Motive mai mult sau mai putin reale au facut ca ideea de seism sa devina sursa de îngrijorare, de stres, de panica. Respectând reperele principale si proportiile, putem spune ca un cutremur e ca si cancerul: automat, prin „programele” mentale, îl asimilam cu distrugerea ireversibila, cu moartea, chiar daca nu-l întelegem exact.
Motive mai mult sau mai putin reale au facut ca ideea de seism sa devina sursa de îngrijorare, de stres, de panica. Respectând reperele principale si proportiile, putem spune ca un cutremur e ca si cancerul: automat, prin „programele” mentale, îl asimilam cu distrugerea ireversibila, cu moartea, chiar daca nu-l întelegem exact. Iata însa ca doi tineri prahoveni au formulat o noua teorie fizica pe aceasta tema, relevând si câteva amanunte aproape senzationale, potrivit carora fenomenul seismic în sine înglobeaza si unele elemente – atentie, confirmate experimental! – capabile sa depaseasca asteptarile rationale ale omului comun.Omul invizibil si tunelul timpului
Teoria Interactiilor Finite a fost elaborata de fizicienii români Aurel Enache si Liviu Luca, în anul 1999. De fapt, metoda de monitorizare a seismelor constituie una dintre aplicatiile TIF, caci aria ei de cuprindere este mult mai mare, ca domenii restrictive. Însusi faptul ca sub principiile sale pot sta fenomene diferite, manifestate în realitatea cunoscuta (foarte probabil, si dincolo de ea), indica potentialul nebanuit de explorare pe aceasta cale si mai ales o relatie înca neexplicata logic si rational – însa, fara nici un fel de îndoiala, existenta – între toate manifestarile energetice din Univers.
Studiile celor doi fizicieni au demarat pe o sursa de gravitatie stimulata, care demonstreaza structura discontinua a spatiului si a timpului. Aceasta sursa a putut curba un traseu laser cu circa 10 centimetri, pe o lungime de 8 metri, alte aplicatii referindu-se la instalatii radio capabile sa receptioneze defazat emisiuni din alte cadre spatio-temporale (din trecut sau din viitor). De altfel, s-a realizat deja o instalatie experimentala care receptioneaza emisiuni radio, cu circa doua minute înainte ca ele sa fie emise. E lesne de înteles ce perspective extraordinare se deschid astfel cunoasterii umane. Si, pentru ca domeniul militar este unul privilegiat din mai multe motive, sa remarcam doar doua alte aplicatii ale TIF: invizibilitatea radar si invizibilitatea optica!Anticiparea cutremurelor
În momentul de fata, preocuparea principala a realizatorilor TIF este focalizata pe domeniul cutremurelor. Ei spera ca, într-un viitor apropiat, sa poata anunta fiecare seism cu câteva ore înainte de producerea lui, lucru extrem de important, fie si numai daca ne gândim ca nicaieri în lume nu s-a ajuns la asemenea prognoze; cel putin, nu se cunoaste asa ceva, oficial. Dar este posibila o astfel de anticipare facuta cu ajutorul unei aparaturi? Exista înca foarte multi sceptici, adepti ai rationalismului pur, dar cei doi fizicieni români sustin ca – teoretic si practic – au lamurit deja problematica. Un argument „colateral”, dar mai pe întelesul specialistilor, îl constituie similitudinea functionarii aparatelor respective cu (aparent) inexplicabilele reactii ale unor animale, înaintea cutremurelor: comportament nefiresc, zgomotos, pâna la panica. Pe de alta parte, se stie ca seismele de pâna la 3,5 grade Richter nu le percepem cu cele cinci simturi cunoscute, dar ele exista si aparatura specifica le înregistreaza. Acestea si înca alte considerente, puse cap la cap, pot anticipa declansarea fenomenului si magnitudinea lui – cu o marja de eroare de 0,1-0,3 grade Richter.
Ce ne rezerva viitorul?
Zilnic, în România se produc circa 35 de cutremure. Nu le simtim, dar toti cercetatorii sunt de acord ca trebuie sa ne asteptam si la o miscare de amploare, mai devreme sau mai târziu. Cu ce efecte? Depinde în primul rând de magnitudine (pe scara Richter, aceasta înseamna cantitatea de energie degajata, în timp ce scara Mercalli masoara intensitatea seismului). Spre edificare, va oferim si câteva repere oarecum comune. Astfel, la un grad Richter, cutremurul este comparabil cu explozia puternica a 0,85 kg de trinitrotoluen (TNT); la 4 grade – cu o mica explozie nucleara, 1000 tone TNT; la 7 grade – cu cea mai puternica arma termonucleara, 32 milioane tone TNT; la 9 grade – cu seismul din Chile (1960), 32 miliarde tone TNT. Dupa cum ati observat, armele inventate de om servesc si aici drept repere. De altfel, neoficial, se afirma ca la originea unor miscari tectonice stau si acestea…
Planete similare Pamântului
Un cvartet de exoplanete mici si stâncoase orbiteaza în jurul stelei Barnard,...
Comentarii