750 g carne, o varza, o ceasca bors, 250 g rosii, piper boabe, sare, 1 ardei gras, 2 linguri ulei.
Punem carnea intr-o cratita cu apa cat sa o acopere si lasam sa fiarba acoperit timp de o jumatate de ora. Taiem in doua o varza dulce si o punem in apa clocotita, intr-o oala, lasand-o pana incepe sa se inmoaie putin. Apoi desfacem foile si le taiem fin ca taiteii. Stoarcem bine varza de apa, desfacem atent cu mana ca sa nu se rupa si punem peste carne, adaugam borsul, rosiile taiate cubulete, boabe de piper si ardeiul gras. Punem grasime dupa gust si lasam sa fiarba inabusit. Mancarea trebuie sa scada bine.
Chec cu stafide
4 oua, 125 g zahar, 150 g faina, 50 ml ulei, 60 ml lapte, 1 plic zahar vanilat, sare, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 80 g stafide.
Albusurile se pun intr-un bol si se bat spuma cu un praf de sare. Cand spuma este gata se adauga 100 g zahar si 1 plic de zahar vanilat, apoi se bate in continuare pana ce se obtine o spuma ca la bezele. Galbenusurile se pun intr-un castron mic, se freaca bine cu ulei, 25 g zahar si se aromatizeaza cu coaja rasa de la 1/2 lamaie. In final se adauga laptele si se omogenizeaza toata compozitia. Se toarna acest mix peste albusurile batute, se pun stafidele si se amesteca usor de cateva ori. Nu se bate mai mult deoarece spuma va pierde aer si se va dezumfla! Se cerne faina si se amesteca usor cu o paleta, de jos in sus, pana se incorporeaza. Se toarna checul intr-o forma tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit pana se rumeneste usor.
Comentarii