În 1999, Robin Benedetti, o studenta în ultimul an la Facultatea de fizica a Universitatii din Berkley, a fost chemata la seful de catedra care i-a cerut sa efectueze un studiu cu totul aparte: recrearea pe Pamânt a conditiilor de mediu de pe planeta Neptun! De ce? Pentru ca de câtva timp, lumea stiintifica a început sa fie foarte intrigata de aceasta planeta aflata la cinci miliarde de kilometri de noi, la marginea Sistemului Solar. Prea putin cunoscuta si studiata, Neptun pare sa ascunda o multime de mistere deosebite.
În 1999, Robin Benedetti, o studenta în ultimul an la Facultatea de fizica a Universitatii din Berkley, a fost chemata la seful de catedra care i-a cerut sa efectueze un studiu cu totul aparte: recrearea pe Pamânt a conditiilor de mediu de pe planeta Neptun! De ce? Pentru ca de câtva timp, lumea stiintifica a început sa fie foarte intrigata de aceasta planeta aflata la cinci miliarde de kilometri de noi, la marginea Sistemului Solar. Prea putin cunoscuta si studiata, Neptun pare sa ascunda o multime de mistere deosebite. În particular, o seama de observatii astronomice de ultima ora au relevat pe Neptun energii de neconceput la o asemenea distanta de Soare. Ce se întâmpla de fapt acolo? Câteva zeci de universitati din lume au fost mobilizate pentru a gasi un raspuns. Una dintre acestea este Universitatea californiana de la Berkley. Robin Benedetti nu a stat sa astepte si a pornit imediat la lucru. A umplut o incinta cu vapori de metan, a închis-o ermetic si a supus-o unei puternice iradieri laser pentru a aduce treptat gazul la temperaturi si presiuni comparabile cu cele de pe Neptun.
Si, surpriza: la valori „neptunice” ale temperaturii si presiunii, observa declansarea unor drastice modificari. Mai precis, configuratia metanului, cu patru atomi de hidrogen înconjurând un atom de carbon, începea sa-si piarda stabilitatea. Legaturile cu hidrogenul dispareau treptat si atomii de carbon începeau sa… „se agate” unul de altul! Înca nu ar fi fost nimic deosebit, doar ca în conditiile atât de speciale de presiune si temperatura create, au fost generate… diamante! O pulbere de diamante s-a format în banala incinta în care o studenta a încercat sa creeze conditiile de pe planeta Neptun!
Nimeni nu poate fi sigur ca EXACT asa se întâmpla si pe planeta, dar daca… E usor de imaginat dimensiunile diamantelor care s-ar putea gasi pe Neptun! Pietre uriase de o valoare inestimabila! Sau mai curând, mase fabuloase de carbon de o puritate care e imposibil sa fie întâlnita pe Terra! Iar pentru a întelege de ce o asemenea „ploaie de nestemate” pe Neptun poate constitui cheia explicarii energiilor depistate pe planeta, trebuie sa ne întoarcem pâna în anul 1989. Atunci, trecând prin apropierea lui Neptun, sonda Voyager a transmis pe Terra imagini ale unei salbatice furtuni, de o violenta pe care nimeni nu o imaginase pâna atunci. Cinci ani mai târziu, explorari extrem de atente prin telescop ale lui Neptun nu au reusit totusi sa observe nici o urma a unui eveniment atmosferic de o asemenea intensitate.
Daca totul s-ar fi petrecut pe Pamânt, nu ar fi fost nici o problema. Noi avem o atmosfera, razele Soarelui încalzesc apele marilor si oceanelor si le fac sa se evapore, vaporii ajung în atmosfera inalta, formeaza nori, aceleasi raze determina tot felul de fenomene, unele dintre ele extrem de dinamice si astfel se nasc furtunile, care lasa urme pe Pamânt… Dar pe Neptun – nu se poate. Nimic din toate acestea. Pentru ca Neptun se afla la o distanta de Soare de 30 de ori mai mare decât Pamântul si acolo energia solara nu poate în nici un caz avea efecte asemanatoare cu ceea ce se petrece pe Terra!
Planete similare Pamântului
Un cvartet de exoplanete mici si stâncoase orbiteaza în jurul stelei Barnard,...
Comentarii