Trimite-mi, te rog, prin fax un fotoliu..
Trimite-mi, te rog, prin fax un fotoliu…
TUI – de la „Tangible User Interface” – este noua idee a japonezului Hiroshi Ishii. De ce sa „integrezi” totul intr-un „birou virtual”, adica si masina de scris, si telefonul si telecamera sau instrumentele muzicale, trebuind sa recurgi la un computer din ce in ce mai puternic, când poti face invers, adica sa „ascunzi” electronica indaratul tuturor obiectelor pe care le folosim astazi. Asa s-a nascut pâna acum MetaDesk. Pare un simplu birou, cu un frumos cristal asezat deasupra. De fapt este un imens ecran. Cum il folosim? Simplu. Daca vrem de pilda sa aflam pe unde trebuie sa mergem cu masina pâna la un prieten, este suficient sa asezam pe birou o masinuta de jucarie. Imediat ecranul se transforma intr-o detaliata harta rutiera oferind toate detaliile cautate. De altfel au inceput sa fie folosite la calculatoare asa numitele phicons, sau icoane fizice, unde in loc de simboluri grafice sunt utilizate obiecte familiare din viata obisnuita. „A deschide o fereastra” va insemna in curând chiar …a deschide fereastra, cum facem fiecare acasa! Ishii si colegii sai au pus la punct si un fel de burete care sterge orice de pe monitor, oferindu-ti posibilitatea sa „chemi” obiectele de care ai nevoie. Intregi spatii arhitectonice vor calatori in viitor pe Internet, asa incât a-i cere cuiva sa-ti trimita un scaun sau o masa prin fax nu va mai fi nimic neobisnuit…
Prietenii nostri holografici
Dar oamenii? Se pare ca ceea ce ne asteapta este o dubla identitate: asa cum suntem alcatuiti din atomi in lumea noastra, vom avea niste „perechi” alcatuite din biti, perfect asemanatoare noua, care vor repeta in lumea virtuala ceea ce facem aici.
Cel putin aceasta incearca de zece ani sa faca Daniel Thalmann de la Institutul Federal Elvetian de Tehnologie, care si-a propus sa faca in asa fel incât personajele generate de computer sa fie asemanatoare omului. Si daca el a reusit pâna acum sa modeleze gesturile, pasii, expresia fetei, modul de a apuca diverse lucruri, mai ramâne ceva inca si mai important: fiintele umane sintetice nu trebuie sa semene omului doar in exterior, ci trebuie sa aiba capacitatea de a lua decizii si de a interactiona cu celelalte fiinte cu care se intâlnesc.
Proiectie spatiala
Si daca nici macar acest „a merge” in lumea virtuala nu ne mai ajunge? Steve Benton, de la MIT, a construit de pe acum un sistem de proiectie laser care transforma imaginile generate de computer in holograme. Mici cuburi cu latura de numai 15 cm in interiorul carora sunt proiectate 20 de imagini pe secunda, aceasta pentru a da senzatia de miscare. Si cubul se va mari pâna la dimensiunea care sa permita observarea unei figuri umane in marime naturala. Holotelefonul mai are de asteptat aproximativ zece ani. Nu pentru ca nu am sti cum sa-l construim, ci doar pentru ca viteza de transmisie realizabila la ora actuala este de o mie de ori mai mica decât cea necesara pentru o asemenea performanta.
O sopârla poate detecta tumorile pancreatice
Sopârlele uriase Gila sunt reptile veninoase, care traiesc în America de Nord,...
Comentarii