Se apropie sfârsitul mileniului doi (si acest sentiment cu totul deosebit, al trecerii în alt mileniu, nu l-au mai trait oamenii decât o singura data în era noastra, si anume la trecerea dintre anul 1000 si 1001) si dincolo de schimbarea prefixului, a puterii politice si poate si a mentalitatilor, ramâne cultura. Acest lux care moare în fiecare an, dar de predat nu se preda.
Se apropie sfârsitul mileniului doi (si acest sentiment cu totul deosebit, al trecerii în alt mileniu, nu l-au mai trait oamenii decât o singura data în era noastra, si anume la trecerea dintre anul 1000 si 1001) si dincolo de schimbarea prefixului, a puterii politice si poate si a mentalitatilor, ramâne cultura. Acest lux care moare în fiecare an, dar de predat nu se preda. Pentru ultimul numar al revistei Magazin în care mai apare aceasta rubrica în contul vechiului mileniu, m-am oprit la câteva manifestari culturale care dovedesc ca înaintasii n-au fost buni sfatuitori, iar elevii lor de azi, atenti urmasi.
Anul aniversar – Constantin Silvestri
Dirijorul Constantin Silvestri a murit în 1969 la Londra, dar exista o multime de muzicieni sau doar melomani care recunosc ca el le-a deschis ochii spre muzica clasica si asta poate numai datorita felului sau unic de a dirija aceasta muzica. ABC, suplimentul literar al cotidianului AZI, publica un foarte interesant interviu cu Anda Anastasescu, printre altele, nu doar o împatimita a personalitatii si operei lui Silvestri, ci si presedinta unei Fundatii Constantin Silvestri. Aflam astfel ca o serie de recitaluri de pian au fost organizate la Praga, Paris, Roma, Viena, Budapesta. Exista si o bursa de studii numita Silvestri-Pocklington, o bursa de care pot beneficia tineri de 15, 16, 17 ani din România, tineri ce vor putea studia în orasul Pocklington de lânga orasul York din Anglia. Cum întelegeti, este o bursa care este mai curând o investitie în tinerii talentati (selectati în urma unui concurs national care are loc anual, la Tg. Mures) care îsi va arata roadele peste 15, 20 de ani. Bursa nu este doar pentru pianisti, ci pentru orice instrumentist. Prima bursa, acordata anul trecut, a fost câstigata de Adrian Calef, violoncelist de la Liceul de muzica George Enescu din Bucuresti, un tânar foarte talentat, ai carui parinti sânt…violoncelisti. Anul acesta, în iulie, a fost rândul unei pianiste sa câstige bursa, e vorba despre Mihaela Fodor din Cluj-Napoca. Cu teluri atât de înalte, nu e de mirare ca Fundatia Silvestri nu a reusit sa faca rost de fonduri din România, Anda Anastasescu obtinând bani exclusiv din Marea Britanie. Mai e ceva: de pe urma lui Constantin Silvestri a ramas un numar foarte mare de lucrari de camera înca nepublicate. Pentru a fi publicate e nevoie de bani. Dregatorii culturii române de pâna acum n-au alocat nici un fel de fonduri pentru a pune în lumina memoria lui Constantin Silvestri. Poate ca totusi, speranta nu e pierduta…
Mihail Sadoveanu traieste
Saptamâna trecuta, la Muzeul Literaturii Române, condus de neobositul critic literar Alexandru Condeescu, s-a deschis o importanta expozitie de patrimoniu dedicata extraordinarului scriitor Mihail Sadoveanu. Autorul Fratilor Jderi, de la a carui nastere s-au împlinit 120 de ani, reuseste parca sa traiasca alaturi de noi în aceste zile prin ceea ce i-a apartinut cândva. Expozitia de la MLR contine valori de patrimoniu aflate în posesia Muzeului, dar si în colectiile particulare, cum ar fi în colectia lui Virgil Lefter sau în cea a Teodorei si Paul Stirbei. La aceasta expozitie nu putea lipsi un alt povestitor urias precum Fanus Neagu care a tinut sa recompuna într-un fel atmosfera sadoveniana.
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii