Ne place sa ne imaginam uneori cum va arata lumea în care traim – o înfatisare placuta, atragatoare, într-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.
Fara îndoiala ca nu este vorba despre utopie, ci despre o comunitate care se evidentiaza ca un pionier al vietii cu emisii scazute de carbon si al dezvoltarii urbane. Un mic univers futurist, construit în prezent…
O oaza de lumina
Bun venit în Masdar City, o localitate de ultima generatie din Emiratele Arabe Unite! Este ceea ce specialistii numesc, usor liric, „o eco-oaza pentru orase durabile”.
Concret, Masdar e un oras întins pe numai 6 kilometri patrati, având în prezent aproximativ 4.000-5.000 de locuitori (se estimeaza ca va depasi 50.000 de locuitori), dar acestia sunt privilegiatii care traiesc aievea într-o realitate dorita a se raspândi pe toate meridianele. Iar baza ei absolut obligatorie, furnizând maximum de valoare pentru civilizatia umana, în acest moment, este – nu exploatarea, ci utilizarea prietenoasa a ceea ce ne ofera natura.
Aceasta comunitate urbana actioneaza ca un incubator pentru dezvoltarea tehnologiilor curate si a cladirilor cu emisii reduse de carbon, reprezentând o piatra de hotar în planul pe termen lung al Emiratelor, de a atinge „zero net” pâna în 2050 si de a diversifica economia dincolo de „omnipotentul” petrol.
Scopul construirii, de la zero, a orasului Masdar este de a satisface toate nevoile sale de energie din surse regenerabile. În timp ce în prezent, o parte de energie este înca extrasa din reteaua nationala, o mare parte este generata de panourile solare amplasate pe acoperisurile cladirilor si de o centrala solara fotovoltaica. Acest lucru compenseaza peste 15.000 de tone de emisii de carbon pe an.
Cercetare si inovare
Masdar City este realizat din materiale durabile, iar cladirile sale ecologice sunt proiectate pentru a reduce consumul de energie si apa cu cel putin 40%, dar unele deja au depasit aceasta cifra. Trei cladiri cu „energie zero net” (vor produce atâta energie cât consuma) se afla în constructie. Ar putea fi acesta un model viabil pentru viata urbana într-un viitor cu emisii scazute de carbon?
Din ce în ce mai multi specialisti în domeniu considera ca da! În pofida climei aride, orasul este conceput pentru pietoni, orientat pentru a canaliza vânturile predominante (un turn eolian de 46 de metri capteaza aerul proaspat si îl elibereaza la nivelul solului) si proiectat cu strazi înguste si umbrite, care ajuta orasul sa resimta cu 5 pâna la 10 grade Celsius mai rece decât zona înconjuratoare. Totodata, locuitorii pot beneficia de mai multe optiuni de transport electric, inclusiv vehicule subterane autonome si autobuze supraterane.
Situat strategic pentru infrastructura de transport din Abu Dhabi, Masdar este conectat la comunitatile învecinate si la aeroportul international prin trasee rutiere si feroviare existente.
Orasul în sine va fi prima comunitate moderna din lume care va functiona fara vehicule pe combustibili fosili la nivelul strazii.
Cu o distanta de maximum 200 de metri de legaturile rapide de transport si cele mai apropiate facilitati, orasul este conceput pentru a încuraja mersul pe jos, în timp ce strazile si curtile sale umbrite ofera un mediu pietonal atractiv, la adapost de extreme climatice.
Terenul din jur va include ferme eoliene si fotovoltaice, câmpuri de cercetare si plantatii, permitând comunitatii sa fie complet autonoma energetic, oferind un model pentru orasul durabil al viitorului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii