine o problematica tot mai populara. Pe 4 septembrie 2022, Chuck Brooks, cunoscut lider de opinie in securitate cibernetica si tehnologie emergenta a publicat in Forbes un amplu articol, cu titlul de mai sus, din care spicuiesc cateva idei mai importante.
Exoplanetele locuibile similare Pamantului sunt mult mai comune decat se credea initial si universul este mai extins decat am crezut. Pentru detectarea exoplanetelor se utilizeaza o seama de tehnologii noi, cum ar fi si cea numita Microlensing gravitational folosind tehnici de masurare a curburii luminii emise de o stea din cauza gravitatiei obiectelor care o orbiteaza.
Victoria Meadows, cercetator principal pentru Laboratorul Planetar Virtual al NASA de la Universitatea din Washington a remarcat ca formele de viata pot produce indicatori detectabili, inclusiv prezenta unor cantitati substantiale de oxigen, cantitati mai mici de metan si o varietate de alte substante chimice. Ea crede ca „telescoapele viitoare in spatiu si pe sol vor avea capacitatea de a observa atmosferele planetelor de dimensiunea Pamantului care orbiteaza in jurul stelelor din apropiere, asa ca este important sa intelegem cum sa recunoastem cel mai bine caracterul locuibil si semnele de viata de pe aceste planete”.
Planete locuibile
Oamenii de stiinta de la UC Berkeley si de la Universitatea din Hawaii au publicat un studiu conform caruia 22% dintre stelele asemanatoare Soarelui pot adaposti planete de dimensiunea Pamantului in zonele lor locuibile, planete care au fost trecute cu vederea, deoarece sunt mai greu de detectat. Unul dintre co-autorii studiului, Andrew Howard spunea: „Cu aproximativ 100 de miliarde de stele in galaxia noastra Calea Lactee, adica aproximativ 20 de miliarde de astfel de planete… sunt cateva planete de dimensiunea Pamantului pentru fiecare fiinta umana de pe planeta Pamant”.
Astronomii de la Universitatea din Auckland sustin ca exista aproximativ 100 de miliarde de planete locuibile, asemanatoare Pamantului, in Calea Lactee. Ei spun sa inmultim cu cele peste 500 de miliarde de galaxii din Univers, pentru a afla numarul de planete locuibile. Desigur, procentul inteligentelor de pe aceste planete este mult mai mic.
Un proiect care vizeaza ascultarea semnalelor altor vieti inteligente este SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). El analizeaza de mai multi ani eventuale semnale de origine inteligenta din spatiul cosmic. Exista o varietate de proiecte inovatoare care utilizeaza tehnologii mai noi de cautare a inteligentei extraterestre, inclusiv scanarea spatiului cu tehnologii optice si acustice sensibile.
Un instrument stiintific precum Compact Color Biofinder, dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea statului Hawaii din Manoa, poate detecta cu precizie reziduurile biologice din fosile, dar poate schimba jocul si in cautarea semnelor de viata extraterestra existenta sau fosilizata.
Pe masura ce avansam in era descoperirilor spatiale, in tehnologii si instrumente inovatoare imbunatatite de stiinta materialelor si de inteligenta artificiala, aflam mai multe despre Universul in care traim in fiecare zi. In analizele sale, Nathalie A. Cobrol, Alien Mindscapes – A Perspective on the Search for Extraterrestrial Intelligence scrie ca progresele in stiintele planetare si spatiale, astrobiologie si stiintele vietii si cognitive, combinate cu evolutiile in teoria comunicarii, calculul bioneural, invatarea automata, si analiza datelor mari, creeaza noi oportunitati de a explora natura probabilistica a vietii extraterestre.
Ea crede ca acum este momentul sa dezvoltam o foaie de parcurs si o viziune pe termen lung care sa includa cautarea vietii cu instrumentele care se gasesc in astronomie si astrofizica, dar si in stiinte biologice, geologice, cognitive, matematice si informatice, printre altele. „Toate trebuie sa fie luate in considerare atunci cand ne gandim la cine, ce si unde ar putea fi ET si cum ar putea comunica.”
Projectul Blue Book (1952-1969) al Fortelor Aeriene, dedicat OZN-urilor, a fost condus stiintific de Dr. J. Allen Hynek, astronom si profesor la Universitatea Northwestern. El a acceptat oferta de a explora rapoartele despre OZN-uri cu mentalitatea unui om de stiinta. Dar a aflat ca exista intr-adevar fenomene OZN pe care pur si simplu nu le putea explica sau respinge. Erau prea multi martori de incredere si prea multe intrebari la care nu se putea raspunde.
Interesul oamenilor de stiinta si al astronomilor vizand posibilitatea unor vizite extraterestre pe Pamant a fost marginal pana acum cativa ani. Azi situatia e diferita. In iunie 2021, directorul Oficiului de Informatii Nationale a publicat un raport intitulat „Evaluare preliminara: fenomene aeriene neidentificate”. Raportul a atras multa atentie, inclusiv desfasurarea unor audieri in Congres pe aceasta tema. Mai ales ca unele dintre dovezi includ echipajele militare care au intalnit obiecte zburatoare neidentificate (OZN-uri) care prezentau capabilitati aeriene mult peste ale noastre.
Un proiect de lege aprobat in unanimitate de Comisia Selectata pentru Informatii a Senatului, numind OZN-urile „fenomene aerospatiale-submarine neidentificate”, elimina din definitia OZN expresia „creat de om”, ceea ce implica faptul ca membrii Comitetului cred (in unanimitate, bipartizan) ca unele OZN-uri au origini non-umane.
In plus, in mai multe discutii si interviuri, administratorul NASA Bill Nelson a sugerat ca OZN-urile intalnite de echipajele aeriene militare ar putea avea origini dintr-o alta lume. Perspectiva sa este reluata de mai multi lideri care au examinat proble-ma OZN-urilor, inclusiv de fosti directori ai CIA.
Exista multe rapoarte credibile despre observatii OZN facute de astronauti, piloti si fortele de ordine, iar multe dintre ele sunt acum surprinse si de camerele de filmat. In orice caz, subiectul daca suntem sau nu singuri in Univers a devenit unul foarte actual.
Potrivit unui sondaj al Centrului de Cercetare Pew, majoritatea americanilor cred in probabilitatea vietii pe alte planete. O parte considerabila a publicului (51%) spune ca OZN-urile raportate de membrii armatei sunt probabil dovezi ale vietii inteligente in afara Pamantului.
Dovezi discutabile
Daca extraterestrii au sosit sau nu pe Pamant este un subiect de speculatie, iar dovezile verificabile sunt inca discutabile. Dar subiectul este acum sub lupa si este urmarit de oameni si guverne. Pentru a fi acceptat, probabil ca va fi nevoie de un anunt global major, oficial, din partea guvernelor, cu dovezi pentru a convinge pe cei mai multi ca avem o prezenta ET pe planeta noastra sau ca am fost vizitati in trecut.
Exista si puncte de vedere contrarii despre existenta sau nu a ET. Acest lucru este denumit in mod obisnuit „Paradoxul Fermi”, care observa contradictia dintre probabilitatea ridicata a vietii prezisa a fi in universul nostru si lipsa dovezilor ca viata avansata exista oriunde in afara de Pamant. Dar, suntem o civilizatie foarte tanara. Adevarata cautare a inteligentelor din stele abia a inceput.
Unii oameni de stiinta estimeaza ca este posibil sa avem un contact cu extraterestri in urmatoarele cateva decenii. Daca descoperim viata in alta parte, cu siguranta va avea un impact asupra sistemelor noastre de credinte, a religiilor si culturii. Contactul fie ar provoca panica si confuzie, fie ar putea servi la unirea oamenilor ca specie. Asta ramane de vazut, dar se discuta deschis.
Astronomul de la Harvard Avi Loeb a presupus ca a pune mana pe o tehnologie extraterestra ar schimba modul in care ne percepem locul in univers, aspiratiile noastre pentru spatiu si credintele noastre filozofice si teologice.
Contactul ET este un gand atat de important, incat NASA a angajat chiar si o echipa de teologi ca sa pregateasca oamenii pentru contactul cu extraterestrii si pentru a ne ajuta la intelegerea modului in care reprezentantii diferitelor religii ale planetei noastre vor reactiona.
Ceea ce a fost science-fiction ieri este realitate azi. Autorul articolului spera ca in curand vor veni poate si unele raspunsuri privind civilizatiile extraterestre.
DAN D. FARCAS
Comentarii