• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Pot fi prevazute cutremurele?

Pot fi prevazute cutremurele?

7 noiembrie 2002
in Stiinta
A A

          Un subiect despre care se vorbeste foarte mult, în mod repetat, creeaza impresia de perimare, senzatia ca nu mai e nimic nou de spus în domeniul respectiv. Cutremurul de pamânt, din nefericire, reprezinta un asemenea fenomen tratat fie ca o sperietoare, si în consecinta mai mult sau mai putin ocultat, fie ca tema de cercetare strict stiintifica, unde-si expun parerile si concluziile specialistii, dar si amatorii, speculantii, diletantii etc.

          Un subiect despre care se vorbeste foarte mult, în mod repetat, creeaza impresia de perimare, senzatia ca nu mai e nimic nou de spus în domeniul respectiv. Cutremurul de pamânt, din nefericire, reprezinta un asemenea fenomen tratat fie ca o sperietoare, si în consecinta mai mult sau mai putin ocultat, fie ca tema de cercetare strict stiintifica, unde-si expun parerile si concluziile specialistii, dar si amatorii, speculantii, diletantii etc. Bagatelizat ori plasat sub semnul… paranormalului, seismul se afla si în România în atentia populatiei, dar nu ca fenomen cu manifestare în mediul natural cunoscut, ci privit drept catastrofa cu imense repercusiuni asupra societatii si mai ales cu impact imprevizibil asupra individului. Tocmai acest soc psihic, extrem de important, este poate cel mai putin studiat stiintific, temeinic, astfel ca rezultatele sa fie facute publice. Si totul sta sub semnul întrebarii aparent simple, careia nici seismologii, nici magicienii, nici clarvazatorii nu i-au gasit înca un raspuns multumitor: pot fi prevazute cutremurele?
          
          Predictie cu precizie maxima
          
          Februarie 1975, orasul Haicheng (China). Numerosi localnici relateaza despre lucruri ciudate, petrecute în prezenta lor. Un fermier spune ca vacile lui au devenit foarte agitate, fluturându-si cozile ca niste… giruete. Un altul a constatat într-o zi ca apa din fântâna îsi marise nivelul pâna la a fi gata sa iasa peste margini, iar a doua zi a scazut ca în anii cei mai secetosi. În plus, bule mari de gaze se ridicau bolborosind la suprafata, de parca în apa s-ar fi aflat un animal mare. Altii au simtit pamântul sub talpi, ca si cum ar fi respirat. Mai erau apoi pasarile care nu mai cântau, plantele agitându-se fara ca vântul sa bata. Urmarea avalansei de observatii a fost evacuarea urgenta a populatiei, în noaptea de 3 spre 4 februarie, departe de oras. Exact 5 ore si 36 de minute mai târziu, un cutremur de 7,3 grade a ras de pe suprafata pamântului absolut întreaga localitate, de la cladirile cele mai subrede, pâna la cele mai solide. La vremea respectiva, autoritatile chineze au oferit astfel o importanta lectie de operativitate, întregii lumi. Astazi, însa, uimiti, seismologii spun ca este singurul caz de predictie a unui seism, reusita. Totusi, ei înca spera…
          
          Reteaua indiciilor naturale
          
          „Secretul” remarcabilei performante a chinezilor nu continea nimic savant. Timp de câteva luni înaintea seismului, specialisti în domeniu au instruit populatia în ideea „ascultarii Pamântului”, formând astfel peste 100.000 de seismologi amatori. Cu toate acestea, un an mai târziu, orasul Tangshan (tot din China) disparea si el în urma cutremurului de 7,8 grade, care însa îngropa sub ruine si 600.000 de oameni! Nici un semn bizar observat în prealabil. Asadar, metoda indiciilor naturale nu era perfecta, de unde si concluzia amara ca e mai bine sa previi decât sa prezici si ca atare normele de constructie paraseismica trebuie impuse si respectate cu strictete. Dovada ca solutia era optima, cel putin pentru o vreme, a fost oferita concret, nedorita comparatie costând scump: doar 67 de victime la San Francisco, în 1989 (seism de 7,1 grade), unde regula jocului fusese respectata, dar zeci de mii de morti în Armenia, la aceeasi magnitudine, dar unde normele de constructie fusesera sfidate.
          Totusi, semnele naturii nu sunt deloc de neglijat. Pe lânga aspectele deja mentionate (comportamentul animalelor, apa din fântâni, emanatii de gaze), s-a observat înaintea seismelor o variatie brusca a curentului electric natural care circula în sol, datorita existentei apei bogate în saruri, buna conducatoare de electricitate, impregnata în amestecul extrem de complex, de minerale. Unele componente ale subsolului terestru sufera dilatari iar altele, compresiuni, în functie de miscarile placilor tectonice din regiune. Rezulta influenta asupra circulatiei apelor si deci variatiile electrice mentionate mai sus.
          
          Controverse si „valize negre”
          
          Pentru ca seismele sa poata fi anticipate pe baza acestor observatii stiintifice (metoda VAN), nu este suficient sa se planteze electrozi în regiunile amenintate. Cele mai multe guverne – spun cercetatorii – nu sunt deloc dispuse sa investeasca într-un eveniment, fie el si devastator, care din fericire se petrece destul de rar. În schimb, cu sabia lui Damocles deasupra capului, tari precum Japonia, SUA si Grecia au instalat pe teren o vasta retea de asemenea instrumente. Un arsenal high-tech foarte costisitor, dovedit însa total ineficient în cazul puternicului cutremur din 1985, care a produs pagube uriase la Kobe (Japonia). În concluzie, oarecum firesc, multi se întreaba daca nu ar trebui cumva renuntat la predictiile cutremurelor. Cei mai întelepti seismologi resping categoric ideea, fiind adeptii pasilor marunti, dar eficienti. Se spera ca ajutorul cel mai de nadejde sa devina satelitul francez Demeter, care va fi lansat în 2003 de CNES (agentia spatiala franceza). El va monitoriza semnalele electrice premergatoare cutremurelor cu câteva ore. Urmeaza analizarea atenta a datelor si concluziile, abia ulterior venind, eventual, si masurile de securitate, luate în timp util.
          Trebuie sa mai asteptam câtiva ani, pâna la acest stadiu al predictiilor seismelor. Deocamdata, calea speculatiilor ramâne înca deschisa. Unii fac o adevarata industrie profitabila din spaimele semenilor. Altii nu stiu cum sa ascunda mai bine ceea ce ce „stiu”, de pilda, despre faimoasele „valize negre”, un fel de cutia Pandorei multiplicata, care s-ar afla în diverse locuri de pe glob, în afara controlului omului, facând din când în când sa se scuture scoarta terestra! Probabil ca singura nadejde ramâne, cel putin deocamdata, in gândul pozitiv in speranta si in credinta.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Ciorba pescareasca

Urmatorul Articol

Supa-crema de telina

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Spectacolul cunoasterii

Lupul preistoric, readus la viata?

12 mai 2025

Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul...

Urmatorul Articol

Supa-crema de telina

Supa frantuzeasca

Sufleu de mere

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.