Profetii ciberneticii afirma ca în viitor vom vorbi „de la creier la creier”, fara cuvinte. Ideile vor rasari direct din cip-urile implantate în creier spre interlocutorul nostru.
Profetii ciberneticii afirma ca în viitor vom vorbi „de la creier la creier”, fara cuvinte. Ideile vor rasari direct din cip-urile implantate în creier spre interlocutorul nostru. Stiinta a facut deja câtiva pasi în directia simbiozei cip-individ, pentru a pregati adaptarea omenirii la un mediu din ce în ce mai ostil sau, de ce nu, la un alt univers. Pâna când vom fi transformati în cyborgi, adica în indivizi cu implanturi de titan atasate pe neuroni, se vor mai scurge însa câteva generatii.Superman din nou în picioare
La începutul anului trecut, actorul Cristopher Reeve, cunoscut din filmul Superman, paraplegic din 1995 în urma unui accident de calarie, s-a ridicat în mod spectaculos în picioare în fata a milioane si milioane de telespectatori. În aceeasi zi, alti sapte pacienti afectati de paralizie care fac parte dintr-un program de cercetari de implante neurologice pentru veteranii din Vietnam, au repetat acest gest epocal.Printre ei…
Roland Lew, în vârsta de 20 de ani, paralizat de la mijloc în jos. Acum el poate sa mearga sprijinindu-se pe bastoane, activând un neuro-stimulator prins de curea si care este conectat la picioare. Cei 400 de electrozi implantati în abdomen, spate si picioare îi pun muschii paralizati în miscare. Apasând pe butoane, el se poate ridica si parcurge aproximativ 100 de metri. Ba chiar poate urca si câteva trepte. Un alt caz uluitor îl reprezinta performantele lui Michael Veit, imobilizat de la umeri în jos, caruia i s-au introdus electrozi de marimea unei monede în muschii bratului drept si în degetul mare, un receptor de microunde în piept, un emitator pe umar iar la clavicula i s-a atasat o telecomanda. Computerul care comanda totul se afla în carucior. Veit poate scrie la masina si poate ridica un pahar la gura fara probleme.Un experiment european
La Centrul Universitar din Wurzburg, Germania, câtiva copii surdomuti pot deslusi sunetele din jur datorita unor implante auditive. Pe urechea lor se afla atasat un microfon si un procesor de vorbire care capteaza undele sonore ale interlocutorului si le transforma în impulsuri electrice trimise la bobine emitente, aflate într-un magnet implantat în osul cranian. De acolo undele sonore se propaga de-a lungul nervului auditiv spre cip-urile aflate în zona capului pe care creierul le interpreteaza. „Convietuirea” dintre neuroni si implante constituie o „aventura” extrem de riscanta. Daca implantul nu este bine facut, celula nervoasa moare. NASA e extrem de interesata de aceste implante pentru a perfecta mecanisme de detectie si tratament pentru bolile ce ar putea afecta astronautii aflati în misiuni spatiale. Exista deja un proiect în acest sens ce face parte din programul „Senzori 2000”, destinat dezvoltarii sistemelor de detectie miniaturizate, program ce include crearea de senzori biologici si chimici, dispozitive si componente de biometrie si fabricarea de sisteme automatice si informatice necesare pentru a îndeplini aceste functii.
Plasticul, transformat în paracetamol
O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...
Comentarii