Chestiunea existentei civilizatiilor extraterestre a fost si continua sa ramana un mister pentru oamenii de stiinta. De decenii intregi, ei incearca sa stabileasca legaturi cu fiinte inteligente din alte lumi sau cel putin sa intercepteze eventualele semnale transmise de acestea. In acest scop, astronomii folosesc telescoape optice si radiotelescoape, organizeaza misiuni spatiale si trimit mesaje catre galaxii indepartate. Din nefericire, nu avem inca dovezi certe care sa ateste ca nu suntem singurele fiinte inteligente din Univers.
Semnale misterioase
Dar unii experti sugereaza ca toate cautarile de pana acum au esuat fiindca pamintenii nu stiu sigur ce anume cauta. Leonid Ksanfomaliti, seful laboratorului de fizica planetara de la Observatorul Astrofizic al Academiei Ruse de Stiinta spune ca reteaua de radio-telescoape de pe intregul glob pamantesc a receptionat doar in ultimii ani sute de semnale a caror origine este necunoscuta.
„Nu am putut determina daca aceste semnale sunt naturale sau reprezinta mesaje ale unor civilizatii extraterestre”, spune el. Pe de alta parte, tot mai numerosi sunt savantii care par sa accepte posibilitatea ca Sistemul Solar sa fie o creatie a unor fiinte infinit mai evoluate decat noi. Se stie ca varsta Universului este de 15 miliarde de ani, iar Sistemul Solar din care facem parte noi a aparut in urma cu „doar” 4,5 miliarde de ani.
„Intre timp, spune astronomul rus Arkadi Larionov, ar fi putut sa ia nastere si sa se dezvolte o multime de civilizatii, capabile sa joace pentru noi chiar rolul de creatori. Ganditi-va ce nivel de civilizatie a atins omul in ultimul secol si imaginati-va ce s-ar fi putut face intr-un interval de timp de milioane de ori mai mare. Daca noi suntem aproape in stare sa facem clone si roboti inzestrati cu ratiune, va inchipuiti ce ar putea face o civilizatie cu milioane de ani mai avansata!”
Extraterestrii ne privesc ca pe „Discovery”!
In sprijinului acestei teorii, care priveste Sistemul Solar ca pe o creatie a extraterestrilor, adeptii sai aduc argumente deloc de neglijat. Primul ar fi structura anormala a acestui Sistem, inca neexplicata intr-un mod plauzibil. Astfel, Ksanfomaliti precizeaza ca principiile de baza ale fizicii impun ca in cadrul oricarui sistem planetar, planetele cele mai mari sa se afle mai aproape de steaua centrala, or la noi, micuta planeta Mercur este cea mai apropiata de Soare.
De asemenea, cercetatorii spun ca un urias ca Jupiter nu s-ar fi putut forma pe cale naturala, pe indepartata sa orbita, ci a fost „creat” probabil, prin colmatarea mai multor corpuri ceresti. Nu in ultimul rand, orbitele planetelor din Sistemul nostru solar, aproape rotunde, difera radical de orbitele planetelor din alte sisteme, descoperite in ultimul deceniu, care sunt perfect elipsoidale.
„Este foarte posibil ca o civilizatie superioara sa ne fi creat tot acest habitat, spre a ne studia, cu acelasi interes cu care noi cream un mediu animalelor salbatice, pentru a le studia comportamentul”, spune Larionov. Cu alte cuvinte, n-ar fi exclus ca pe alte planete, extraterestri sa se uite, pe vreun Discovery al lor, la documentare despre viata oamenilor…
Gabriel TUDOR
Comentarii