Asemenea Luvrului, care, printr-un proiect de renovare viitoare doreste sa puna capat aglomeratiei de vizitatori în fata tabloului Mona Lisa, si alte mari muzee îsi adapteaza spatiile si colectiile pentru a raspunde mai bine provocarilor supraturismului sau ale schimbarilor climatice.
În contextul „exploziei turismului, provocarilor de securitate, urgentei climatice si revolutiei digitale, modelul nostru este bulversat. Peste tot, partenerii nostri internationali îsi regândesc spatiile”, a rezumat Laurence Des Cars, directoarea Muzeului Luvru, dupa ce, la finalul lunii ianuarie, a tras un semnal de alarma referitor la starea de degradare a institutiei.
Luvrul este cel mai vizitat muzeu din lume, iar în 2024 aproape 9 milioane de persoane i-au calcat pragul, 80% dintre acestia fiind turisti straini, cifre care devanseaza astfel British Museum, Muzeele Vaticane si Metropolitan Museum of Art din New York.
Planul de renovare preconizeaza realizarea pâna în 2031 a unei noi intrari pentru decongestionarea piramidei din sticla si a unei sali de expunere dedicate Giocondei, care va putea fi vizitata contra unui bilet de intrare suplimentar. Aproximativ 80% din cele 30.000 de persoane care viziteaza zilnic muzeul parizian (numar maxim permis) vor sa vada capodopera lui Leonardo da Vinci si sa-si faca selfie-uri.
La Madrid, muzeul Prado (3,5 milioane de vizitatori în 2024) a gasit solutia dupa ce a implementat un program de vizitare în fiecare zi pentru „o mai buna repartizare a numarului de vizitatori” si interzicând orice forma de fotografiere. „Daca 8.500 de persoane vin la Prado în fiecare zi, ar face 8.500 de fotografii în acelasi loc, probabil în fata «Las Meninas» de Velázquez sau a «Gradinii desfatarilor umane» de Hieronymus Bosch”, si-a justificat decizia conducerea muzeului.
Lucrari de renovare
La Luvru, care dispune de o suprafata de expunere de 70.000 de metri patrati, un plan de circulatie complet regândit într-o cladire reabilitata si dotata cu noi sali a fost de asemenea anuntat si s-ar ridica la un cost total estimat între 700 de milioane si 800 de milioane de euro pe o perioada de 10 ani.
Statul francez a anuntat deja ca participarea sa va fi minima, „160 de milioane de euro pe 15 ani”, potrivit ministrului Culturii. Luvrul va trebui asadar sa se bazeze pe resurse proprii (încasari din vânzarea de bilete, mecenat, licenta de marca pentru Abu Dhabi), introducând, de asemenea, o taxa de intrare mai mare pentru vizitatorii din afara UE (30 de euro) începând din 2026.
La Londra, unde accesul la colectiile permanente ale muzeelor este gratuit, dar se plateste un bilet de intrare pentru expozitiile temporare, National Gallery a întreprins lucrari ample de renovare cu prilejul celei de-a 200-a aniversari. Obiectivul? Revizui-rea completa a modalitatii de intrare pentru a-si primi mai bine vizitatorii (peste 6 milioane anual înainte de pandemia de COVID-19 si 4,2 milioane în 2023) si crearea unui spatiu dedicat cercetatorilor, precum si a unui spatiu pedagogic.
Acest program, care costa 85 de milioane de lire sterline (101,6 milioane de euro), doreste sa eficientizeze consumul energetic al muzeului si sa-l faca „mai rezilient la impactul schimbarilor climatice”, potrivit conducerii institutiei. Se fac eforturi pentru a aduce mai multa lumina naturala precum si ventilatie naturala „acolo unde este posibil” si pentru a utiliza materiale „durabile”.
La New York, Met pierde vizitatori din 2019, iar pentru a remedia situatia, a renovat complet aripa consacrata maestrilor din secolele al XIV-lea pâna în al XIX-lea, care gazduieste una dintre cele mai mari colectii de tablouri europene din lume.
Datând din 1939 si renovate în anii 1950, ferestrele de pe acoperisuri erau într-o stare deplorabila. Lucrarile, care au avut un cost total de 150 de milioane de dolari (146 de milioane de euro), au durat cinci ani, iar colectiile, reorganizate cronologic, au fost puse într-o lumina noua gratie geamurilor renovate si a plafonierelor cu LED, în sali zugravite în întregime, potrivit directorului institutiei, Max Hollein.
Atragerea publicului tânar
Urmând exemplul omologilor sai care doresc sa atraga un public mai tânar si mai divers, Met a adoptat o abordare a colectiilor sale „mai putin centrata pe Occident”, potrivit lui Max Hollein.
Dupa lucrari suplimentare care au costat mai multe zeci de milioane de dolari, muzeul newyorkez va redeschide în primavara o aripa care gazduieste din 1932 diverse tipuri de opere de arta din Africa, dar si din Oceania si America înaintea colonizarilor europene, informeaza AFP/Agerpres.
Anul trecut, a consacrat o expozitie inedita, „Harlem Renaissance”, prima miscare internationala de arta moderna initiata de artisti afro-americani. Met s-a deschis de asemenea în 2023 artei imersive odata cu o expozitie de rochii din sectia sa de moda, însotita de imagini digitale.
Evenimentul a fost sponsorizat de reteaua de socializare TikTok cu prilejul expozitiei de primavara, care coincide cu stralucitoarea gala Met, la care participa numeroase vedete.
Pentru prima data în istorie, Luvrul, care gazduieste de mult timp defilari de moda, a deschis recent o expozitie ce prezinta piese marcante din istoria modei haute couture.
NICUSOR DINCA
Comentarii