– Nu am reusit înca sa aflam daca suntem singuri în Univers, iar cercetatorii se întreaba daca Universul însusi este unicul
– Se lanseaza ipoteza unor misterioase sub-universuri care ar coexista cu noi, alaturi de noi..
– Nu am reusit înca sa aflam daca suntem singuri în Univers, iar cercetatorii se întreaba daca Universul însusi este unicul
– Se lanseaza ipoteza unor misterioase sub-universuri care ar coexista cu noi, alaturi de noi…
– …în care ar putea exista „dubluri” ale fiintelor si evenimentelor din lumea noastra
– „Suflete pereche” ar putea sa nu fie doar o simpla figura de stil.
Câte lumi exista?
Omul a acceptat ideea existentei mai multor lumi chiar înainte de a-si pune problema „singuratatii” sale într-un Cosmos pe care, dupa peste doua milenii de cercetare, a ajuns sa-l cunoasca destul de bine. „Lumile paralele” au revenit din când în când ca subiect de preocupare stiintifica, dar nu au figurat… pe prima pagina a publicatiilor de specialitate. Mai mult, nefiind usor de abordat, el nu se întâlneste prea des nici în literatura stiintifico-fantastica. Ne confruntam din nou cu o ipoteza care incearca sa demonstreze ca realitatea este – nu doar „poate fi”! – chiar si mai spectaculoasa decât orice fantezie si ca stiinta „are acces” în zone nebanuite. Doi fizicieni (si subliniem, nu este vorba de reviste literare sau para-stiintifice!) emit o ipoteza aproape stupefianta: Universul nostru contine un numar infinit de alte universuri, numite „O-regiuni”, cu care, considera ei, am putea intra într-o zi în contact. Cei doi autori, Alexander Vilenkin, de la Universitatea Tufts si Jaume Garriga, de la Universitatea din Barcelona, numesc acest concept „Mai Multe Lumi in Una”.
O problema de… inflatie
Spre sfârsitul secolului 20, americanul Alan Guth lansa ideea cunoscuta sub numele de „scenariu inflationar”: chiar la începutul existentei sale, Universul nostru a fost supus, pentru un timp extrem de scurt, unei expansiuni formidabil de puternice, având drept rezultat formarea asa-numitelor „neomogenitati” din Univers, de la aglomerarile stelare, la roiurile de galaxii. Inclusiv existenta unor universuri paralele cu al nostru. Ei bine, noua idee a lui Vilenkin si Garriga este ca aceasta „inflatie” ar fi produs înca si mai mult, respectiv adevarate universuri, „ascunse” în interiorul propriului nostru univers, deci inaccesibile observatiei directe. „Simpla idee duce la o serie de concluzii interesante si tulburatoare” – declara recent Alan Guth Agentiei UPI, adaugând ca îl admira pe Vilenkin pentru claritatea cu care îsi expune ipoteza si calificând noua teorie ca o provocare pentru mintea omeneasca.
Zone rezervate
Problema majora pe care o ridica „O-regiunile”, exprimata în cuvinte cât se poate de simple, este însa legata de afirmatia celor doi autori privind faptul ca în aceste lumi paralele exista „istorii”, „vieti”, cu totul asemanatoare vietilor si istoriilor noastre.
„Când îti trece prin minte ca ceva îngrozitor s-ar fi putut întâmpla – spune Vilenkin – poti fi sigur ca s-a si întâmplat într-o alta O-regiune. Daca tocmai ai reusit sa eviti un accident aici, s-ar putea sa nu fi fost tot atât de norocos într-o alta O-regiune, cu o istorie identica cu O-regiunea noastra.” Si, pentru a schimba tonul si a sublinia faptul ca este vorba doar de nenorociri, tot Vilenkin „glumeste” spunând ca în alte O-regiuni exista „copii” ale noastre care duc alte feluri de vieti si ca poate foarte bine exista, de ce nu, o asemenea lume „în care Elvis Presley sa traiasca înca si Al Gore sa fie presedinte…”
Oricum, ipoteza lumilor multiple are, evident, profunde implicatii filosofice. Iata-l în încheiere din nou pe Alan Guth: „stim ca planeta noastra nu este decât un fir de praf într-un vast Cosmos, dar acum ni se spune ca nu avem nici macar copyright-ul propriilor noastre identitati. De fapt, ni se spune ca fiecare din noi suntem doar un exemplar dintr-o serie infinita de fiinte absolut identice cu noi însine.”
Si asa, dintr-o data, îngrijorat ca s-ar putea sa fie singur în Univers, omul se poate trezi cu o problema exact opusa, si anume ca ar „figura” de fapt în …prea multe exemplare. Aflate în aceste O-regiuni, zone rezervate, în care accesul ne este interzis. Deocamdata.
Cum s-au adaptat speciile de pe Terra?
De la cei mai înalti munti la adâncurile oceanului, influenta omenirii a...
Comentarii