Exista multe rapoarte privind globuri luminoase plutind deasupra caselor, eventual examinând aparent fiinte si obiecte, într-o maniera vecina curiozitatii fiintelor inteligente. Parte din aceste rapoarte au fost puse pe seama „fulgerelor globulare”.
Exista multe rapoarte privind globuri luminoase plutind deasupra caselor, eventual examinând aparent fiinte si obiecte, într-o maniera vecina curiozitatii fiintelor inteligente. Parte din aceste rapoarte au fost puse pe seama „fulgerelor globulare”. Existenta acestora este unanim recunoscuta, sub presiunea multitudinii de observatii, desi ele nu au putut fi reproduse în laborator si desi adevarata lor natura este înca un mister. Epuizeaza însa fulgerele globulare totalitatea aparitiilor luminoase neidentificate? Putin probabil.
Ne putem deci imagina interesul cu care a fost primita stirea ca exista un loc în care astfel de lumini pot fi observate sistematic, anume în valea Hessdalen, aflata în zona centrala a Norvegiei, la sud-est de Trondheim si la circa 30 de kilometri nord-vest de oraselul Roeros. Valea Hessdalen are o lungime de 12 kilometri si este locuita de vreo 150 de persoane. Fenomenul a început în decembrie 1981, când lumini stranii au început sa pluteasca deasupra ungherelor vaii. Aceste lumini persistau uneori mai mult de o ora, miscându-se alene încoace si încolo sau oprindu-se nemiscate. Alteori se îndepartau cu o viteza fantastica. Întrucât bizarele „obiecte” puteau fi observate si pe radar, li s-a putut masura si viteza, care a atins, într-un rând 8,5 kilometri pe secunda. Aceasta viteza este de zece ori mai mare decât a glontelui de pusca si permite evadarea unui vehicul din strânsoarea gravitatiei pamântene, pâna la nivelul satelitilor artificiali.
Dupa un an si jumatate de observatii, în 3 iunie 1983, la Sälen în Suedia, a fost demarat primul proiect stiintific pentru studiul acestui fenomen insolit. Participantii au fost, la început, cercetatori OZN din Suedia si din Norvegia. Informatiile preliminare au fost prezentate la 27 august, la congresul international OZN organizat, în Anglia, de asociatia BUFORA. În comitetul consultativ al proiectului au fost cooptati atunci Prof. J. Allen Hynek, Prof. J.A. Tellefsen, Dr. H. Rutledge si Paul Devreux, specialist în cercetarea fulgerelor globulare. Dupa împartirea responsabilitatilor privind activitatile care urmau sa se efectueze, în noiembrie 1983 a avut loc o întâlnire de informare a populatiei din zona. În urmatorii ani cercetarea fenomenului a intrat într-un con de umbra, pâna în 1994, când un student de la Ostfold College a propus ca rezultatele obtinute sa fie difuzate pe Internet, printr-o pagina web, pe care el însusi a realizat-o ca lucrare de absolvire. În anii urmatori s-au reorganizat echipele locale, s-au instituit servicii prin care martorii observatiilor mai spectaculoase raspundeau la întrebarile celor interesati, s-au turnat filme, difuzate între altele si pe canalul Discovery, s-au tinut conferinte publice. În 1997 s-a procurat un laborator automat de observare care a fost amplasat în teren în 1998. Aparatura, instalata într-un cort adecvat, a fost izolata de picaturile de ploaie, de zapada, ca si de insecte, printr-o perdea de aer. Ea efectua fotografii din ora în ora dar era capabila sa se declanseze automat la aparitia fenomenelor luminoase si putea efectua masuratori megnetometrice, spectrografice etc. asupra luminilor observate. A fost instalat apoi si un al doilea punct de observare, cu performante similare. Pe Internet au fost difuzate atât ultimele evenimente interesante cât si fotografiile realizate. O parte din date este accesibila doar participantilor la proiect.
Rezultatele investigatiilor au fost prezentate în 1997 la conferinta de la Pocantico (New York), despre care aminteam într-un episod precedent. Proiectul a obtinut în decembrie 1998 un prestigios premiu de la Fundacion Anomalia din Spania, iar în 1999 au avut loc actiuni de colaborare cu Instituto di Radioastronomia din Italia. Ultimele realizari se pot gasi pe Internet, la www.hiof.no/crulp/prosjecter/hessdalen sau în site-urile corelate.
(Va urma)
Ziua Europeana UAP
Mai nou, documentele oficiale, dar si media folosesc, în loc de OZN,...
Comentarii