In timpul Congresului mondial de ufologie din Barcelona (8-10 octombrie 2021) a fost publicata, sub semnatura lui Gary Heseltine, vicepresedintele ICER, urmatoarea declaratie: Consiliul Executiv al Coalitiei Internationale pentru Cercetare Extraterestra (ICER) confirma faptul ca, luni, 13 septembrie 2021, o mica delegatie de la CUN (Centro Ufológico Nazionale) si ICER a participat la o intâlnire introductiva cu dl Andrea Belluzzi, ministrul culturii si universitatilor pentru San Marino. Acestuia i-au prezentat documentatia referitoare la Proiectul Titan pe care el a acceptat-o in numele guvernului din San Marino.
Faptul devenise cunoscut deja cu ocazia celei de a 30-a Conferinte internationale OZN din San Marino, din septembrie, la care au participat, intre altii, si Roberto Pinotti, presedintele ICER si fost presedinte CUN, sau Luis Elizondo, fostul responsabil al proiectului OZN al Pentagonului. Drept urmare, pe 17 septembrie, analistul Tim McMillan publica in The Debrief articolul „San Marino ar putea deveni noua «Geneva» a ONU, pentru OZN-uri”. Articolul, din care citam principalele idei, a fost larg comentat in mediile ufologice.
Subiectul „fenomenelor aeriene neidentificate” (FAN), mai cunoscut sub numele de OZN-uri, a devenit in mod surprinzator – scrie McMillan – un subiect serios de discutie in Statele Unite. Lideri ai Pentagonului, ca si ai Congresului au luat masuri oficiale, pentru a recunoaste nu numai ca intâlnirile cu obiecte aeriene necunoscute sunt reale, ci si ca evenimentele necesita un control legitim, facut de vastul aparat de securitate nationala al Americii. NASA si Universitatea Harvard s-au alaturat, de asemenea, acestui demers. Doua asociatii de aparare si aerospatiale prestigioase au purtat recent discutii despre FAN la conferintele lor anuale.
Acum, conform „Proiectului Titan” (numit dupa muntele „Titano”, aflat in centrul statului San Marino), daca totul merge asa cum era planificat, micul stat San Marino ar putea deveni o „Geneva” a OZN-urilor si ar putea gazdui o conferinta mondiala periodica, sustinuta de Natiunile Unite, dedicata studiului fenomenelor aeriene neidentificate.
O „Geneza” a OZN
Paolo Guizzardi, reprezentantul Italiei in ICER si seful Proiectului Titan, a declarat pentru The Debrief: „Daca vrem cu adevarat sa progresam in intelegerea acestor fenomene, este esentiala cooperarea internationala deschisa si colaborativa”. Fortele motrice din spatele Proiectului Titan sunt: Centro Ufologico Nazionale (CUN), cu sediul in Italia, si recent formata Coalitie Internationala pentru Cercetare Extraterestra (ICER). Reprezentantii celor doua asociatii au facut o prezentare oficialilor Republicii San Marino, solicitând ca San Marino, stat membru al ONU, sa prezinte Biroului secretarului general al ONU o propunere pentru crearea unei structuri permanente in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite responsabila de organizarea unei conferinte mondiale periodice despre FAN.
In materialele de prezentare furnizate pentru The Debrief, organizatorii au evidentiat patru motive principale pentru care este absolut necesar sa existe o initiativa sustinuta de Natiunile Unite cu privire la fenomenele aeriene neidentificate. (1) Nevoia de cercetare: Desi au trecut mai mult de 70 de ani de la prima observare a FAN in perioada contemporana, fenomenul persista, iar originile si natura sa ramân invaluite in mister. (2) Dimensiunile fenomenului: manifestarile fenomenului FAN nu cunosc granite si, pentru ca aceasta cercetare sa fie fructuoasa, este necesar sa se depaseasca faza studiilor nationale si sa se ajunga la o dimensiune cu adevarat globala. (3) Un potential foarte mare la nivel stiintific. (4) Un potential foarte mare de beneficii tehnologice.
La fel, oficialilor din San Marino li s-a transmis o trecere in revista a activitatii privind FAN a guvernului SUA, care a fost in crestere din decembrie 2017, când New York Times a dezvaluit ca elemente ale Departamentului Apararii investigau in secret FAN-urile de aproape zece ani. Sustinatorii au mentionat, de asemenea, ca alte tari, cum ar fi Franta si Chile, au investigat timp de decenii observatiile OZN prin intermediul unor agentii guvernamentale oficiale. „Conferinta va crea un mediu propice discutarii colegiale a subiectelor care, pâna in prezent, au ramas limitate in interiorul granitelor nationale, precum si la prezentarea si discutarea noilor idei in acest domeniu”, a precizat Guizzardi.
Proiectul Titan nu ar fi prima incercare de a ridica oficial subiectul OZN-urilor la Natiunile Unite. In primavara anului 1978, prim-ministrul noii natiuni independente din Grenada, Eric Gairy, a propus crearea unui grup de lucru global sustinut de Natiunile Unite pentru a studia natura si originea OZN-urilor. Gairy si un grup de experti – inclusiv astronautul colonel Gordon Cooper, informaticianul Jacques Vallée, astronomul / astrofizicianul Claude Poher, astronomul J. Allen Hynek, psihologul David Saunders de la Universitatea din Colorado si cercetatorii Lee Spiegel si Leonard Stringfield – s-au intâlnit personal cu Secretarul general al ONU, Kurt Wald-heim, in iulie 1978, si au discutat ideea.
Acelasi grup de experti va inainta apoi oficial propunerea Adunarii Generale ONU pe 28 noiembrie 1978. Discutia urma sa continue in 1979. Numai ca, in martie 1979, Gairy a fost demis de o lovitura armata de stat. Initiativa n-a mai continuat nu pentru ca Organizatia Natiunilor Unite nu a luat subiectul in serios, dimpotriva. Numai ca, dupa ce Gairy a fost obligat sa se exileze in Statele Unite, Grenada a retras initiativa si nicio alta tara membra nu a mai avansat alta similara.
Extindere naturala
Guizzardi si sustinatorii Proiectului Titan vad San Marino ca fiind locul perfect pentru a relua initiativa, din momentul in care Grenada a ramas acum 43 de ani, ca sa faca din UAP un subiect al discursului international. „Republica San Marino este intr-adevar cea mai naturala alegere in acest sens, având in vedere ca Republica nu este deloc straina de problematica UAP-urilor, deoarece a gazduit 30 de editii ale Simpozionului mondial despre OZN-uri si fenomene conexe, organizat anual de Centro Ufologico Nazionale” din Italia, a spus Guizzardi. „Propunerea catre Organizatia Natiunilor Unite ar reprezenta, prin urmare, o extindere naturala a acestei activitati”.
Stigmatul care inconjoara subiectul OZN-urilor sau UAP-urilor s-a relaxat in ultimii ani, in principal datorita relatarilor unor martori oculari credibili precum fostul pilot de vânatoare F / A-18 al marinei americane Ryan Graves si a actiunilor intreprinse de marina americana, Ministerul Apararii si politicienii. Cu toate acestea, din cauza afirmatiilor extraordinare care nu au dovezi concrete sau a afirmatiilor unor amatori de senzational, ridiculizarea publica si stigmatul asociat ingreuneaza foarte mult eforturile de a stabili orice examinare credibila a UAP-urilor.
Proiectul Titan are si meritul potentialului de descoperiri stiintifice si tehnologice. Intr-un interviu anterior, dr. William Culbreth, profesor de inginerie la Universitatea din Nevada din Las Vegas, a explicat cum participarea sa involuntara la unul dintre programele Agentiei de Informatii pentru Aparare (DIA) axate pe OZN-uri a condus la progrese stiintifice tangibile. Când i s-a cerut sa scrie doua articole despre monitorizarea vehiculelor hipersonice si „propulsia prin fuziune aneutronica”, pentru Programul avansat al aplicatiilor sistemelor de arme aerospatiale (AAWSAP) al DIA in 2009, nu stia ca programul se concentra de fapt asupra OZN-urilor. „Studiem astazi aceste tehnologii de propulsie si doar acest domeniu a condus un numar dintre studentii mei sa obtina doctorate, ceea ce nu ar fi facut altfel”, a spus Culbreth.
Intrucât organizatorii Proiectului Titan si-au sustinut cazul, oficialii din San Marino vor discuta acum pe plan intern daca vor prezenta o propunere Organizatiei Natiunilor Unite.
Daca San Marino alege sa mearga mai departe, propunerea pentru o conferinta mondiala privind FAN va fi supusa examinarii si discutiilor preliminare la Organizatia Natiunilor Unite inainte de a fi supusa votului Adunarii Generale. Daca va fi adoptata, ONU va proceda la stabilirea structurii conferintei internationale mondiale privind FAN.
„Neutralitatea San Marino il face o alegere excelenta pentru un astfel de forum international”, a spus Guizzardi. „Orasul San Marino ar putea deveni cu adevarat «Geneva OZN-urilor»”.
DAN D. FARCAS
Comentarii