• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 24 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 24 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » De ce vechii egipteni venerau pisicile

De ce vechii egipteni venerau pisicile

7 iunie 2021
in Stiinta
A A

Astazi animalele de companie sunt la moda, pe primele locuri ale preferintelor situandu-se cainii si pisicile. Cainii sunt utilitari, pisicile mai rebele. Dar fascinatia noastra pentru pisici are radacini adanci.

Daca studiile, atunci cand vorbesc despre momentul in care cainii au devenit animale de companie, fiind de fapt niste lupi domesticiti, stabilesc ca acest lucru s-a petrecut cu aproximativ 13.000-30.000 de ani in urma, despre pisici se admite ca ele s-au apropiat de oameni, ca animale domesticite, ceva mai tarziu, o data cu aparitia populatiilor de agricultori. Granele atrageau soarecii, iar pisicile au gasit o modalitate de convietuire utilitara alaturi de oameni.

 Dar primii oameni de la care avem si dovezi ale acestei convietuiri au fost egiptenii, renumiti pentru dragostea lor fata de feline.

 Exista o multime de artefacte legate de pisici, de la statui in marime naturala sau mai mari, la splendide bijuterii minutios elaborate, toate din vremea faraonilor care au condus in delta Nilului.

 In acele vremuri, erau mumificate o multime de pisici, egiptenii fiind cei  care au creat si primul cimitir cunoscut din lume pentru animale de companie, vechi de aproape 2.000 de ani, in mare parte pisici, unele impodobite cu coliere din fier si margele.

 Dar de ce erau pisicile atat de apreciate in Egiptul antic? De ce, potrivit istoricului grec din Antichitate, Herodot, si-ar fi ras sprancenele egiptenii, in semn de respect, atunci cand jeleau pierderea unei pisici de familie?

 O mare parte din aceasta veneratie se datoreaza faptului ca vechii egipteni credeau ca zeii si conducatorii lor aveau calitati asemanatoare pisicilor, scrie LiveScience.

Zei cu chipuri de feline

 Inainte ca pisicile sa devina staruri pe internet, ele au avut un rol semnificativ si o importanta majora in Egiptul antic, in urma cu mai multe milenii, ceea ce a incercat sa dovedeasca si expozitia „Divinele feline” organizata in anul 2018 la Muzeul National de Arta Asiatica Smithsonian din Washington, SUA. Expozitia a continut 80 de obiecte datand din Regatul Mijlociu (2008-1630 i.e.n.) pana in perioada bizantina (395-642 e.n.), printre acestea numarandu-se statui, sicrie, amulete, textile si o pisica mumificata de la Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian.

 In vremea faraonilor egipteni, pisicile erau vazute ca posedand o dualitate de temperamente, pe de o parte ele putand fi protectoare, loiale si utile, dar pe de alta parte, furioase, independente si feroce. Temperamente pe care le recunosc si iubitorii de pisici de astazi.

 Tocmai aceste calitati duale, au facut ca pisicile sa para niste creaturi speciale, demne de toata atentia pentru egipteni, lucru ce ar explica in parte motivul pentru care ei au construit multimea de statuete asemanatoare felinelor.

 Una dintre cele mai impozante constructii antice egiptene, Marele Sfinx din Giza, de 73 de metri lungime, care are chipul unui barbat si corpul unui leu, este probabil cel mai faimos exemplu al unui astfel de monument, desi istoricii nu au gasit o explicatie multumitoare legata de motivul pentru care egiptenii s-au chinuit sa ciopleasca sfinxul.

 La fel, puternica zeita, Sakhmet (scrisa si Sekhmet), a fost descrisa ca avand capul unui leu (felina) pe corpul unei femei. Era cunoscuta ca o zeitate protectoare, la fel ca o alta zeita-felina, Bastet, reprezentata ca o pisica asezata, cu diferite iconografii divine cum ar fi un scarabeu pe cap, dupa cum este intalnita in numeroase muzee si expozitii din lume.
 
 Pisicile au fost probabil iubite si pentru abilitatile lor de a vana soareci si serpi. Au fost atat de adorate incat vechii egipteni si-au numit sau poreclit copiii dupa feline, inclusiv numele „Mitt” (care inseamna pisica) pentru fete, potrivit University College din Londra.

 Nu se stie exact cand au facut pisicile pasul dinspre salbaticie spre domesticire, cum nu este foarte clar cand au aparut primele pisici domesticite in Egipt, dar arheologii au o dovada certa: mormantul unei pisici, impreuna cu cativa pisoi, datand din anul 3800 i.e.n., scrie Live Science. Dar mai sunt si alte dovezi arheologice, printre care o pisica de bronz si aur, capul lui Sekhmet, o scena de mlastina cu pisica si pasari, sarcofagul unei pisici, un vas cosmetic in forma de pisica (1990-1900 i.e.n.), bratari cu manseta decorate cu pisici (1479-1425 i.e.n.), o pisica, probabil o reprezentare a zeitei Bastet, pe o cutie pentru o mumie-animal etc.

O industrie sinistra?

 Si cu toate acestea, unele cercetari au sugerat ca aceasta obsesie nu a fost intotdeauna pozitiva si exista si dovezi ale laturii mai sinistre a fascinatiei egiptenilor pentru feline.

 Intre anii 700 i.e.n. si 300 e.n., se pare ca a existat o adevarata industrie dedicata cresterii a milioane de pisoi pentru sacrificare, care urmau apoi sa fie mumificati, astfel incat oamenii sa poata fi ingropati alaturi de ei.

 Intr-un studiu publicat anul trecut in revista Scientific Reports, este anuntat faptul ca o echipa de cercetatori a efectuat o serie de scanari Computer Tomograf pe unele animale mumificate, dintre care una a fost o pisica. Cand au analizat rezultatele scanarilor, ei si-au dat seama ca creatura era mult mai mica decat anticipasera.

 „Era o pisica foarte tanara, dar nu ne dadusem seama de asta inainte de a face scanarea, deoarece o mare parte dintr-o mumie, aproximativ 50 la suta, este alcatuita din materialul textil de imbalsamare”, declara autorul studiului, Richard Johnston, profesor de cercetarea materialelor la Swansea University din Marea Britanie.

 „Cand am vazut imaginea pe ecran, ne-am dat seama ca fusese o felina tanara cand a murit, in varsta de mai putin de 5 luni atunci cand i s-a rupt in mod deliberat gatul. A fost un pic socant”, declara Johnston pentru LiveScience.

 De la acest amanunt s-a tras concluzia ca practica sacrificarii pisicilor nu era rara. „Erau crescute adesea in acest scop”, a mai spus Johnston, „era o activitate sustinuta, existau ferme dedicate vanzarii de pisici pentru acest scop”. Si de ce ar fi existat aceste „ferme” de crestere a pisicilor pentru sacrificare? Explicatia oferita de Mary-Ann Pouls Wegner, profesor asociat de arheologie egipteana la Universitatea din Toronto, este ca pisicile erau „oferite ca sacrificiu dedicat zeitatilor din Egiptul antic. Era un mijloc de a le imbuna sau de a le solicita ajutorul, pe langa rugaciunile rostite”.

 Pentru cei care considera azi ca pisicile sunt simple „animalute” simpatice, e bine de retinut zicala: „in antichitate pisicile erau venerate ca zei; ele nu au uitat acest lucru”.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Ahosi – amazoanele Africii

Urmatorul Articol

Tema: “BISERICI”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Urmatorul Articol

Tema: “BISERICI”

10 iunie 1190 - Imparatul Frederic Barbarossa moare inecat

Horoscopul saptamanii: 14-20 iunie 2021

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.