Simularea unei misiuni spre Marte cu echipaj uman s-a derulat cu succes anul trecut. 6 astronauti au petrecut 105 zile in module „spatiale” instalate in apropiere de Moscova. E vorba de proiectul Mars 500 conceput de Agentia Spatiala Europeana si de Institutul de Cercetari Medicale din Moscova care va continua in acest an cu acelasi numar de astronauti, pe o durata de timp de 520 de zile! Peste cateva luni, 6 astronauti se vor imbarca pentru o falsa calatorie de 520 de zile spre Planeta Rosie. Cei care au trecut printr-un casting redutabil, la care s-au prezentat 6000 de persoane.
Acestea au participat la o multime de teste fizice si psihologice, in speranta ca vor fi recrutati ca niste supereroi. Ca sa stai inchis un an si jumatate intr-un spatiu cu o suprafata de 200 m2 fara sa poti scoate nasul pe vreo fereastra (inexistente, de altfel) trebuie sa ai nervi de otel, o pregatire psihologica formidabila si multe altele.
Activitatea acestora consta in supravegherea tabloului de bord care controleaza mai ales filtrarea aerului, compozitia atmosferei, temperatura si generatorul electric, starea tuturor masinilor aflate la bord. Tot aici astronautii comunica cu cei din exterior. 8 ore de munca, 8 ore de odihna si 8 ore de timp liber in care se vizioneaza filme, se joaca carti respectandu-se un principiu esential, acela de a nu-si sicana, enerva adversarul. Cat priveste lecturile, acestea trebuie sa excluda subiecte politice. Cu somnul s-ar putea sa aiba probleme intrucat acesta poate fi perturbat de absenta luminii naturale; cand nu exista alternanta zi-noapte, ciclul somnului e deblocat.
Pasagerii sunt atent supravegheati medical. O serie de analize ii asteapta in fiecare zi. Analiza urinei, a sangelui, masurarea temperaturii corpului, a presiunii arteriale. Sangele e colectat de un medic din grup urmand a fi analizat de echipaj dupa care rezultatele sunt comunicate unei echipe medicale dinafara. Intr-unul dintre cele mai mari module (250 m3-100 m2) se afla stocata apa, hrana (in camere frigorifice) diverse instrumente etc. Exista si o gradina interioara unde sunt cultivate legume si o bucatarie cu microunde. Problema dusului? In imponderabilitate e imposibil sa faci baie. Membrii echipajului au la dispozitie o sauna si stergare umede.
Vazuta din exterior, naveta spatiala a misiunii Marte 500 e un ansamblu de module cilindrice din metal. In interior, parchet, pereti lambrisati cu lemn, mobilier… Diversele parti ale navetei sunt legate intre ele prin sasuri prin care se poate trece pe orizontala. Nu sunt amplasate nici motoare, nici reactoare sau alte echipamente aferente. Aici nu se studiaza aspectele tehnice ale zborului propriu-zis ci, in special, psihologia echipajului. Cum vor reactiona 6 persoane inchise intr-un spatiu modest pe o perioada atat de lunga?
Problema nr.1: conflictele
La un moment dat, se va instala monotonia, membrii echipajului fiind invadati de o senzatie de izolare. De sensibilizare in raport cu orice gest al celorlalti. Totul e filmat 24 din 24 de ore, comportamentele fiind disecate de o armata de psihiatri.
Cum vor reactiona in caz de stres provocat de o defectiune? Sau cand cineva ridica vocea, cu superioritate, tensiunile, fiind inevitabile? O solutie pentru detensionare e sala de sport.
Cheia aventurii: sosirea pe Marte
Pentru a ajunge pe solul martian in securitate, e nevoie de o mare precizie a pozitionarii; o incadrare pe o suprafata echivalenta cu cea a unui teren de fotbal. Cu tehnica actuala, precizia pozitionarii e de 700 de ori mai mica. Timp de 30 de zile, 3 membri alesi ai echipajului vor pune piciorul pe solul martian reconstituit intr-o sala de 100 m2. Aici vor colecta roci pe un teren reconstituit cu ajutorul fotografiilor si analizelor solului realizate de sondele spatiale, la o temperatura de -60-70ºC. Cum vor reactiona colegii ramasi in naveta? Psihiatrii vor fi cu ochii pe ei pentru a le evalua frustrarea. Fara a-i uita pe exploratorii martieni care vor avea de indeplinit o serie de misiuni pe Planeta Rosie.
Cand va avea loc adevarata calatorie? Nu inainte de 2037. Ultimul cuvant il va avea, evident, NASA care participa la misiune cu 80-90% din bugetul total, adica cu 300 miliarde de dolari! Inca 30 de ani in care se asteapta noi performante tehnologice.
DORIN MARAN
Comentarii