Flori contra mine!
Cercetatorii danezi ofera o realizare – surpriza: o planta modificata genetic pentru a detecta minele de teren neexplodate. In momentul de fata, în lume se gasesc peste 100 de milioane de asemenea mine.
Flori contra mine!
Cercetatorii danezi ofera o realizare – surpriza: o planta modificata genetic pentru a detecta minele de teren neexplodate. In momentul de fata, în lume se gasesc peste 100 de milioane de asemenea mine.
Metode netraditionale
Plantele dezvoltate de firma Aresa Biodetection din Copenhaga, o varietate a cresonului, (popular – nasturelul) devin din verzi, rosii, în momentul în care intra în contact cu explozivi îngropati în pamânt. Rezultat al unor cercetari genetice extrem de ample, aceste plante ar urma sa fie plantate în terenuri minate, asteptând apoi schimbarea culorii lor, în aproximativ sase luni, pâna când radacinile lor vin în contact cu dioxidul de azot care se evapora din explozivii aflati în sol. Importanta reusitei acestei încercari este remarcabila, având în vedere ca peste 26.000 de oameni sunt ucisi sau raniti de asemenea mine în fiecare an.
Cercetatorii sunt însa de acord ca inventia lor nu poate înlatura complet celelalte metode. Printre ele se numara câinii, special antrenati în acest sens, sau oameni cu detectoare de metal etc. Iar în cazul de fata este vorba doar despre detectia minelor, nu de anihilarea lor, care revine tot specialistilor în astfel de actiuni. In ceea ce priveste marea (si reala!) problema a însamântarii acestor plante, ea se poate rezolva de exemplu recurgând la un avion utilitar folosit de obicei la stropitul culturilor.
Un cunoscut specialist în deminari, Geir Bjoersvik, de la Ajutorul Norvegian Popular, a salutat noua realizare ca pe o binevenita contributie, dar numai dupa ce ea va trece cu succes toate testele. În orice caz, realizarea daneza este un exemplu important în doua directii: atât în ceea ce priveste modul remarcabil în care stiinta poate servi unor aplicatii economice si sociale, precum si al colaborarii posibile între institutii civile si militare; aceasta, pentru ca specialistii de la Aresa au lucrat in permanenta împreuna cu armata daneza.
Mine, dar nu de pix
Dar lucrurile sunt departe de a fi simple. Halo Trust, o asociatie internationala de caritate cu sediul în Scotia, care îsi dedica fondurile si munca celor 5.500 de experti ai sai deminarilor în întreaga lume, si-a exprimat un alt tip de îndoieli privind proiectul danez. În primul rând este vorba despre faptul ca plantele verzi si proaspete risca sa atraga imediat animalele la pascut. Mai apare si aspectul costului semintelor si al semanatului, care este de acelasi ordin de marime cu cel al Halo Trust, folosind metode traditionale de detectie. Aceiasi specialisti mai sunt sceptici si din alt punct de vedere. Ei spun ca în ultimii ani s-a recurs la albine, apoi la soareci, iar acum la o planta pentru detectarea minelor. Marea problema însa ramâne asigurarea ca un anume teren nu mai are mine, si nici una dintre aceste metode nu poate fi mai sigura decât, de exemplu, ceea ce detecteaza oamenii…
O sopârla poate detecta tumorile pancreatice
Sopârlele uriase Gila sunt reptile veninoase, care traiesc în America de Nord,...
Comentarii