Chiar daca specialistii nu stiu cu exactitate ce se va intampla pe Planeta in intervalul unei saptamani, exista studii sau rapoarte care se incumeta sa prognozeze situatia meteorologica a Terrei pentru urmatorii 100 de ani. Un astfel de raport, al unui Grup de experti interguvernamentali pentru evolutia climei (Giec) care a fost prezentat in luna decembrie in Uganda, vorbeste despre trei situatii cu care lumea se va confrunta pe durata acestui secol: canicula in Europa, seceta in Africa, inundatii in insule.
Lasand la o parte ca aceste prognoze pentru viitorii 100 de ani sunt asemanatoare cu ceea ce s-a intamplat pe Terra si in ultimii 100 de ani, sa mai observam ca ele nu pomenesc nimic despre iernile extreme, cu viscole si caderi masive de zapada, care au existat in ultima suta de ani si vor exista si in viitor, si despre care vorbesc alte studii. Este vorba despre studii care infirma ideea incalzirii globale si prevestesc intrarea Planetei intr-o Era glaciara! Locul comun al acestor rapoarte si studii contradictorii este faptul ca intr-o varianta si in alta, scenariile cele mai pesimiste sustin ca unele zone de pe Pamant vor deveni de nelocuit.
„Daca dezastrele vor surveni din ce in ce mai frecvent si/sau cu o amploare mai mare, unele regiuni vor deveni mai inadecvate ca zone de locuit sau de mentinere a activitatilor de subzistenta”, se afirma in raportul Giec prezentat in Uganda. „In unele cazuri, emigrarea va deveni permanenta si va putea introduce noi presiuni in noile zone de primire, pentru regiuni ca atolii”, adauga documentul.
Pe un subiect atat de sensibil, si am putea spune atat de imprevizibil, asupra caruia climatologii avanseaza prudent, analiza exhaustiva a mii de studii recente conchide ca schimbarea climatica va creste frecventa si intensitatea valurilor de caldura, a cicloanelor si secetei. Si daca nu te poti pune cu fenomenele climatice, raportul sustine ca vulnerabilitatea zonelor populate depinde mai degraba de gradul de pregatire si de capacitatea de a actiona, decat de evenimentele naturale extreme in sine. Europa de vest, de pilda avertizeaza autorii studiului, va fi tinta predilecta pentru valurile de caldura, mai ales pe tarmurile Mediteranei. Si este amintita vara lui 2003, cand temperaturile caniculare au provocat moartea a aproximativ 70.000 de persoane pe tot continentul. Ei bine, o asemenea vara ar putea sa fie o vara obisnuita la jumatatea secolului al XXI-lea, dupa cum apreciaza Giec.
Prognoza se bazeaza pe observatia conform careia temperatura medie a Planetei a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius in secolul trecut. Asa ca modelele matematice conduc la concluzia, nu se stie insa cat de reala, ca va avea loc o crestere suplimentara de 1 pana la 5 grade Celsius pana in 2100, si asta numai datorita nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera, un concept el insusi controversat din punct de vedere stiintific.
Raportul nu scapa din vedere nici SUA si Caraibe, care ar urma sa se confrunte „cu uragane mai devastatoare decat cele de pana acum”, dupa afirmatiile raportului, in vreme ce micile state insulare vor fi amenintate de cresterea nivelului marii, poluarea apei, disparitia terenurilor agricole si cresterea nivelului de inundatii. Cat pentru Africa de vest, modelele climatice vorbesc despre mai multa seceta mai ales in zonele in care este prezenta malnutritia. Nici Asia de vest si sud-est nu este ferita de prognoze teribile, aici se asteapta o dublare a frecventei furtunilor violente, in vreme ce in estul continentului canicula va fi si mai intensa.
Viziuni apocaliptice care ar urma sa creasca o data cu trecerea timpului, dupa cum spune raportul. Un raport preliminar care ar urma sa contribuie la alcatuirea celui de-al cincilea mare raport asteptat pentru anul 2014. Cat de reale sunt aceste rapoarte nu vor putea spune cu siguranta decat fiii nepotilor nostri, candva prin anul 2112.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii