Unul dintre marii fizicieni ai acestui secol, profesorul italian Antonino Zichichi, ne invita la o excursie in superlumea care s-ar putea foarte bine sa fie destinatia noastra pentru Mileniul Trei. Acum doua luni s-a aflat la Bucuresti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti.
Unul dintre marii fizicieni ai acestui secol, profesorul italian Antonino Zichichi, ne invita la o excursie in superlumea care s-ar putea foarte bine sa fie destinatia noastra pentru Mileniul Trei. Acum doua luni s-a aflat la Bucuresti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti. Cu aceasta ocazie a acordat un interviu revistelor Magazin si Stiinta si Tehnica.
„…Tot ce exista astazi in lume este construit pe trei coloane si trei forte fundamentale. Aceasta mare sinteza ne-a condus la frontierele superlumii. In al treilea mileniu, Fizica, adica frontierele stiintei galileene moderne, va avea drept scop sa descopere daca exista sau nu superlumea. Daca noi suntem o parte a realitatii stiintifice cu patru dimensiuni – trei spatiale si una temporala – sau daca intr-adevar dimensiunile sunt in numar de 11, 10 spatiale si una temporala (pe care le numim de natura bosonica) la care se adauga alte 32 de dimensiuni de natura fermionica – adica in total 43 de dimensiuni.
Acesta este superspatiul. Iar superlumea este realitatea legata de sistemul superspatiului. Aceasta este, dupa parerea mea, sfidarea mileniului trei: sa descoperim daca exista sau nu o superlume. Lumea mileniului trei trebuie sa descopere o cultura care sa fie in sintonie cu valorile transcendentale ale existentei noastre. In mileniul doi a fost descoperita stiinta gratie lui Galileo Galilei. Si cultura stiintifica nu a avut impactul pe care ar fi trebuit sa-l aiba asupra societatii moderne. Noi traim intr-o societate in care ar fi ca si cum stiinta nu ar fi fost descoperita niciodata. Mileniul trei va trebui sa se confrunte cu cele 53 de urgente planetare care ne stau in fata. Violenta politica a mileniului doi a produs dezastre. Daca vrem sa ne confruntam cu ele si sa le rezolvam – omul poate face acest lucru, dar doar daca cultura stiintifica nu va fi dusmanul valorilor transcendentale ale existentei, ci marea lor aliata. Si aceasta mare alianta intre credinta si stiinta este viitorul culturii mileniului trei. 2000 nu este decât un numar legat de numarul zilelor in care Pamântul se roteste in jurul Soarelui. Aceasta miscare nu are nimic de a face cu marile noastre sperante culturale. Faptul ca Pamântul se roteste in jurul Soarelui nu mai este un mister. Frica de mileniul trei este datorata faptului ca omul de acum 2000 de ani, 3000, 5000 sau 10000 de ani, nu stia ce este Soarele sau ce este Luna. Acum am inteles tot. Sistemul Solar nu mai reprezinta nici un mister: Soarele este o lumânare cu fuziune nucleara, Luna este un asteroid care se roteste in jurul Pamântului… Intelegem tot ce este de inteles. Anii pe care ii numaram sunt legati doar de revolutiile efectuate de Pamânt in jurul Soarelui. Viitorul umanitatii nu depinde de numarul de zile câte s-a rotit Pamântul, ci de cultura noastra. Daca va invinge cultura colaborarii intre popoare, fraternitatea, prietenia intre oameni, atunci vom avea un mileniu trei plin de speranta si de mari promisiuni. Daca in schimb va invinge cultura urii, care a cucerit pozitii incredibile in mileniul doi prin Hitler si Stalin, atunci va trebui sa ne amintim de aceste mari greseli pentru a nu le repeta. Eu am convingerea ca al treilea mileniu va avea o cultura facuta din speranta, din legaturi profunde intre toti locuitorii Terrei. Suntem calatori pe aceeasi mica nava spatiala. Si in aceasta nava trebuie sa incercam sa ne ajutam unii pe altii. Cu aceasta cultura, mileniul trei va sti sa infrunte si sa rezolve urgentele planetare si, in felul acesta, sa dea omului o noua speranta.
Planete similare Pamântului
Un cvartet de exoplanete mici si stâncoase orbiteaza în jurul stelei Barnard,...
Comentarii