• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Avioanele de pasageri, expuse ciocnirii cu deseurile spatiale

Avioanele de pasageri, expuse ciocnirii cu deseurile spatiale

24 februarie 2025
in Spectacolul cunoasterii, Stiinta
A A

Un studiu dat publicitatii la începutul acestei luni a ajuns la concluzia îngrijoratoare ca, în medie, doua rachete lansate în spatiul extraterestru reintra în atmosfera Pamântului în fiecare saptamâna – ceea ce înseamna ca aproximativ 100 de bucati mari de deseuri spatiale cad în fiecare an.

Autorii studiului avertizeaza ca rachetele lansate în spatiu si ale caror trepte se prabusesc pe Pamânt din cauza gravitatiei, ca si satelitii degradati aflati pe orbita, prezinta un risc de unu din patru de a cadea înapoi pe Pamânt, prin spatiul aerian comercial tot mai aglomerat în fiecare an.

Zboruri amânate sau deviate

Cercetatorii de la Universitatea British Columbia au constatat ca spatiile aeriene din nordul SUA, din Europa si din jurul marilor orase din Asia-Pacific sunt cele mai expuse riscului de reintrare necontrolata a fragmentelor de obiecte cosmice.

Acest lucru ar putea duce la închiderea aeroporturilor, la întârzieri si anulari ale zborurilor si exista un risc de aproximativ unu la 430.000 ca deseurile spatiale sa se ciocneasca cu un avi-on în aer în regiunile respective – desi riscul va creste, odata cu intensificarea cursei spatiale si lansarea de tot mai multi sateliti si rachete.

Avertismentele vin pe fondul unei serii de catastrofe aeriene mortale care au avut loc în acest an în SUA. Principalul autor al studiului, Ewan Wright, spune ca industria spatiala emergenta reprezinta o amenintare tot mai mare si pentru pasagerii curselor aeriene. „Explozia recenta a unei nave spatiale SpaceX la scurt timp dupa lansare a demonstrat provocarile pe care le presupune închiderea brusca a spatiului aerian”, spune Wright, doctorand în studii interdisciplinare la Universitatea British Columbia.

„Aceasta a fost o situatie în care am avut informatii bune cu privire la locul în care ramasitele rachetei erau susceptibile de a cadea, dar nu acelasi lucru s-ar putea spune si despre ramasitele necontrolate care reintra în atmosfera de pe orbita circumterestra.”

Al saptelea zbor de testare Starship al Space X s-a dezintegrat la mai putin de 10 minute de la lansare, pe 16 ianuarie. Zborul de testare fara pilot a fost cea mai recenta încercare a lui Elon Musk de a deschide calea pentru a ajunge pe Marte.

Starship a fost lansata din Texas si a zburat cu succes timp de aproximativ opt minute, înainte de pierderea contactului. Imediat dupa incident, mai multe avioane care strabateau regiunea Caraibelor au fost rapid deviate pentru a evita locul exploziei. Site-urile de urmarire a zborurilor FlightAware si Flightradar24 au aratat ca peste 20 de zboruri au fost amânate sau deviate din cauza exploziei rachetei SpaceX. Nu a fost însa prima data când rachetele lui Elon Musk cauzeaza probleme. Oficialii de la Agentia Spatiala Australiana au confirmat pe 1 august 2022 ca resturile gasite în Muntii Snowy din sudul statului New South Wales apartineau tot unei rachete construite de firma lui Elon Musk.

Deseurile spatiale intersecteaza rutele de zbor comerciale

Studiul, publicat în Scientific Reports, mentioneaza, de asemenea, ca o bucata uriasa de resturi spatiale a cazut direct în spatiul aerian european în 2022. Motorul de racheta de 22 de tone a fortat oficialii spanioli si francezi sa îsi închida spatiul aerian timp de câteva ore. Corpul rachetei a sfârsit prin a plonja în Oceanul Pacific, au declarat cercetatorii.

Închiderea a întârziat 645 de aeronave timp de aproximativ 30 de minute si a deviat unele dintre avioanele care erau deja în aer. Asemenea perturbari vor avea loc tot mai des, avertizeaza specialistii.

În ansamblu, studiul estimeaza ca exista aproximativ 2.300 de rachete aflate în prezent pe orbita joasa – toate acestea fiind destinate sa cada înapoi pe Pamânt.

„Probabil ca în apropierea Pamântului plutesc aproximativ 50.000 de bucati de deseuri spatiale de dimensiunea unei mingi de softball sau mai mari”, spune Aaron Boley, profesor asociat de fizica si astronomie la Universitatea British Columbia si codirector al Outer Space Institute.

„Daca luam în considerare obiectele cu dimensiuni între un centimetru si jumatate de milimetru, numarul acestora este probabil de ordinul milioanelor. Obiectele de pe orbita se dezintegreaza în mod natural, în mare parte necontrolat. Atunci când reintra în atmosfera, se sparg si nu dispar în întregime în atmosfera”, a spus Boley.

Analizând regiunile care înregistreaza 10% din traficul aerian de vârf la nivel mondial, oamenii de stiinta au descoperit un risc de 26% ca reziduurile spatiale sa intre anual pe aceste rute de zbor aglomerate. Cu toate acestea, Wright remarca faptul ca si spatiul aerian comercial mai „linistit” este în pericol.

„În special, spatiul aerian de deasupra sudului Europei, care a fost închis în 2022, reprezinta doar cinci procente din traficul de vârf. În întreaga lume, exista un risc de 75 % de reintrare în astfel de regiuni în fiecare an”, a spus el.

Studiul s-a axat în special pe corpurile rachetelor datorita dimensiunilor lor – corpurile rachetelor tind sa fie masive si rezistente la caldura si prezinta riscuri mai mari pentru persoanele aflate la sol, pe mare sau în aer.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Caz juridic roman în Iudeea

Urmatorul Articol

Directii europene de actiune OZN

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Spectacolul cunoasterii

Lupul preistoric, readus la viata?

12 mai 2025

Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul...

Spectacolul cunoasterii

Misteriosul mecanism de la Antikythera

5 mai 2025

Mecanismul de la Antikythera este, fara îndoiala, unul dintre cele mai impresionante...

Spectacolul cunoasterii

Un vaccin revolutionar împotriva cancerului

5 mai 2025

Tehnologia de vaccinare cu ARN mesager s-ar putea dovedi utila nu doar...

Spectacolul cunoasterii

Specia care se reconstituie în natura

22 aprilie 2025

Crocodilii siamezi si-au facut reaparitia în apele unei regiuni izolate din Cambodgia...

Spectacolul cunoasterii

Planete similare Pamântului

16 aprilie 2025

Un cvartet de exoplanete mici si stâncoase orbiteaza în jurul stelei Barnard,...

Urmatorul Articol

Directii europene de actiune OZN

Masdar, orasul inovatiei

Printesa bântuita de „iluzia sticlei”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

15 mai 392 – A murit împaratul roman Valentinian al II-lea

19 mai 2025

Împaratul roman Valentinian al II-lea, nascut în anul 371, a fost fiul...

Citeste mai departe
Blitz

Amatorul – un film facut de profesionisti

19 mai 2025

Regizat de James Hawes, Amatorul (2025) este un thriller de spionaj avându-l...

Citeste mai departe
Blitz

De ce ne plac sarmalele?

19 mai 2025

O întrebare care sta pe buzele tuturor a primit raspunsul la libraria...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Citeste mai departe
Femina Club

Evitati deshidratarea

19 mai 2025

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, alaturi de alti factori implicati,...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de cuscus cu legume

19 mai 2025

O ceapa, 1 morcov, 1 fir telina apio, 1/2 pastârnac, 1 ardei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.